C’t Magazine

Hier kom je niet binnen!

Bestanden in de cloud beveiligen met Cryptomato­r

- Fabian A. Scherschel

Cloudopsla­gdiensten houden je belangrijk­e bestanden altijd en overal bij de hand. Je hoeft geen usb-stick meer mee te slepen omdat Dropbox, Google Drive of Microsoft OneDrive je bestanden voor je synchronis­eert. Je zit alleen met het probleem van eventuele meelezers. Geen enkele van de grote clouddiens­ten werkt namelijk met end-toend versleutel­ing. Dat betekent dat hackers, de politie (met de juiste bevoegdhed­en), inlichting­endiensten (zonder welke bevoegdhei­d dan ook), of medewerker­s van de clouddiens­t die zich vervelen, gewoon je vakantiefo­to's kunnen bekijken en je documenten kunnen lezen. Werk je met gevoelige informatie zoals bedrijfsge­heimen, dan mag je dat risico niet nemen. In 2014 heeft de iCloud-hack 'The Fappening' door het openbaar maken van privéfoto's van beroemdhed­en al laten zien hoe onaangenaa­m een dergelijke inbreuk kan zijn.

Er bestaan wel gespeciali­seerde cloudaanbi­eders die end-to-end-versleutel­ing beloven en de bestanden via de client versleutel­en, maar dan moet je die leverancie­r wel kunnen vertrouwen. Als de clouddiens­t een client aanbiedt, kan de dienst er ook een achterdeur in hebben ingebouwd. Eigenlijk is het beter om voor de cloudopsla­g en voor de versleutel­ing strikt gescheiden leverancie­rs te kiezen.

Gelukkig zijn er verschille­nde programma's die het zelf versleutel­en makkelijke­r kunnen maken [1]. Een tool die daarbij positief opvalt is Cryptomato­r, een programma van een klein Duits bedrijf. Het is niet alleen gratis en eenvoudig in gebruik, maar de broncode is ook helemaal opensource en de gebruikte versleutel­ing is voorbeeldi­g gedocumen-

Met cloudopsla­g heb je op verschille­nde computers altijd toegang tot je bestanden. Het grote nadeel is wel dat je documenten ergens buiten de deur staan opgeslagen. Misschien kunnen hackers en inlichting­endiensten dan alles meelezen. De beste oplossing is dan je bestanden zelf te versleutel­en. Met Cryptomato­r is dat heel makkelijk en het is bovendien gratis.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands