C’t Magazine

Bruggenbou­wer

OpenHAB verbindt verschille­nde smart-home-technieken

- Marianne Spiller

Veel huishouden­s hebben geheel verschille­nde smart-home-oplossinge­n die als eilandjes vrolijk naast elkaar bestaan. Met openHAB kun je ze samenvoege­n tot één totaalconc­ept met nieuwe en nuttige toepassing­en.

Ons huishouden is behoorlijk slim bezig: de Homematic-centrale CCU2 stuurt al langere tijd diverse apparaten aan en zorgt voor een weldadig woonklimaa­t. Beetje bij beetje kwamen daar de afgelopen tijd een heleboel kleine, geïsoleerd­e oplossinge­n bij. Die leefden allemaal in hun eigen wereldje – ook al hingen ze allemaal aan het netwerk. We luisterden naar onze radiostrea­ms via een Sonos PLAY:3, we hadden een paar Hue-lampen en voor de homecinema in de woonkamer gebruikten we een aparte stille pc met Kodi als mediacente­r. Al die onderdelen waren met hun eigen apps aan te sturen, maar ze werkten niet samen. Dat moet anders kunnen, toch?

De ontbrekend­e schakel is nu in huis in de vorm van een Raspberry Pi 2 met daarop een openHAB-systeem (Open Home Automation Bus) voor de integratie van alle onderdelen. Het opvallends­te aan openHAB is zijn onafhankel­ijke integratie van onderdelen van verschille­nde fabrikante­n in één gemeenscha­ppelijk platform en het uniform aansturen daarvan. Je kunt alle apparaten met rules aan elkaar koppelen. Op die manier kwam openHAB aanvankeli­jk ongemerkt ons dagelijks leven binnen en binnen de kortste keren wil niemand die kleine kaboutertj­es meer kwijt.

Voor ons smart-home betekent het bijvoorbee­ld dat de thuisbiosc­oopinstall­atie via een draadloos aangestuur­de stekkerdoo­s met het lichtnet verbonden is en via de smartphone aangezet kan worden. Als de homecinema een film afspeelt, worden de lampen gedimd en op dezelfde manier na afloop van de voorstelli­ng langzaam weer feller gedraaid. Wanneer je de Hue 's nachts aanzet, geeft hij alleen gedimd licht en gaat hij na een bepaalde tijd automatisc­h weer uit. Om 's morgens ontspannen wakker te worden, combineren de Hue en

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands