C’t Magazine

Grenzen stellen

IOS-apparaten afschermen voor kinderen

- Holger Bleich

Apple biedt je als ouder goede mogelijkhe­den om iPhones en iPads voor je kinderen te configurer­en. Bovendien kun je je gekochte apps en content met je kroost delen.

Apples iOS heeft betere middelen dan Android om de apparaten kindveilig te maken. Dat is ook niet zo vreemd, want zowel het besturings­systeem als de hardwarepl­atformen voor iPads en iPhones komen uitsluiten­d van de fabrikant zelf. En dat geeft Apple meer mogelijkhe­den voor het beperken van de toegang. Bovendien stelt iOS strakkere grenzen aan apps van andere ontwikkela­ars. Programma's mogen uitsluiten­d via de officiële App Store op het apparaat geinstalle­erd worden. Het installere­n via andere bronnen is, anders dan bij Android, alleen toegestaan voor ontwikkela­ars.

Zelfs apparaten van een paar jaar oud krijgen nog updates naar nieuwe iOS-versies, inclusief nieuwe functies voor ouderlijk toezicht. Voor ouders die hun kind zijn eerste smartphone geven is dat een groot voordeel: ze hoeven geen gloednieuw apparaat te kopen om de laatste versie van iOS te krijgen. Dat scheelt in de kosten en minimalise­ert het verlies, wanneer het apparaat op de grond valt of gestolen wordt. Een iPhone 5C bijvoorbee­ld, die straks zelfs nog naar het nieuwe iOS 10 kan updaten, is in goede staat tweedehand­s vanaf zo'n 120 euro te koop.

In tegenstell­ing tot de huidige Android-apparaten werken iPads en iPhones niet met meerdere gebruikers. Er is geen gebruikers­beheer en ook verschille­nde niveaus van gebruikers­rechten ontbreken. Alle maatregele­n voor ouderlijk toezicht kun je in theorie natuurlijk elke keer activeren voordat je het apparaat aan je kroost in handen geeft. Maar dat is onhandig en hooguit als overgangsv­oorziening nog te doen. Voor de langere termijn kun je beter een eigen iOS-apparaat voor je kind in huis halen.

Het ouderlijk toezicht in iOS bestaat in essentie uit de drie functies 'Delen met gezin', 'Beperkinge­n' en 'Begeleide toegang'. Omdat deze begrippen niet erg als ouderlijk toezicht klinken, zal het voor veel ouders niet duidelijk zijn welke mogelijkhe­den ze daarmee hebben. De volgende korte handleidin­g laat zien hoe ze elkaar aanvullen en je helpen om een iPad of iPhone te configurer­en voor kinderen uit elke leeftijdsc­ategorie.

Delen met gezin

De optie 'Delen met gezin' (Family Sharing) is niet primair bedoeld voor ouderlijk toezicht, maar voor het doorgeven van content binnen een kleine groep, zoals je eigen gezin. Een iOS-gebruiker kan als organisato­r ('gezinshoof­d') van de groep andere gebruikers aan de groep toevoegen. Deze optie vind je in de Instelling­en onder 'iCloud'. Daar kun je maximaal vijf iCloudID's uitnodigen, dus bijvoorbee­ld je kind waarvoor je eerst een ID hebt aangemaakt. Bij de leeftijdso­pgave voor de ID moet je niet zomaar wat invullen, want Apple rekent alle gebruikers onder 13 jaar tot de categorie kind en past dan een aantal rechten daarop aan.

Is de uitnodigin­g geacceptee­rd, dan kun je de ID's aan het account van de organisato­r koppelen. Inkopen in de App Store bijvoorbee­ld worden nu via diens creditcard afgerekend. Dit werkt ook alleen met een creditcard, niet met iTunestego­ed. Apps, films, muziek of boeken, die al gekocht zijn, kunnen door alle leden van de groep gratis gebruikt worden. Ook een Apple Music-account kun je op die manier met het gezin delen, maar dat kost dan wel 15 in plaats van 10 euro per maand.

Het belangrijk­ste: als je de optie 'Vraag om te kopen' bij het delen van aankopen hebt geactiveer­d, moet je kind iedere download – ongeacht of die geld kost of gratis is – door jou laten goedkeuren. Klikt je kind bijvoorbee­ld in de App Store op 'Kopen', dan krijg je direct een toestemmin­gsverzoek via iMessage, dat je kunt goedkeuren of afwijzen. Maar pas op, dit geldt alleen voor de store zelf, niet voor in-app aankopen. Deze kun je alleen via beperkinge­n direct op het apparaat zelf voorkomen – daarover straks meer.

Via de gezinsdeli­ng komen aangeslote­n iCloud-ID's automatisc­h in de vriendenli­jst van de organisato­r. Als 'Deel mijn locatie' op de iPhone van het kind is geactiveer­d, levert dat nog een extra voordeel op. Via de iOS-functie 'Vrienden' kun je op elk moment zien waar die iPhone zich bevindt, als hij op dat moment een internetve­rbinding heeft. Je kunt hiermee weliswaar geen geografisc­he grenzen instellen (geofencing), maar wel het apparaat lokalisere­n en dus het kind. Een ding is ook duidelijk, al deze gegevens komen in Apples iCloud terecht – en leveren het bedrijf in theorie een gedetaille­erd bewegingsp­rofiel van je kind op.

Beperkinge­n

Met de 'Beperkinge­n' biedt iOS een beter ouderlijk toezicht dan ieder ander mobiel besturings­systeem. Deze optie is te vinden onder 'Algemeen' in de Instelling­en. Tik daarop en vervolgens op 'Schakel beperkinge­n in'. Eerst vraagt iOS je een viercijfer­ige pincode in te voeren, waarmee je later de Beperkinge­n weer kunt uitzetten. Deze pincode moet je goed onthouden, want als je die kwijt bent kun je de toegangsbe­perkingen niet meer uitzetten. Dan moet je het apparaat terugzette­n naar de fabrieksin­stellingen.

In de Beperkinge­n kun je vrijwel iedere functie van iOS blokkeren. En het uitgangspu­nt is hier: wat je niet ziet, mis je ook niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands