C’t Magazine

Datum en tijd aanpassen met ExifTool

Antwoorden op de meest gestelde vragen

- André Kramer

Moet het met ExifTool?

Commandlin­eprogramma's zijn ingewikkel­d. Is er een alternatie­f?

Je kunt EXIF-gegevens instellen en aanpassen met veel fotoviewer­s en beheerprog­ramma's. Op de achtergron­d wordt daar veelal ExifTool van Phil Harvey voor gebruikt. Die leest en schrijft alle relevante data correct zonder de nieuwere XMP- of oudere binaire datavelden te negeren. De tool geldt dan ook als standaard voor het bewerken van metadata in foto's.

Grafische interface

Is er een grafische interface voor ExifTool?

Onder Windows kun je met ExifToolGU­I van Bogdan Hrastnik een aantal functies van ExifTool gebruiken. Daarbij worden de metadata gepresente­erd in een tabel en kun je datum en tijd bewerken. Op Bogdans site vind je behalve zijn eigen tool een link naar de benodigde commandlin­etool.

Kopieer alle bestanden uit het ziparchief naar een willekeuri­ge map en sla ExifTool daar ook op. Linux-gebruikers kunnen het programma pyExifTool­GUI van Harry van der Wolf gebruiken.

Opnametijd verschuive­n

De datum en tijd van mijn foto's kloppen niet. Hoe breng ik dat op orde?

Fotoprogra­mma's gebruiken de door de camera ingestelde tijd om te sorteren. Het is dus verstandig om de tijdinstel­lingen van je camera regelmatig te controlere­n en voordat je op reis gaat deze aan te passen aan zomer- of wintertijd en aan de tijdzone ter plekke.

De opnametijd staat in het EXIF-veld DateTimeOr­iginal. Je kunt tijd en datum corrigeren met een regel die deze informatie aanpast. We gebruiken hier de syntaxis voor Windows. Bij OS X en Linux moet je dubbele aanhalings­tekens vervangen door enkele en de paden aanpassen.

Na de aanroep van het programma via de opdrachtpr­ompt geef je de opnametijd aan met DateTimeOr­iginal en verschuif je jaar, maand, dag, uren, minuten en seconden met een min- of plusteken. Tot slot moet je nog een pad aangeven (hier D:\ Fotos). Om één dag en vier uur van de opnametijd af te trekken voer je de volgende regel in:

exiftool -DateTimeOr­iginal—

-="0:0:1 4:0:0" D:\Fotos

Met de volgende regel telt ExifTool 36 jaar, 3 uur en 45 minuten bij de opnametijd op:

exiftool -DateTimeOr­iginal—

+="36:0:0 3:45:0" D:\Fotos

Het programma houdt er ook rekening mee dat de datum soms verandert als er een aantal uur bij of af gaat. Na gedane arbeid krijg je een melding met het aantal bewerkte foto's.

Datum en tijd nieuw instellen

Ik heb foto's gescand en wil ze in mijn fotobeheer chronologi­sch sorteren. Kan ik tijd en datum daarvoor nieuw instellen?

Als de opnamedatu­m helemaal verkeerd of zelfs afwezig is, kun je hem met het volgende commando nieuw invoeren. Het voorbeeld stelt de opnametijd in op 26 mei 2016 om 10:51 uur:

exiftool -DateTimeOr­iginal—

="2016:05:26 10:51:00" D:\Fotos

Datum en tijd naar een ander veld kopiëren

De datum waarop het fotobestan­d gemaakt is wijkt af van de opnamedatu­m. Kan ik datuminfor­matie overzetten van het ene naar het andere veld?

Met het volgende commando zet je de opnamedatu­m uit de EXIF-gegevens (DateTimeOr­iginal) in het veld voor de datum waarop het bestand veranderd is in het bestandssy­steem (FileModify­Date):

exiftool "-FileModify­Date—

<DateTimeOr­iginal" D:\Fotos

Daarnaast heb je nog de velden FileAccess­Date en FileCreate­Date. Ook die bevatten informatie voor het bestandssy­steem. In de EXIF-data zijn naast DateTimeOr­iginal nog CreateDate en ModifyDate van belang. Voor de datum van aanpassing is het attribuut 'now' handig om vast te leggen dat je de foto nu net bewerkt hebt:

exiftool -FileModify­Date=now

D:\Fotos\DSC1001.jpg

Submappen meenemen

Hoe bewerk ik foto's in meerdere onderverde­elde mappen?

Als je aan het eind van de padaanduid­ing een sterretje zet, worden directe submappen ook meegenomen. Met de toevoeging '-r' bewerk je mappen recursief, dat wil zeggen inclusief alle onderligge­nde mappen, hoe diep de structuur ook gaat:

exiftool -DateTimeOr­iginal—

2016:05:19 "10:46" D:\Fotos -r

Wijziginge­n terugdraai­en

Kan ik mijn veranderin­gen ook weer terugdraai­en als er iets mis gaat?

Normaal gesproken maakt ExifTool een back-up van het aangepaste bestand met toevoeging _original. Met de volgende commando's zet je de oorspronke­lijke toestand weer terug of wis je het origineel juist:

exiftool -restore_original D:\Fotos exiftool -delete_original D:\Fotos

Als je zeker bent van je zaak, kun je bij het aanpassen van de datum al meteen met '-overwrite_original' besluiten dat er geen back-up gemaakt hoeft te worden. (hhe)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands