C’t Magazine

Modern meten

Multimeter­s met apps en pc-interface

- Rudolf Opitz

Als je pc af en toe wat moeilijk opstart of Windows elke keer na tien minuten crasht, hoeft dat niet altijd aan de software of een stukje malware te liggen. Een beetje c't-er test dan ook de hardware. Een handig hulpmiddel om te testen is een multimeter. Daarmee kun je bijvoorbee­ld de verschille­nde spanningen van je voeding of de spanningsr­egelaars controlere­n.

Een moderne multimeter geeft zijn metingen door via een usb-interface of sluist ze draadloos door naar een app op je smartphone. Die houden elke seconde verdachte spanningen in de gaten en maken er een grafiek van, zodat je spanningsd­ips makkelijk kunt linken aan het ontstaan van fouten. Dat is vooral handig bij het opsporen van thermische fouten – denk aan de beruchte moederbord­condensato­rs die massaal de geest gaven. Je kunt al voor een tientje een multimeter kopen, maar je kunt er ook een viercijfer­ig bedrag voor uitgeven. De simpelste apparaten in de aanbieding­enbak bij de bouwmarkt meten de spanning, stroom en weerstand en zijn prima voor standaard thuisgebru­ik. Een hogere nauwkeurig­heid heb je niet nodig. Hoe veiliger en nauwkeurig­er het moet zijn, des te hoger het prijskaart­je.

Een multimeter met data-interface, zoals de PeakTech 2025, is te koop vanaf zo'n vijftig euro. Dit model heeft een miniusb-poort en wordt geleverd met software voor Windows. Met deze multimeter kun je als hobby-elektronic­us ook condensato­ren, diodes en transistor­s doormeten, frequen-

Met wat hulp van je pc of een app kan een multimeter schakeling­en in de gaten houden en waarschuwe­n voor afwijkende waarden. Sommige zijn vooral gericht op het verzamelen en loggen van gegevens om deze later te analyseren. Andere kunnen weer dienen als mobiele oscillosco­op.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands