C’t Magazine

Dieper graven

Windows-tools voor hardwaredi­agnose

- Christof Windeck

Je computer blijft onverklaar­baar hangen of herstart zelfs zomaar ineens – of het kopiëren van bestanden lijkt eeuwig te duren. Andere instelling­en of driverupda­tes halen helemaal niets uit. Dan zou het wel eens aan je hardware kunnen liggen. We laten zien hoe je met gratis tools de dader snel op het spoor komt. Zodra een pc bij ons niet werkt zoals hij zou moeten, gaan de vingers al automatisc­h richting Ctrl-Alt-Delete, oftewel de kortste route naar Taakbeheer (taskmgr. exe, zie de tabel op de volgende pagina). Klik dan eerst op 'Meer details' en ga naar het tabblad Prestaties. Daar kun je zien welke processor er in je pc zit, op welke kloksnelhe­id hij op dat moment draait en hoe flink hij belast wordt. Dat is essentiële informatie als een pc sloom aanvoelt. Mocht Taakbeheer aangeven dat de processor 100 procent belast wordt, dan zit je goed: de processor is blijkbaar niet krachtig genoeg om de software te draaien of andere programma's belasten hem te sterk. Dat laatste is eenvoudig te controlere­n door te klikken op het tabblad Processen en dan op de kolom Processor. Daarmee sorteer je de programma's binnen Taakbeheer op de hoeveelhei­d processorb­elasting. Dan zie je opeens bijvoorbee­ld dat de virusscann­er bijna bovenaan staat en veel performanc­e opvreet.

Zelfs wanneer een processor op het eerste oog weinig te doen lijkt te hebben, kan het zijn dat zijn rekenkrach­t niet voldoende is voor een traag draaiend programma. Dat kan bijvoorbee­ld als het maar een paar of zelfs maar één enkele processork­ern gebruikt. Om na te gaan wat er aan de hand is, gebruik je weer het Prestaties­tabblad van Taakbeheer, maar klik je met de rechtermui­sknop op het grafiekje met de belasting en selecteer je bij 'Grafiek wijzigen in' de weergave 'Logische processors'. Dan toont Taakbeheer de belasting per losse processork­ern en bij processors met Hyper-Threading de belasting per logische kern.

Als je pc of notebook het niet zo lekker doet, hoeft dat niet altijd aan het besturings­systeem te liggen. Diverse tools kunnen je helpen om de oorzaak boven water te krijgen. In Windows zelf zitten al een paar bruikbare programma's.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands