C’t Magazine

Voor het grote publiek

Programma's voor het live vertonen van foto's en video's

- André Kramer

Het wordt langzaam donker in de zaal en het publiek wacht gespannen af. Zachtjes begint er vioolmuzie­k te spelen. Panorama's van weidse uitzichten glijden over het doek. Kort daarna volgen er snelle beeldwisse­lingen op de maat van donderende pauken. Degene die de voordracht geeft stelt zich voor en vertelt zijn verhaal, terwijl hij met de afstandsbe­diening van de ene naar de andere foto gaat. De ondertusse­n zachter geworden achtergron­dmuziek loopt door zonder dat toeschouwe­rs iets van de overgang van de geregissee­rde introducti­ebeelden naar de feitelijke voordracht gemerkt hebben.

Met speciale AV-programma's kun je een presentati­e flexibel opbouwen zonder dat de beelden uit de pas lopen met de voordracht. AV staat hier voor audiovisue­el en slaat op software die foto's , video, geluid en teksten met bewegings- en overgangse­ffecten tot één geheel laten versmelten. Reizigers die hun zomervakan­tie in verre landen doorbrenge­n, kunnen met die programma's hun foto's en films in de winter aan een groot publiek vertonen.

Voorwaarde voor programma's om aan deze test mee te mogen doen waren enerzijds de strikte scheiding tussen de controlemo­nitor en het externe scherm voor uitvoer en anderzijds het weergeven van een fotoshow in 4K-UHD. Bovendien moest de software aan de ene kant de foto's kunnen wisselen op de maat van de muziek en aan de andere kant een handmatige beeldwisse­l toestaan zonder dat de muziek daarbij stopt.

Die eigenschap­pen hebben Boinx FotoMagico, m.objects, Aquasoft Stages en Wings Platinum. Afgezien van het Mac-programma FotoMagico draaien de programma's uitsluiten­d onder Windows. Van m.objects en Wings Platinum zijn er verschille­nde versies, uiteenlope­nd van freeware voor eenvoudige presentati­es tot een profession­ele presentati­etool van duizend euro.

Goede voorbereid­ing

Een AV-programma zet foto's, video's en geluid op een tijdlijn. Met een vertonings­tijd

Bij productpre­sentaties of reisversla­gen op het grote doek zijn 4Konderste­uning, autocue en precieze besturing van de achtergron­dmuziek belangrijk. Maar het gaat natuurlijk ook om een hoogwaardi­ge en foutvrije voorstelli­ng. Een handvol softwarebe­drijven heeft zich daar in gespeciali­seerd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands