C’t Magazine

RAZR-erfgoed

Motorola Moto Z en Z Play met audio- en beameruitb­reiding

- Hannes A. Czerulla

De Motorola Moto Z is slechts zeven millimeter dun. Toch zit binnenin een en al high-end hardware. De goedkopere Motorola Moto Z Play heeft technisch minder te bieden. Het design en het schermform­aat zijn bij beide telefoons hetzelfde. Als accessoire­s biedt Motorola een aantal uitbreidin­gen ('Moto Mods'), zoals een minibeamer, speakers, cameramodu­le en een extra accu (met 2200 mAh). We hebben de beamer en speakers met beide Moto Z-toestellen getest.

De telefoons zien er allebei hoogwaardi­g uit en hebben een metalen rand om de behuizing. De achterkant van de Moto Z is van aluminium, die van de Moto Z Play van glas. De camera steekt zo'n twee millimeter uit, maar dat is verder niet hinderlijk. De Play is met negen millimeter iets dikker dan de Moto Z, maar ligt daardoor wel beter in de hand. Het grootste voordeel is echter de ruimte voor een grote accu (3519 mAh). Daarmee worden absolute records verbroken.

Een ander nadeel van de dunne behuizing van de Moto Z is dat er net als bij de iPhone 7 geen 3,5mm-audiojack op zit. Een adapterkab­eltje wordt meegelever­d. De telefoons worden opgeladen via USB type C met behulp van Motorola's proprietai­re snellaadte­chniek TurboPower. Data worden via de kabel met USB 2.0-snelheid overgezet. De vingerafdr­uksensor zit bij beide aan de voorkant onder het display. Herkenning volgt in een fractie van een seconde, maar de sensor werkt helaas niet als home-knop.

Groot en kleurrijk

Dankzij het AMOLED-display dat bijna de hele Adobe RGB-kleurruimt­e afdekt, zijn de kleuren krachtiger dan bij lcd. Ook is het contrast hoger (>10.000:1). De meeste mensen zullen al tevreden zijn met de Full HD-resolutie van de Z Play. De Z is met 2560 × 1440 pixels nog een tikje scherper. Het formaat van 5,5 inch biedt lekker veel ruimte voor websites, video's en games maar zorgt er ook voor dat niet iedereen het apparaat met één hand kan bedienen.

Met de quadcore Qualcomm Snapdragon 820, een snelle gpu en 4 GB RAM is de Moto Z op elke app voorbereid. Zelfs 3D-games werken met maximale details en effecten. De Moto Z Play heeft met de Snapdragon 625 iets minder reserves voor de toekomst. De processor van de Z verlaagt de frequentie onder zware belasting al na een paar minuten met zo'n twintig procent, maar daar merk je in de praktijk weinig van.

Je kunt het interne flashgeheu­gen van 32 GB uitbreiden met een MicroSD-kaart. De Moto Z Play ondersteun­t ook dual-sim, maar je moet wel kiezen: een tweede sim of een

Motorola combineert bij de Moto Z een ultradunne behuizing met een 5,5"-display. De goedkopere Moto Z Play is dikker, maar maakt indruk met een lange accuduur. Je kunt beide toestellen uitbreiden met modules.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands