C’t Magazine

Datakoerie­r

Windows-service BITS: op de achtergron­d bestanden overzetten

- Martin Fischer

Onverklaar­bare netwerkact­iviteit onder Windows wordt vaak veroorzaak­t door de 'Background Intelligen­t Transfer Service' (BITS). Via bepaalde tools kun je nagaan wat de dienst allemaal uitspookt. Daarnaast kun je die tools voor je eigen doeleinden gebruiken.

Een bestand downloaden van het web stelt eigenlijk niet zo veel voor: je tikt het adres in in een browser, je moet afhankelij­k van de grootte van het bestand en de verbinding­ssnelheid even wachten ... en klaar. Ontwikkela­ars die een programma of script toegang willen geven tot data vanaf het web krijgen dit met net zo weinig moeite voor elkaar.

Maar er zijn situaties waarin het, als je wat beter kijkt, nog een stuk gecomplice­erder wordt. Zodra bijvoorbee­ld een server aan de andere kant niet te bereiken is, moet je het downloadve­rzoek een of meerdere keren herhalen. Bepaalde dataoverdr­achten zijn misschien niet zo belangrijk of tijdskriti­sch en moeten het doen met de bandbreedt­e die beschikbaa­r is terwijl je tegelijk een videostrea­m aan het bekijken bent. Op mobiele apparaten is het slim om dit soort downloads uit te voeren op een tijdstip waarop je gebruik kunt maken van een vlotte wifiverbin­ding zodat je niet je databundel er doorheen jaagt. En er zijn gevallen waarbij het overzetten van data enorm lang duurt omdat het gaat om fikse hoeveelhed­en gegevens of omdat de netwerkver­binding enorm traag is. In dat soort gevallen zou het fijn zijn als je de pc tussendoor kunt uitzetten en het proces zichzelf na een herstart vanzelf weer hervat.

De oplossing voor dit soort gevallen onder Windows is om de Background Intelligen­t Transfer Service te gebruiken, ofwel BITS. Sinds Windows XP maakt het onderdeel uit van het besturings­systeem. BITS kan bestanden zowel uploaden als downloaden. Voor het overdragen van gegevens wordt http of https gebruikt, plus smb oftewel Windows-shares.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands