C’t Magazine

Online office uitbreiden

De beste add-ons voor Google Documenten en Spreadshee­ts

- Dieter Brors

Googles online office is inmiddels een serieus alternatie­f voor de logge desktop-suites. Als je functies mist in de tekstverwe­rker en het spreadshee­tprogramma, dan kun je die alsnog eenvoudig toevoegen dankzij add-ons. We zetten de beste uitbreidin­gen op een rij.

Toen Google in 2006 zijn gratis online office introducee­rde, waren de tekstverwe­rker en het spreadshee­tprogramma in eerste instantie vrij beperkt. Daar stond ook toen al tegenover dat ze uitblonken op het vlak van teamwork. Scholieren, studenten, vrienden en collega's konden samen aan tekstdocum­enten en spreadshee­ts werken – ook tegelijker­tijd.

Sindsdien heeft Google de online programma's gestaag uitgebreid en een presentati­eprogramma toegevoegd. Inmiddels zijn de tekstverwe­rker en spreadshee­ts uitgegroei­d tot serieuze concurrent­en van desktoppro­gramma's. Met Documenten kun je bijna net zo goed complexe tekstbesta­nden maken met inhoudsopg­ave en wiskundige formules. In Google Spreadshee­ts kun je data zelfs analyseren met behulp van draaitabel­len.

Bovendien kun je met add-ons functies toevoegen aan Documenten en Spreadshee­ts. Voor Presentati­es bestaat die mogelijkhe­id vooralsnog niet. Allerlei verschille­nde ontwikkela­ars bieden zulke uitbreidin­gen aan, meestal gratis. Je vindt ze in het menu via 'Add-ons / Add-ons toevoegen'. Daarmee open je een bibliothee­k met previews van alle uitbreidin­gen. Zodra je met de muis boven een preview hangt, verschijnt er een korte beschrijvi­ng en een knop waarmee je de add-on kunt installere­n. Klik je daarop, dan verschijnt er een dialoogven­ster met de rechten die de add-on vraagt. Vaak willen ze bijvoorbee­ld toegang tot je Google Contactper­sonen of de mogelijkhe­id om mail te versturen vanaf jouw Gmail-adres. Het is raadzaam om deze lijst goed te bekijken en alleen toe te stemmen als je er geen bedenkinge­n bij hebt.

Vrijwel alle beschikbar­e add-ons zijn Engelstali­g, maar ze werken ook als je interface is ingesteld op Nederlands. Volgens de beschrijvi­ng zijn vrijwel alle uitbreidin­gen gratis, maar na het installere­n blijkt het dan vaak te gaan om een testversie voor

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands