C’t Magazine

Tijd onder controle

Gezamenlij­ke agenda in de cloud

- Holger Bleich

Ze bestaan nog, de mensen die met een dikke papieren agenda hun dagelijkse privé- en zakelijke afspraken bijhouden. Ze worden wel steeds zeldzamer, en dat is ook niet zo gek: het beheren van agenda's, contactgeg­evens en taken gaat met allerlei tools tegenwoord­ig niet alleen heel soepel, maar biedt ook veel meer mogelijkhe­den dan de ouderwetse manier met pen en papier. De smartphone-agenda wordt al veelvuldig gebruikt voor het bijhouden van afspraken, maar vaak staan afspraken en contacten alleen maar lokaal op dat apparaat opgeslagen. Om zo veel mogelijk uit je tijd te kunnen halen, moet je echt compleet het digitale tijdperk instappen, waarbij elke veranderin­g realtime op een centrale opslagplek belandt en van daaruit met andere apparaten gesynchron­iseerd wordt. Functies die eerder alleen bij zakelijke oplossinge­n als Microsoft Exchange beschikbaa­r waren, zoals het beheer van vergaderru­imtes, zie je nu ook terug bij Google Calendar en andere online diensten.

Wat betreft het aantal functies en gebruikers, gaat Google Agenda ruim aan kop [1]. Microsofts Outlook.com heeft een aardige inhaalslag gemaakt en wordt inmiddels gezien als prima alternatie­f. Apples iCloud richt zich vooral op gebruikers met Apple-apparaten, maar in principe zou je er via elk platform mee moeten kunnen synchronis­eren.

Mocht je servers in een Amerikaans­e cloud willen vermijden, dan kun je eens kijken naar Europese clouddiens­ten. Dat kost een vast bedrag per maand (of jaar), maar je agenda- en contactgeg­evens staan dan wel buiten de grijpgrage handen van de Verenigde Staten [2]. Providers als Hostnet, Strato en Vevida beheren hun diensten met het krachtige, opensource­pakket OpenXchang­e. Voor een paar euro per gebruiker per maand heb je dan een Open-Xchangeser­vice waarmee je in teams kunt samenwerke­n.

Verschille­nde hosters bieden de normale Exchange-hosting als optie, vaak in

Zelfmanage­ment houdt ook in dat je je tijd goed indeelt. Digitale agendadien­sten zorgen ervoor dat je altijd en overal bij je afspraken kunt. Dat helpt om je zaken zowel privé als zakelijk op orde te krijgen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands