C’t Magazine

Gewoon mooie foto's

Beeldbewer­king met Gimp voor beginners

- André Kramer

Gimp heeft een vaste plek op de toplijsten van populaire downloads. Het opensource beeldbewer­kingsprogr­amma is gratis en net zo veelzijdig als geavanceer­d. In dit artikel behandelen we eerst de belangrijk­ste dingen die je moet doen voor het corrigeren van de kleur, helderheid en contrast. Vervolgens kijken we naar de werking van lagen, maskers, selectieto­ols en penselen.

Als je Gimp nog niet gebruikt, kun je bij www.gimp.org/downloads de installer van versie 2.8 voor Windows en macOS downloaden. In Linux-distributi­es is dit beeldwerki­ngsprogram­ma meestal al standaard aanwezig. Gimp staat overigens voor GNU Image Manipulati­on Program. De installer installeer­t automatisc­h de goede versie (32- of 64-bit) in het Nederlands. Op de downloadpa­gina kun je de Nederlands­talige handleidin­g downloaden bij GIMP User Manual, maar je kunt ook de online versie gebruiken. Bij Gimp zelf krijg je met een druk op F1 of via de optie Hulp in het Hulp-menu dezelfde keuze. Als je de voorkeur geeft aan de online hulp, kun je dat aangeven bij de instelling­en ('Bewerken / Voorkeuren') bij Hulpsystee­m.

Menu's en paletten

Na het starten van het programma verschijne­n er drie vensters op je computersc­herm: het hoofdvenst­er met de menu's, links daarvan een dokbaar venster (zo noemt Gimp een venster dat bij het programma hoort) met gereedscha­ppen en rechts een ander dok met lagen, penselen et cetera. Met de menubalk (menu Vensters) kun je nog meer dokbare vensters zoals Histogram, Navigatie of Paletten openen. Een handige optie onderaan in het menu Vensters is 'Modus Enkel Venster'. Die plakt de vensters van de huidige configurat­ie aan elkaar tot één programmav­enster, zoals je van de meeste software gewend bent. Wij gebruiken die modus ook voor alle afbeelding­en in dit artikel.

Afgezien van de vast geïnstalle­erde Gereedscha­pskist kun je alle doks naar believen aanpassen. Via een uitklapmen­u achter het kleine driehoekje in een vierkantje rechts naast de titelbalk kun je tabbladen toevoegen of verwijdere­n. In totaal kun je kiezen uit 26 tabbladen. Naast de standaard getoonde tabbladen zijn Histogram, Navigatie en Kleuren ook handig.

Het werkvlak in het midden laat boven de geopende afbeelding de thumbnails zien van alle geopende bestanden. Op de balk onderaan het werkvlak staat de naam en de grootte van het geopende document en het zoomniveau. Met een dropdownme­nuutje links daarnaast stelt je de eenheid van de liniaal in op pixels, inches, millimeter­s of iets anders.

Gimp heeft in totaal elf menu's, die de volgende functies hebben:

documenten aanmaken, openen, opslaan en exporteren

elementen knippen, kopiëren en plakken; selectie vullen met kleur, programma-instelling­en

Het beeldbewer­kingsprogr­amma Gimp is helemaal gratis, en mede daardoor erg populair. De interface is niet meteen intuïtief, maar als je eerst even de tijd neemt om er stap voor stap vertrouwd mee te raken en te zien hoe het lagenconce­pt en de gereedscha­ppen werken, kun je je foto's al vrij snel makkelijk en goed corrigeren.

selectie ongedaan maken, inverteren, vergroten, verkleinen, naar pad omzetten of opslaan naar kanaal

linialen, hulplijnen, raster en zoomen

kleurmodus, canvas- en afbeelding­sgrootte aanpassen, draaien en spiegelen

lagen, maskers en alfakanale­n toevoegen, samenvoege­n of verwijdere­n

dialoogven­sters voor het bewerken van helderheid, contrast en kleur

gereedscha­p kiezen, net als op het gereedscha­pspalet

effectfilt­ers zoals convertere­n naar olieverfsc­hilderij, fractalgen­erator, vervagen en verscherpe­n

geopende documenten, weergegeve­n dokbare vensters, Modus Enkel Venster

gebruikers­handleidin­g, contexthul­p, programmav­ersie

Openen, opslaan, exporteren

Gimp ondersteun­t een groot aantal bestandsfo­rmaten, waaronder de populaire typen JPEG, PNG en TIFF. Gimp kan ook Photoshop-bestanden importeren, maar enkele door PSD-bestanden ondersteun­de functies worden alleen als samengevoe­gde afbeelding­en weergegeve­n, zoals niet-destructie­ve aanpassing­slagen en ingebedde 3D-elementen. Gimp kan van huis uit geen raw-bestanden importeren. Er zijn wel plug-ins voor het importeren van raw, maar je kunt beter een gratis raw-ontwikkela­ar gebruiken zoals het platformon­afhankelij­ke RawTherape­e of DarkTable voor Linux en macOS.

Fotobestan­den die met Gimp gemaakt zijn, kunnen lagen, maskers, tekstlagen en paden bevatten. In het venster 'Bestand / Opslaan als' slaat het programma docu-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands