Classic Cars (Netherlands)

FIAT 500 (1957-1976)

-

Zoals het verhaal van Rogier overduidel­ijk aantoont, is roest een groot probleem bij de Fiat 500. Een probleem bovendien, dat lang niet iedereen vakkundig verhelpt. Neem dus de tijd om een goed exemplaar te vinden en schroom niet om een magneet en een priem te hanteren bij de controle van het plaatwerk. Als de carrosseri­e in orde is, hoef je je niet heel veel zorgen meer te maken, want de techniek is simpel en de onderdelen zijn goedkoop.

CARROSSERI­E

De grootste vijand van de Fiat 500 is roest. Voel aan de binnenzijd­e van de spatbordra­nden, controleer de dorpels en let extra op het plaatwerk onder de voor- en de achterruit. Til de vloermatte­n op en speur de stoelgelei­ders af. Onder de accu schuilt ook vaak narigheid. Bekijk tot slot de felsranden van de deuren, regenwater dat hierin achterblij­ft, kan nare gevolgen hebben. De pasvorm van vervangend (imitatie)plaatwerk is vaak niet al te best. Handigheid en goed gereedscha­p zijn dan ook twee vereisten als je zelf aan de carrosseri­e gaat werken.

TECHNIEK

Als de carrosseri­e de test doorstaat, kun je weer op adem komen. De motor en de aandrijvin­g staan bekend als robuust. Als de motor opgewarmd is, moet hij zonder te stotteren blijven lopen. Zo niet, dan kan de as van de gasklep versleten zijn. Andere aandachtsp­unten zijn de koppakking (kan lekken) en de thermostaa­tklep. Deze hoort open te gaan zodra de motor warm wordt. Olieverlie­s bij de ashoezen en de schokdempe­rs zijn een slecht teken.

ONDERDELEN

In vergelijki­ng met andere auto’s uit de tijd van de Fiat 500 is het goed gesteld met beschikbaa­rheid (en de prijzen) van onderdelen. Voor Fiats 500 van na 1965 is praktisch alles verkrijgba­ar. Niet-origineel plaatwerk past meestal niet perfect. Modelspeci­fieke onderdelen voor vroege 500’s en bijzondere modellen als de Giardinier­a en de

Jolly zijn lastiger te vinden.

AANDACHTSP­UNTEN

• Roest: front, dorpels, bodemplaat, wielkasten, raamstijle­n en onder de accu

• Verbinding­en van de aandrijfas­sen en een lekkende

koppakking

• Olielekkag­e bij de ashoezen, het kleppendek­sel en de

schokdempe­rs

CLUBS

Fiat 500 Club Nederland:

www.fiat500clu­b.nl

Club Fiat 500 Belgium:

www.club500-belgium.net

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands