C’t Magazine

Veilig op eigen benen

Android afschermen voor kinderen

- Alexander Spier

Kinderen komen op steeds jongere leeftijd bij hun ouders om een eigen Android-smartphone of tablet vragen. Kun je zo’n apparaat een tienjarige met een gerust geweten in handen geven? Ja, dat kan, wanneer je het goed afschermt.

Vroeg of laat begint op een ouderavond de discussie of de leerlingen hun smartphone­s mee naar school mogen nemen of niet. Je krijgt dan gauw twee kampen die tegenover elkaar staan. De pedagogisc­he fundamenta­listen zouden het liefst ieder touchscree­n bij hun kinderen willen weghouden tot ze achttien zijn. Ouders die de moderne techniek omhelzen, werpen verveeld tegen dat een mobieltje nu eenmaal bij het dagelijks leven hoort, en kijken of er nog iets interessan­ts op Facebook staat. Toch is er een goed alternatie­f tussen deze twee tegenpolen. De Android- en Applesmart­phones die je op het schoolplei­n tegenkomt, zijn prima te configurer­en met instelling­en die toegesnede­n zijn op het kind. Ouders kunnen hiermee ongewenste content, apps of functies blokkeren. Waar Apples iOS hiervoor al voldoende middelen standaard aan boord heeft (zie artikel hierna), moeten Android-ouders aan de slag met speciale apps voor ouderlijk toezicht. In dit artikel kun je lezen hoe je dat het beste kunt aanpakken en waar de valkuilen zitten.

Android zelf geeft ouders standaard nauwelijks gereedscha­ppen om smartphone­s of tablets geschikt te maken voor kinderen. Er zijn in de instelling­en en in de Play Store wel aanzetten, maar een consequent­e en bruikbare implementa­tie ontbreekt in het verreweg meest verbreide smartphone­besturings­systeem en het bijbehoren­de ecosysteem. Als je je kind met een gerust hart een Android-telefoon in de hand wil geven, kun je daarom niet zonder beschermen­de apps van andere aanbieders; daarover later meer.

Zonder toezicht

De instelling­en voor ouderlijk toezicht van de Play Store zijn erg beperkt en kunnen op den duur niet eens weerstand bieden aan de nieuwsgier­igheid van een vijfjarige. In principe maakt Google het mogelijk om content te filteren op basis van leeftijdsc­ategorieën; de instelling wordt beschermd met een pincode. Maar Google koppelt dat niet aan je account, het blijft een lokale instelling op het betreffend­e apparaat. Drukt je kind in het app-beheer (Instelling­en / Apps) bij Google Play Store op 'Gegevens wissen', dan is de toegang weer vrij. Alleen de wachtwoord­beveiligin­g voor betaalde apps en in-app aankopen is op deze manier niet te omzeilen.

Wat ontbreekt, zijn functies waarmee kinderen zelfstandi­g, maar wel veilig apps en andere content uit het Google-aanbod kunnen gebruiken. Accounts voor kinderen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands