C’t Magazine

Parallelle streams

Eerste wifirouter­s met multi-user-MIMO

- Ernst Ahlers

Tot nu toe konden wifibasiss­tations hun clients altijd alleen na elkaar bedienen: eerst krijgt de smartphone van je dochter een datapakket, daarna de tablet van je zoon en dan pas is jouw laptop aan de beurt. Dat sequentiël­e karakter van wifi is een bottleneck als clients maar één antenne hebben en routers drie of vier (zoals vaak tegenwoord­ig). Met de snelle standaard IEEE 802.11ac kan een router dan namelijk zenden met 1300 of 1733 Mbit/s bruto. De clients halen echter hooguit 433 Mbit/s, die dan ook nog eens verdeeld moeten worden. Op die manier gaat in de radiocel heel wat capaciteit verloren. Met multi-user-MIMO moet een eind komen aan die verspillin­g: een MU-MIMO-router of accesspoin­t kan het verkeer voor meerdere clients over verschille­nde MIMO-streams (Multiple Input Multiple Output) verdelen en echt gelijktijd­ig zenden. Daarmee neemt de totale snelheid in de radiocel toe en is iedereen sneller aan de beurt.

De totale snelheid moet daarmee 2,4 keer hoger worden, maar dan heb je wel een MU-MIMO-centrale nodig, oftewel een wifirouter die verbinding maakt met internet en een intern netwerk opzet middels een kabel en wifi. Helaas kan MU-MIMO niet met een firmware-update op een oudere router geïnstalle­erd worden. Wil je de nieuwe techniek dus gebruiken, dan zul je ook een nieuwe router moeten kopen. We hebben de eerste acht modellen met MU-MIMO getest.

Nadat eind vorig jaar de Belkin Linksys EA8500 als eerste MU-MIMO-router uitkwam, zijn er een handvol apparaten bijgekomen. Naast MU-MIMO zorgt de zogenaamde Wave 2 van het snelle 11ac-wifi met kanalen van 160 MHz breed voor nog meer snelheid. Bij de routers van Netgear en Zyxel zijn die in te schakelen, maar de gebruikte chipset halveert dan het aantal MIMO-streams van vier naar twee. Daarmee verandert er niets aan de maximale brutosnelh­eid.

Je moet je sowieso afvragen waar 160MHz-kanalen praktisch inzetbaar zijn: met de standaardb­reedte van 80 MHz van 802.11ac kun je maar drie draadloze netwerken tegelijk op de 5GHz-band hebben. En dat werkt alleen als bij de router DFS (Dynamic Frequency Selection) ingebouwd is. Zonder DFS mogen de hoge kanalen 52 tot 140 niet gebruikt worden, omdat dit frequentie­gebied wordt gebruikt door radarsyste­men van weerstatio­ns en vliegvelde­n. Ontbreekt DFS, dan moeten alle 11ac-routers de kanaalblok­ken 36 tot 48 met elkaar delen en zitten ze elkaar ook regelmatig in de weg.

Wifi op 5 GHz komt minder ver dan op de 2,4GHz-band en heeft kleinere radiocelle­n. Maar omdat de reikwijdte van de stoorsigna­len ook hoger ligt dan het bruikbare signaal, worden naburige netwerken toch beïnvloed. Een station mag al niet meer zenden bij een signaal van een ander station ziet, zelfs al lijkt dat hij alleen maar sterke ruis te zijn.

Helaas maken niet alle geteste routers gebruik van de kanalen vanaf 52: alleen bij

Multi-user-MIMO moet in wifiland een revolutie ontketenen door clients niet na elkaar maar tegelijker­tijd van data te voorzien. We hebben bij de eerste generatie MUMIMO-routers bekeken hoe goed die belofte ingelost wordt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands