C’t Magazine

Pi met touch

Touchscree­ns en vingervrie­ndelijke bediening voor de Raspberry Pi

- Dr. Till Harbaum

De Raspberry Pi heeft zijn plekje als universeel bedienings­apparaat allang veroverd. Zet je er een klein touchscree­n op, dan kun je hem zelfs met je vinger bedienen. Met een beetje knutselen heb je er ook een passende interface bij.

Er zijn touchscree­nmodules voor de Raspberry Pi in verschille­nde groottes. Het makkelijks­te is het als je ze kunt aansluiten op de DSI-aansluitin­g (zie afbeelding rechts) of via hdmi en usb. Moet de module ongeveer dezelfde afmetingen als de Pi hebben en direct bovenop de Pi te prikken zijn, dan blijft de keuze beperkt tot displays met een beelddiago­naal van maximaal 3,5 inch en die de Serial Peripheral Interface (SPI) op de GPIO-pinnen van de Pi gebruiken [1].

Zulke modules hebben meestal displays met resoluties van 320 × 240 pixels bij een kleurdiept­e van 16 bit (65.536 kleuren), waar een resistief touchscree­n opgeplakt is. Ze kosten in de online-shops tussen de 10 en 50 euro, hoewel ze qua technische gegevens op het eerste gezicht nauwelijks van elkaar verschille­n. Daarom hebben we de voor- en nadelen van enkele van die touchscree­nmodules eens bekeken. Zo hebben de connectors van bepaalde displays – bijvoorbee­ld die van de firma Waveshare – zuiver mechanisch veel meer contacten dan nodig is, zodat je niet meer goed bij de andere GPIO-pinnen kunt komen die je wellicht voor bepaalde projecten wilt gebruiken.

Op modules met een resolutie van 320 × 240 pixels worden vaak controller­s als de ILI9340 of de ILI9341 gebruikt, die al beschikken over de benodigde SPIaanslui­ting. De adapterpri­nts op zulke modules dienen primair voor de mechanisch­e omzetting van de verbinding. De controller­s van displays met een 480 × 320-resolutie (zoals de ILI9486) hebben daarentege­n meestal een parallelle 16-bit interface. Deze hebben een extra schuifregi­ster op de adapterpri­nt van de module nodig om compatibel te zijn met de SPI van de Pi.

Display-snelheid

De specsheet van de ILI9341 geeft voor de 'serial clock cycle' 100 ns aan, wat overeenkom­t met een SPI-klok van maximaal 10 MHz respectiev­elijk 10 Mbit/s. Bij 16 bit per pixel en 320 × 240 pixels zijn je 1.228.800 bits per frame nodig, wat neerkomt op een maximale framerate van ruim

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands