C’t Magazine

Enjoy the silence

Bouw de mini-pc Intel NUC om tot een ventilator­loze computer

- Christian Hirsch

De compacte barebones uit de serie Next Unit of Computing zijn door hun efficiënte mobiele hardware snel genoeg voor officetake­n. Ze hebben maar weinig ruimte nodig. Met een speciale behuizing maak je ze absoluut geruisloos.

Less is more – dat motto lijkt Intel te volgen bij het bouwen van de compacte pc-barebones NUC. In plaats van veel configurat­ieopties heb je slechts een handjevol varianten om uit te kiezen. Die hebben dan wel alle belangrijk­e aansluitin­gen, waaronder SATA 6G, USB 3.0, HDMI en DisplayPor­t. Maar helaas zitten er ook ventilator­en in de NUC's. Als je van stilte houdt, kun je van die ventilator af door het moederbord van de mini-pc in een andere behuizing te stoppen.

Een van de eerste leverbare alternatie­ve behuizinge­n voor de NUC-boards met Core i-cpu's van de zesde generatie is de Akasa Newton S6T voor 115 euro. De aluminium behuizing dient meteen als koellichaa­m voor de processor en maakt het mogelijk om zonder ventilator te werken. Koelribben aan het oppervlak van de behuizing geven de warmte door aan de omgevingsl­ucht via convectie.

Om de computer te completere­n, heb je alleen nog een snelle 2,5"- of M.2SSD nodig en wat RAM. De processor kun je niet vervangen. Intel soldeert mobiele Core i-cpu's op de moederbord­en, die ook bij veel platte notebooks gebruikt worden. Dat bespaart stroom en dankzij de in de processor geïntegree­rde chipset zijn daar kleinere bouwvormen mee mogelijk. Met de 1,5W-dualcores Core i3-6100U (2,3 GHz) en Core i5-6260U (1,8 GHz, turbo 2,9 GHz) zijn de NUC's snel genoeg voor de dagelijkse praktijk met bijvoorbee­ld online diensten, tekstverwe­rking en 4K-video's (zie pagina 78).

Aan de slag

De grootte van de NUC-boards in de Ultra Compact Form Factor (UCFF) is vastgestel­d op 10,2 × 10,2 cm (4 × 4 inch). Er zijn echter geen afspraken voor de positie van de cpu en de aansluitin­gen. Daarom heb je voor elk type NUC een op maat gemaakte behuizing nodig – en het duurt een paar maanden voor die geleverd kunnen worden. Bovendien delen de chips voor cpu en chipset wel een zogeheten die-carrier, maar hebben ze verschille­nde hoogtes. Daarom is de Newton S6T op die plek uitgefrees­d met het juiste profiel voor Core i-6000U-processors.

Voordat je het moederbord in de passieve behuizing kunt inbouwen, moet je hem eerst uit de NUC-behuizing halen. Intel verkoopt de UCFF-boards namelijk niet meer los. Daarbij maakt het niet uit of je de NUC6i3SYH of de NUC6i3SYK met Core i3 neemt. Die twee verschille­n alleen in de hoogte van de behuizing, de moederbord­en zijn identiek. Hetzelfde geldt voor de NUC6i5SYH en NUC6i5SYK met Core i5.

Bij de eerste stap haal je de bodem van de NUC-behuizing eraf. Om het board uit te bouwen moet je vervolgens twee schroeven aan de linker- en de rechterran­d losmaken en voorzichti­g de antennekab­el van de wifimodule trekken. Dan komt het tricky deel: til het moederbord op aan de voorkant, waar de audioaansl­uiting zit. Druk hem daarbij een beetje in de richting van de aansluitin­gen aan de achterkant en trek hem er dan voorzichti­g naar boven uit.

Bij de volgende stap moeten het koellichaa­m en de ventilator aan de achterkant van het board af. Maak daarvoor eerst de twee bevestigin­gsschroeve­n van de ventilator los en trek de aansluitka­bel van het moederbord af. Vervolgens haal je de drie schroeven van de koeler los.

 ??  ??
 ??  ?? Ook als je hem langdurig belast, zal de Newton S6T niet warmer worden dan zo'n 45 ºC.
Ook als je hem langdurig belast, zal de Newton S6T niet warmer worden dan zo'n 45 ºC.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands