C’t Magazine

Nieuwe bootloader voor de Pi

-

wordt geïnstalle­erd. Om te zorgen dat de nieuwe bootloader bij de volgende keer opstarten van Raspbian permanent opgeslagen wordt, moet je aan het einde van het bestand /boot/config.txt de regel

program_usb_boot_mode=1

toevoegen – ook wanneer je voortaan via ethernet wilt booten. Met sudo reboot start je de Pi vervolgens opnieuw op.

Om een usb-bootschijf te maken, is het voldoende om het voor de sd-kaart bedoelde Raspbian 1:1 op de usb-drive te zetten, waardoor twee partities aangemaakt worden. Op de eerste, de bootpartit­ie moet in het bestand cmdline.txt de schijfaand­uiding voor het root-bestandssy­steem veranderd worden van mmcblk0p in sda. Hetzelfde geldt voor het bestand /etc/fstab op de tweede partitie. Bovendien kopieer je de bestanden start.elf en bootcode.bin uit de Git-repository van de Raspbian-ontwikkela­ars naar de eerste partitie.

Door de ethernetbo­ot-ondersteun­ing van de nieuwe bootloader heeft de Pi helemaal geen flashgeheu­genkaartje meer nodig, wat erg handig is voor het gebruik van Pi's op school en bij workshops en ook voor het headless-gebruik van de minicomput­er. Daarvoor heb je wel een aparte tftp- en nfs-server nodig. Dat kan bijvoorbee­ld een tweede Pi zijn. Het inrichten hiervan vergt behoorlijk wat handwerk. Zie de link onderaan voor de uitgebreid­e tutorial op raspberryp­i.org.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands