C’t Magazine

Eén keer goed

Maak eigen sjablonen voor PowerPoint-presentati­es

- Dorothee Wiegand

Om bij een presentati­e een goede indruk achter te laten is het belangrijk de kleuren van je dia's op elkaar af te stemmen en een universeel lettertype te gebruiken. Werk je met PowerPoint, dan moet je even de tijd nemen om een sjabloonbe­stand te maken dat op alle facetten klopt. Als je weet hoe de Office-thema's in elkaar zitten, gaat dat vrij makkelijk.

Bedrijven willen zich met een zogeheten corporate design onderschei­den bij hun producten en algehele publieke optreden. Daarvoor moeten de bedrijfslo­go's, het briefpapie­r, de visitekaar­tjes en de online performanc­e dezelfde stijl uitstralen die meteen met het bedrijf wordt geassociee­rd.

Zeker bij het vormgeven van dia's moet je die eisen voor kleur en fonts strikt volgen. Het belangrijk­ste doel van een presentati­e is immers de informatie en de producten positief te presentere­n. In de praktijk wordt vaak op het laatste moment een kopie van een presentati­e aan een collega gevraagd van wie bekend is dat hij redelijk goede presentati­es geeft. Die kopie dient dan als basis. Vervolgens wordt de inhoud vervangen door eigen teksten, tabellen, grafieken en afbeelding­en – het liefst zonder de oorspronke­lijke lay-out te veel door elkaar te gooien. Op die manier krijg je echter nooit een optimaal resultaat. Wil je dat wel, dan moet je één keer wat meer tijd investeren en een fatsoenlij­k sjabloon maken. Als de presentati­e met PowerPoint gemaakt wordt, heb je met verschille­nde en elkaar deels beconcurre­rende concepten te maken. Aan de ene kant zijn er de sjabloonbe­standen, aan de andere kant de zogeheten Office-thema's die je ook bij Word en Excel kunt gebruiken. Daarnaast zijn er nog kleurensch­ema's. Die zijn een belangrijk, apart opgeslagen onderdeel van elk thema. Als laatste heeft ook het diamodel invloed op hoe de uiteindeli­jke dia eruit ziet. De effecten van de genoemde middelen kunnen elkaar overlappen of zelfs opheffen – ook als dat eigenlijk niet de bedoeling is.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands