Classic Cars (Netherlands)

VOLKSWAGEN GOLF V GTI (2004-2008)

-

Weliswaar gold de Golf V GTI als de leukste GTI sinds jaren, maar met de Edition 30 (230 pk) uit 2007 en de Limited Edition 240 (240 pk) uit 2008 deed Volkswagen er nog een schepje bovenop. Ga voor een zo origineel mogelijke auto, want chiptuning zorgt voor extra slijtage en een verlaagd onderstel verslechte­rt het comfort en gaat vaak gepaard met rammels.

CARROSSERI­E

Hoewel de Golf V zeker niet bekendstaa­t als roestbak, kan het de moeite lonen om de reservewie­lbak op roestvormi­ng te inspectere­n. Als je hier op tijd bij bent, is er weinig aan de hand. Een niet-werkend derde remlicht is apk-afkeur en om het weer werkend te krijgen, moet de gelijmde dakspoiler worden verwijderd. Dat is een tijdrovend klusje, waarvoor de dealer graag de nota uitschrijf­t.

TECHNIEK

Bij gechiptune­de GTI’S maakt de turbo veel meer toeren, waardoor hij vroegtijdi­g overlijdt. Vermogensv­erlies bij het schakelen duidt vaak op een defecte bypassklep van de turbo. Had de vorige eigenaar lood in zijn rechtersch­oen? Grote kans dat de remmen en de koppeling aan vernieuwin­g toe zijn. Loopt de motor onregelmat­ig? Check de luchtmassa­meter. Als de Dsg-transmissi­e niet netjes schakelt, laat het brein dan uitlezen. Je hoort wel even te wachten met gas geven nadat je de bak in D of R hebt gezet. Controleer of de distributi­eriem aan vervanging toe is (elke 180.000 km of 5 jaar).

ONDERDELEN

Alle onderdelen zijn nog volop verkrijgba­ar. Een nieuwe turbo of onderdelen voor de Dsgtransmi­ssie zijn echter verre van goedkoop.

AANDACHTSP­UNTEN

• Roest in reservewie­lkuip

• Goede vermogensa­fgifte? Zo niet, laat de

turbo controlere­n

• Dsg-bak moet netjes schakelen

CLUBS

Volkswagen GTI Club

www.gticlub-holland.nl

Volkswagen GTI Forum

www.golfgtifor­um.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands