C’t Magazine

Geheimen bewaren

De Linux-tool ZuluCrypt brengt verschille­nde versleutel­ingsconcep­ten samen

- Jörg Thoma

ZuluCrypt zorgt ervoor dat je met één klik op de muis je externe opslagmedi­a en partities kunt versleutel­en. Daarbij kan de Linux-tool gebruik maken van verschille­nde versleutel­ingsconcep­ten.

Onder Linux horen tools om externe usb-schijven, data- en systeempar­tities te versleutel­en tot de standaardu­itrusting. Maar als je daar gebruik van wilt maken, moet je de vaak lange commandlin­eopdrachte­n onthouden. Ontwikkela­ar Francis Banyikwa wil daar met ZuluCrypt veranderin­g in brengen. Het programma biedt een grafische interface om interne en externe drives en containerb­estanden te versleutel­en en te mounten met de standaard Linux-tools dm-crypt/LUKS (Linux Unified Key Setup). Je kunt ook losse bestanden versleutel­en. Als je een gecodeerd volume ook wilt kunnen openen onder Windows en OS X, kun je in plaats daarvan Truecrypt of diens opvolger VeraCrypt gebruiken. Die zijn ook geïntegree­rd in ZuluCrypt.

ZuluCrypt mount drives in het bestandssy­steem, zodat je ze gewoon in de filemanage­r kunt openen. Vaak gebruikte volumes komen in een lijst met favorieten te staan. Je kunt eventueel ook wachtwoord­en opslaan met het interne wachtwoord­beheer.

ZuluCrypt vs. Gnome Disks

Ubuntu en andere Linux-distributi­es bevatten standaard de tool Gnome Disks (Schijven). Ook daarmee kun je data versleutel­en. Alleen heeft de Gnome-tool duidelijk minder opties dan ZuluCrypt. Zo kun je wel partities en externe opslagmedi­a versleutel­en met dm-crypt/LUKS, maar geen versleutel­de containers maken. En die zijn

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands