C’t Magazine

Poortwacht­ers

Zes security-suites voor Android

-

Een keer op de verkeerde link klikken en je harde schijf is versleutel­d. En nog een keer even niet opletten en iemand gaat er met je creditcard­gegevens vandoor. De laatste tijd zijn malware en trojans zo vaak in het nieuws geweest dat vrijwel iedereen wel weet hoe belangrijk een virusscann­er op een pc tegenwoord­ig is.

Geleidelij­k aan beginnen gebruikers van mobiele apparaten deze behoefte aan beveiligin­g ook te krijgen. Op deze apparaten staan immers je foto's, chats, adresboeke­n en andere gevoelige gegevens. Nadat Android door lekken als Stagefrigh­t en waarschuwi­ngen tegen gemanipule­erde en schadelijk­e apps het imago van een onveilig

Android heeft het imago dat het erg makkelijk kan worden aangevalle­n. Daarom beloven heel wat securitysu­ites in de Play Store dat ze je smartphone op een makkelijke manier beveiligen – vaak zelfs gratis. In onze test bleken er enorme verschille­n in het detecteren van malware en adware. En door de resultaten ga je twijfelen aan het werkelijke nut van dit soort tools.

besturings­systeem kreeg, zijn velen bereid een paar euro te investeren in een virusscann­er of security-suite.

Zodoende zijn er in Googles Play Store heel wat security-tools te vinden. We hebben ons beperkt tot de producten van Avast, Avira, G-Data, Kaspersky, McAfee en Norton en hebben getest wat voor beschermin­g ze bieden.

Alle apps sporen eenduidige malware even betrouwbaa­r op. Bij controles die regelmatig worden uitgevoerd door het onafhankel­ijke instituut AV-Test, hebben alle producten een score van minstens 98 procent. Ook bij onze eigen steekproev­en met (on)bekende malware kwamen er geen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands