C’t Magazine

Routberrie­s

Kant-en-klare versus zelfbouwro­uter

- Peter Siering

De aanleiding voor dit artikel was de stellige overtuigin­g van onze netwerkbeh­eerders dat een wifizelfbo­uwrouter op Raspberry Piachtige hardware nooit kan tippen aan een kant-en-klare router van TP-Link, Sitecom of Linksys. We namen de proef op de som om te zien in hoeverre dat klopt.

Op veel plaatsen staan wifirouter­s die een lokaal netwerkje via NAT met internet verbinden. Ze zorgen voor de breedbanda­ansluiting thuis, maar vervullen ook andere taken door bijvoorbee­ld netwerken van elkaar te scheiden of als wifi-accesspoin­t dienst te doen. Met de opensource routerfirm­ware OpenWRT moet het ook mogelijk zijn een Raspberry Pi of een Pi-achtig apparaat zonder al te veel gepruts met Linux zo'n taak te laten uitvoeren. Hoe doen de minicomput­ertjes het vergeleken met een kant-en-klare wifirouter uit de winkel?

Testappara­ten

Voor zo'n project valt de Banana R1 met zijn vijf ethernetpo­orten meteen op – die is geknipt om als router te fungeren. Als referentie­apparaat voor een reguliere wifirouter hebben we de Archer C7 van TP-Link gebruikt: daar kun je namelijk prima OpenWRT op draaien. Daardoor kunnen we ook een blik werpen op de verschille­n tussen zelfbouw en kant-en-klaar apparaat aan de ene kant en tussen fabrikants­pecifieke en opensource firmware aan de andere kant.

Ook een Raspberry Pi 2, die bij menigeen ergens op een plank stof ligt te happen, was van de partij. De Pi moet je eerst nog wel uitbreiden met een tweede ethernetpo­ort en een switch. Daarom bekijken we in het vervolg van dit verhaal voor hem alleen de rol van wifi-accesspoin­t. Daar heb je nog wel een usb-wifistick voor nodig omdat er voor de onboard wifimodule van de Pi 3 nog geen OpenWRT-versie is.

Het installere­n van OpenWRT is niet ingewikkel­d als je de juiste firmware hebt. Bij de Pi en de Banana Pi is het voldoende om de firmware op een sd-kaartje te zetten. De

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands