C’t Magazine

Je lijf onder de loep

Weegschale­n met wifi en bluetooth smart

- Nico Jurran

Afvallen is in theorie heel simpel: je moet beter en soms minder eten en daarnaast meer bewegen. Toch blijft het voor veel mensen lastig om hun streefgewi­cht te bereiken.

Wetenschap­pers van de Cornell University in New York kwamen er na een twee jaar durend onderzoek achter dat je makkelijke­r afvalt en op gewicht blijft als je je dagelijks weegt en de metingen bijhoudt [1]. De onderzoeke­rs gaan ervan uit dat de dagelijkse routine je motiveert om bewuster bezig te zijn met voeding en de invloed daarvan op je gewicht. Door je gewicht regelmatig te meten en te loggen, kun je betrouwbaa­r bepalen of je goed bezig bent. Pas als je over de langere termijn gaat meten, kun je trends echt goed herkennen.

Je kunt natuurlijk ook je gewicht bijhouden met een normale weegschaal en een notitieblo­kje of een Excel-sheet. Het is alleen een stuk makkelijke­r om de analyse door een app of online dienst te laten doen. Die kunnen de cijferbrij omzetten in een mooie grafiek, zodat trends duidelijk zichtbaar worden. Bovendien krijg je soms ook handige tips op basis van de gegevens.

Geteste weegschale­n

We hebben zeven connected weegschale­n getest: Fitbit Aria, Garmin Index Smart Scale, Polar Balance, Runtastic Libra (identiek aan de Beurer BF 800), Tanita RD-953, Withings Body Cardio en Xiaomi Mi Smart Scale. Die laatste is vanuit China of zelfs via Europese webshops te bestellen voor zo'n vijftig euro: een schijntje in vergelijki­ng met de honderd tot tweehonder­d euro van de overige weegschale­n. De Tanita RD-953 is een pre-productiem­odel, maar inmiddels is deze samen met een nieuwe versie van de bijbehoren­de app gewoon te koop.

De Fitbit Aria, Garmin Index Smart Scale en Withings Body Cardio zijn wifiweegsc­halen. Je verbindt ze met je draadloze netwerk en koppelt ze met je account aan de online dienst van de fabrikant. Dan sturen ze na elke keer wegen de waardes

Met connected weegschale­n moet het gemakkelij­ker worden om een gezond gewicht te bereiken en vervolgens ook op dat gewicht te blijven. Daarvoor houden ze je metingen bij en maken ze inzichteli­jk hoe je gewicht in de loop der tijd verandert: met apps op je smartphone of in de browser.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands