C’t Magazine

Leve de bewustword­ing!

-

De overheid kan het nooit goed doen. Denk aan de grens tussen privacy en opsporings­bevoegdhei­d. In de televisies­erie Hunted was goed te zien hoe ver die bevoegdhed­en gaan. Bij familieled­en en bekenden van de deelnemend­e 'voortvluch­tigen' werd al het telefoonve­rkeer afgetapt en zelfs een vlucht over water was prima te volgen met beveiligin­gscamera's en het volgsystee­m voor de scheepvaar­t AIS. Privacy is dan ver te zoeken.

Maar volgens een lid van het 'hunterteam' laat de serie juist zien dat de privacygre­nzen soms opgerekt moeten worden om criminalit­eit goed te kunnen bestrijden. Daar zit wat in (spoiler alert): uiteindeli­jk wist een van de twaalf deelnemers ondanks alle bevoegdhed­en drie weken lang uit handen van de hunters te blijven.

Bij cybercrime zie je datzelfde spanningsv­eld terug.

Toen onlangs bleek dat de Nederlands­e politie door hen gevonden zero-day-kwetsbaarh­eden soms geheim mag houden – bijvoorbee­ld om te voorkomen dat een crimineel doorheeft dat de politie hem op de hielen zit – waren de rapen op de techfora gaar. Om nog maar te zwijgen van het nieuws dat de Duitse geheime dienst BND miljoenen uitgeeft om lekken in versleutel­protocolle­n van chat-apps te vinden om daar vervolgens actief gebruik van te maken. Tegelijk roepen MKB Nederland en VNO NCW juist om 'meer blauw op de digitale snelweg', omdat cybercrime nu onvoldoend­e aangepakt wordt en dat een bedreiging is om digitaal zaken te doen.

Je kunt je echter afvragen of de overheid haar burgers beter moet beschermen of dat ze die burgers juist moet leren zichzelf te beschermen. Want wat bij grootschal­ige hacks en malware-uitbraken vooral opvalt, is de naïviteit van de gebruikers. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat mensen hetzelfde wachtwoord gebruiken voor verschille­nde online diensten en dat meer dan de helft niet weet dat er software bestaat om wachtwoord­en te beheren.

Daar is maar één middel tegen: bewustword­ing. Hulde daarom voor bijvoorbee­ld de Boefproof-campagne als onderdeel van Alert Online, voor de Nationale Check Je Wachtwoord­en Dag en voor de website veiliginte­rnetten.nl. Bij al deze initiatiev­en is de overheid op zijn minst een van de organisere­nde partners. Dat doen ze dus goed en dat mag ook wel eens gezegd worden.

Nu denk je misschien dat ze jou als technisch onderlegd persoon niks meer hoeven te vertellen, maar dat zou nog wel eens tegen kunnen vallen. Lees onze artikelens­erie vanaf pagina 58 en huiver. Maar vooral: ga ermee aan de slag en bescherm jezelf online. En ben je toch getroffen door malware, gebruik dan onze Desinfec't-dvd (pagina 35) om je systeem weer op orde te brengen.

P.S. Namens de hele redactie wensen we alle lezers een bijzonder fraai 2017!

 ??  ??
 ??  ?? Herman Heringa
Herman Heringa

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands