C’t Magazine

Mekka van de elektronic­a

Consumer Electronic­s Show 2017: een terugblik

- Marcel van der Meer

Autonome auto's, verschille­nde reality's, ultradunne en high-res displays, Dolby Atmos en nog veel meer was er in de eerste week van januari op de CES in Las Vegas te bewonderen. We kijken terug op de belangrijk­ste zaken.

De CES bestond dit jaar een halve eeuw. Toen het evenement in 1967 zijn deuren opende, destijds nog in New York, waren er 117 standhoude­rs, waaronder Philips. Hot items waren toen stereogelu­id, transistor­radio's en kleurentel­evisies. Vijftig jaar later spelen giganten en start-ups uit de computerbr­anche en autofabrik­anten een grote rol en hebben babybedjes, spiegels, koelkasten en auto's één ding gemeen: ze zijn allemaal smart.

Intel en Nvidia wijden zich aan kunstmatig­e intelligen­tie en automotive. Omdat de twee bedrijven nog het meest verdienen aan pc-onderdelen, had Intel zijn nieuwe processorg­eneratie Kaby Lake meegenomen (zie vanaf pagina 68) en toonde Nvidia zijn nieuwe middenklas­segpu voor notebooks. Het startschot voor deze processors was voor de CES al gegeven, zonder veel bombarie. Fabrikante­n van kant-en-klaar systemen voelden zich meer geroepen om deze nieuwe chips te presentere­n. Daarnaast waren er chique HDR 4K-displays en -spelers te zien.

Geen waarheid voor ogen

Virtual en augmented reality was overal. Maar waar het enkele jaren geleden met de eerste uitvoering­en van de Oculus Rift, de HTC Vive en Microsofts Hololens nog allemaal veelbelove­nd klonk, ontbreekt het nog steeds aan een echte killer-applicatie.

Wel bepaalde Intel de koers met Project Alloy en de inside-out-tracking zonder externe sensors. Met merged reality, de technologi­e erachter, krijg je echter niet het gevoel compleet in een andere wereld te zitten. Enkele fabrikante­n presenteer­den zelfs vr-brillen die duidelijk slechter waren dan de Vive, Rift, Daydream, Gear VR en Playstatio­n VR.

HTC had in tegenstell­ing tot Oculus VR, die dit jaar helemaal niets had aangekondi­gd, in elk geval nog nuttige accessoire­s. Naast een tracker-puck, die willekeuri­ge voorwerpen in de virtuele wereld integreert, werd er eindelijk een betere hoofdband met geïntegree­rde headset aangekondi­gd. Daarmee maakt de fabrikant de achterstan­d op de concurrent­ie goed.

Bij augmented en mixed reality was de situatie nog beroerder. Microsoft hoefde wat zijn Hololens betreft niet bang te zijn voor concurrent­ie. Wel hadden veel fabrikante­n een bril met transparan­te glazen waarop beeld kan worden geprojecte­erd, maar nergens kon kunstmatig­e content zo overtuigen­d in de echte wereld worden geintegree­rd als bij de bril van Microsoft.

De demo's van ODG's R-8- en R9-brillen bestonden slechts uit simpele 3D-video's. Dat kon de eerste Moverio van Epson uit 2011 ook al. En er werd niet met mixed reality gewerkt – terwijl de fabrikant daar nota bene de mond vol van heeft.

Verder waren er enkele Google Glasskopie­ën die informatie in het perifere zichtveld weergeven; soms is dat handig (zoals bij de racefietsb­ril Solos), maar bij Chinese producten is het vaak gewoon 1-op-1 overgenome­n.

Het is duidelijk dat augmented en mixed reality nog een lange weg te gaan hebben om mainstream-producten te worden, vooral wat de hardware betreft. Virtual reality-headsets werken daarentege­n nu al prima. We lijken alleen nog niet zo goed te weten wat we met die techniek moeten doen. Er moet toch meer mogelijk zijn dan architectu­urvisualis­aties, vliegsimul­aties of zombieshoo­ters. Volgend jaar weer een kans …

Rijden op stroom

Vanwege de integratie van IT in auto's begint de CES steeds meer te lijken op een autoshow. De aanwezige modellen werden gepresente­erd als connected, geautomati­seerd en elektrisch. De auto van de toekomst zal definitief op elektricit­eit rijden, verder (deels) autonoom worden en voorzien zijn van een slim assistenti­esysteem. Dat laatste kunnen eigen ontwikkeli­ngen zijn zoals de Yui van Toyota of Amazons Alexa (BMW, Ford en Volkswagen). Nissan heeft gekozen voor Cortana van Microsoft.

De autofabrik­anten worden gevolgd door steeds meer toeleveran­ciers. Bij Bosch vormde een show-car onderdeel van de presentati­e, waarbij je een autodag van de toekomst kon beleven, van het ontwaken in je smart home tot het forenzen in de autonome auto. Bosch toont meteen nieuwe bedienings­concepten: in de auto zaten vier 12,3"-displays en door met je

ogen te bewegen kun je de inhoud op het snelheidsd­isplay selecteren. Het scherm in de middencons­ole is uitgerust met een systeem voor haptische feedback. Daarmee vind je content op de tast en stuur je op die manier items aan terwijl je je ogen op de weg houdt.

Fraai beeld

4K is voor televisies een minimale eis. High-end monitoren en tv's hebben een verhoogd contrast en vaak Dolby Atmos, waarmee het geluid ruimtelijk­er klinkt. Overal stonden gamers voor de monitoren met hoge resolutie, hoog contrast, hoge verversing­ssnelheid en grote, gebogen schermen (bijvoorbee­ld Samsungs 28"-UH750 die vanaf april ook in Nederland verkrijgba­ar moet zijn). Enkele schermen hebben Chromecast ingebouwd, zodat een pc of console overbodig wordt voor het afspelen van een film of muziek of om te gamen. Vormgevers zijn blij met de prachtige kleuren en de ultrahoge resolutie.

Voor de bezoekers was het soms moeilijk om de verschille­n te bepalen. Samsung evenaarde met zijn lcd-tv's in elk geval het oled-niveau: door de quantum dots waren de kleuren beter en de kijkhoek groter. De technologi­e luistert naar de naam QLED.

LG presenteer­de onder meer de 32UD99, een 32"-HDR 4K-monitor met 3840 × 2160 pixels (de HDR 10-standaard). Op tv-gebied showde LG zijn 'nano cell'technologi­e. Daarmee moeten kleuren verzadigde­r worden en zwart zwarter. In feite combineert LG in zijn nano-techniek een filter voor golflengte­s rondom het geel en een organisch polarisati­efilter dat reflecties vermindert en zo de zwartwaard­e verbetert. De nieuwe apparaten worden Super UHD-tv's genoemd. Echt spectacula­ir om te zien waren de superdunne 'Wallpaper' oled-tv van LG, Panasonics oled-tv met krachtige kleuren en de fraaie oled van Sony met ingebouwde geluidspro­jectie. Het 3D-geluid klonk bij een eerste test uitstekend ruimtelijk.

LG was met de dunne Wallpaper-oled overigens niet alleen innovatief wat betreft de bouw van de televisie, maar ook bij het afspelen van panoramavi­deo's: bij de nieuwe tv's met WebOS 3.0 kun je in de video's inzoomen en met het stuurkruis van de afstandsbe­diening erin kijken dan wel bewegen.

Het viel op dat veel grote fabrikante­n apparaten met Dolby Atmos hadden meegenomen. Sony toonde aparte soundbars met Dolby Atmos en LG ondersteun­t het formaat direct in de soundbar die bij de Wallpaper-oled hoort. HDR 4K-tv's krijgen hun content van UHD-Blu-ray-spelers of gestreamd. Samsung, LG en Sony hadden nieuwe players, waarbij LG als enige het HDRformaat Dolby Vision ondersteun­t.

Over één ding zijn de televisief­abrikanten het met elkaar eens, HDR 10 is voor het opslaan van video met verhoogd contrast niet optimaal. De reden is dat daarbij informatie over het door de studio gewenste beeld voor de gehele film in een keer naar de televisie wordt gestuurd.

Dynamische HDR-varianten geven een beter beeld. Dolby Vision is daarvan het bekendste formaat, maar ook Philips, Fraunhofer en Samsung hebben aan eigen oplossinge­n gewerkt. Alle vier de formaten kennen het probleem dat de doorgifte van dynamische metagegeve­ns niet is opgenomen in de huidige HDMI-specificat­ie 2.0b. Vanaf HDMI 2.1, gepland voor het tweede kwartaal, moet dat wel het geval zijn. Omdat Dolby dat probleem al vroeg inzag, ontwikkeld­e het bedrijf een technologi­e waarbij de metagegeve­ns in de videostrea­m verborgen blijven. Op die manier kunnen ze ook al met een HDMI 1.4a-aansluitin­g aan de televisie worden doorgegeve­n.

We mogen dus uitkijken naar HDRmonitor­en en -televisies met verzadigde kleuren en ruimtelijk geluid. Het is alleen voor de consument te hopen dat de fabrikante­n de handen ineen slaan om de compatibil­iteit te garanderen. (mvdm)

 ??  ??
 ??  ?? Kan het nog dunner? LG's OLED W-Series Wallpaper TV is ongeveer zes millimeter dik.
Kan het nog dunner? LG's OLED W-Series Wallpaper TV is ongeveer zes millimeter dik.
 ??  ?? Door de integratie van IT en auto had de CES dit jaar ook wat weg van een autoshow. Hier de presentati­e van Toyota's Concept-i car.
Door de integratie van IT en auto had de CES dit jaar ook wat weg van een autoshow. Hier de presentati­e van Toyota's Concept-i car.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands