C’t Magazine

Beschermin­g tegen robots en AI

-

Deze maand wordt er in het Europees Parlement gestemd over het opstellen van regels om Europese burgers te beschermen tegen mogelijke problemen met robots en systemen die gebruik maken van kunstmatig­e intelligen­tie. In het rapport wordt opgeroepen maatregele­n te treffen en staat dat de drie wetten van de robotica van Isaac Asimov binnen AI-design moeten worden geïmplemen­teerd: robots mogen mensen geen kwaad aandoen, menselijke opdrachten moeten altijd opgevolgd worden – tenzij regel één geschonden wordt – en robots moeten zichzelf beschermen, tenzij dat een conflict met regels één en twee betekent. Er moet altijd een manier zijn om na te gaan dat een robot een machine is en geen persoon.

Het in leven roepen van een Europees bureau voor robotica en kunstmatig­e intelligen­tie staat ook op de wensenlijs­t. Dat is nodig om goede informatie over alle techniek, ethiek en regelgevin­g voor overheden beschikbaa­r te stellen. Overheden kunnen dan goed inspringen op nieuwe kansen en uitdaginge­n die komen kijken bij verdere ontwikkeli­ngen op het gebied van robotica. De kans bestaat dat robots op de langere termijn een status krijgen in de vorm van een soort 'elektronis­ch persoon'. Dat gaat dan echter alleen gebeuren als ze kill-switches hebben om ze uit te schakelen. Nu zullen er niet snel Skynet-achtige vormen van gevaar op de loer liggen, maar het gaat er meer om het eerste te zijn met regels – om te voorkomen dat regels van andere landen opgevolgd moeten worden. Een juridisch kader is nodig om ervoor te zorgen dat robots in dienst van de mens zijn en dat zullen blijven.

Andere punten op de agenda zijn het gevaar van grootschal­ige werklooshe­id door verregaand­e automatise­ring, het verzekeren van robots voor als ze schade veroorzake­n (met in het achterhoof­d autonome auto's) en een systeem voor het registrere­n en tracken van bepaalde robots. Dan zijn criteria nodig voor het classifice­ren van robots en welke wel of niet geregistre­erd moeten worden.

(avs)

 ??  ?? Het Europees Parlement gaat stemmen
over regels om de mens te beschermen tegen mogelijke problemen met robots en systemen die AI
gebruiken.
Het Europees Parlement gaat stemmen over regels om de mens te beschermen tegen mogelijke problemen met robots en systemen die AI gebruiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands