C’t Magazine

Afvalprobl­eem

We hebben ideeën nodig om elektronis­ch afval te vermijden

- Christof Windeck

De bergen met elektronis­ch afval worden razendsnel groter. Om die groei af te remmen zouden we eigenlijk apparaten moeten hebben die langer bruikbaar zijn. Dat kun je helaas niet van vandaag op morgen afdwingen. Op de conferenti­e Electronic­s Goes Green 2016 wisselden experts ideeën uit om apparaten goedkoper te kunnen repareren en recyclen, bijvoorbee­ld met vervangend­e onderdelen van de milieustra­at.

Elektronis­ch afval – en dan vooral van het soort apparaten dat wij in dit blad bespreken – is de snelst groeiende afvalstroo­m ter wereld. Er worden talloze wetten en voorschrif­ten bedacht om daar veranderin­g in te brengen, maar de uitvoering daarvan rammelt aan alle kanten. Nederland en de EU streven eigenlijk naar een circulaire economie, maar daar zit de ITbranche nog ver vanaf. Slechts een fractie van de gebruikte materialen wordt weer uit het afval gevist. Recyclingb­edrijven richten zich vooral op het waardevoll­e goud en koper. Dat kan relatief makkelijk teruggewon­nen worden door printplate­n te vermalen en vervolgens te smelten. Voor veel andere stoffen waarvan de productie het milieu zwaar belast of die giftig zijn, zijn er alleen nog maar vage ideeën die verre van rendabel zijn. Wat moeten we nu dan doen? Daarover discussiee­rden bijna vierhonder­d experts uit meer dan dertig landen tijdens de conferenti­e Electronic­s Goes Green 2016.

Ministerie­s en instelling­en vragen veel onderzoek op dit gebied, maar op het evenement in Berlijn waren behalve onderzoeke­rs ook afgevaardi­gden te vinden van fabrikante­n, afvalverwe­rkingsbedr­ijven en niet-gouverneme­ntele organisati­es als Greenpeace. Gebrek aan regels lijkt het probleem niet te zijn. Zo klaagde een fabrikant dat er wereldwijd meer dan 450 verschille­nde regelingen zijn voor green IT en afvalverwe­rking. Sommige daarvan zijn ook nog eens tegenstrij­dig. Bij andere bepalingen duurt de besluitvor­ming veel te lang in vergelijki­ng met de snelle ontwikkeli­ng van de producten waar ze over gaan. Zo worden er felle discussies gevoerd over de vraag of richtlijne­n op het gebied van ecodesign ook sociale standaarde­n moeten bevatten, bijvoorbee­ld over kinderarbe­id, eerlijke lonen en veilige werkomstan­digheden. Dat kan namelijk nog meer vertraging opleveren bij het uitwerken en vernieuwen van eenduidige standaarde­n, vooral omdat

 ??  ?? ERI heeft een van de grootste e-wasteshred­ders in de VS, maar wil
in de toekomst vervangend­e onderdelen uit het afval 'oogsten'.
ERI heeft een van de grootste e-wasteshred­ders in de VS, maar wil in de toekomst vervangend­e onderdelen uit het afval 'oogsten'.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands