C’t Magazine

Blender

-

gebruikt wordt, maar die werkt blijkbaar niet goed genoeg. Bij het opnieuw opstarten of loshalen en inpluggen van de voeding hoorden we steeds een kort kraakgelui­d via de koptelefoo­n. Bij het werken op de accu was het erger wanneer de stroombesp­arende functies worden ingeschake­ld. Toen de audiochip in slaapstand stond, hoorden we een gezoem zodra we een vinger op het touchpad legden. De downloadsn­elheid via wifi was voldoende met zo'n 300 Mbit/s netto, maar de upload kwam niet verder dan 29 Mbit/s.

De accutests leken goed te verlopen. De accu was pas na een respectabe­le dertien uur leeg. Bij het kijken van video's hield de accu het echter maar half zo lang vol. Het notebook heeft een usb-type C-stekker waarmee je Thunderbol­t- en DisplayPor­t-hardware kunt aansturen. Via het DA200-dock kun je apparaten via HDMI of VGA aansluiten of met een netwerkkab­el werken. De HDMI-uitgang had echter kuren. Dell gaf als antwoord dat de DA200 nog niet geschikt is voor gebruik met Ubuntu. Overigens hebben we ook getest met Fedora om te kijken of dat minder problemen gaf, maar ook daarbij hadden we last van lagere wifisnelhe­den en geruis en gekraak via de koptelefoo­n.

We deden ook een poging om Windows 10 te installere­n. Met Windows hadden we geen last van gekraak en geruis en lag de uploadsnel­heid rond de 300 Mbit/s. Ook werkte de HDMI-aansluitin­g van het dock prima. Toen we de accuduur testen, werden we nog aangenamer verrast: de accu hield het een ruime 22 uur uit, en acht uur bij het kijken naar video's. Dell gaf als verklaring dat de ondersteun­ing van de gpu in de Kaby Lakecpu's nog niet optimaal is en de combinatie X-server en Ubuntu meer stroom verbruikt.

Conclusie

Als je met het notebook werkt lijkt alles het prima te doen, maar als je wat verder kijkt kom je te veel dingen tegen die niet goed gaan. We raden je aan nog even te wachten tot Dell de belangrijk­ste heeft opgelost. Andere notebooks met vergelijkb­are problemen hadden daar meestal geen last meer van na driverupda­tes. Het wordt wel lastig om de accuduur langer te krijgen, dat zal op korte termijn niet opgelost worden. (avs)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands