C’t Magazine

Windows 10 Creators Update

De volgende Windows-update begint ergens op te lijken

- Jan Schüßler

De Creators Update heeft een aantal detailverb­eteringen – sommige daarvan zijn achterstal­lig onderhoud.

De volgende grote versie van Windows 10 moet in april verschijne­n. De preview van de Creators Update met versienumm­er 15007, die in de tweede week van januari werd vrijgegeve­n, zou in grote delen wel eens 'feature complete' kunnen zijn.

Bij de interface zijn wat dingen glad getrokken die van begin af aan wat irritant waren. Zo kun je bijvoorbee­ld LAN-verbinding­en nu ook instellen als een verbinding met een datalimiet. Bovendien kun je Windows in de toekomst via het netwerkpic­togram op de taakbalk (en dus zonder omweg via de instelling­en) met een VPN verbinden – zoals we dat al kennen vanuit Windows 7 en 8.1. Het schalen op high-res monitoren blijft een aandachtsp­unt. Bij de Creators Update zien steeds meer onderdelen er ook op een 4K-monitor goed uit. Met een nieuwe schalingso­ptie bij de compatibil­iteit s instelling­en kun je een programma automatisc­h laten schalen. Nu moet je nog kiezen uit lelijke letters of een lay-out die alle kanten op gaat. Ook de weergavepr­oblemen van apps die ontstaan met kleurprofi­elen voor hoog contrast – en bijvoorbee­ld leiden tot zwarte tekst op een zwarte achtergron­d – zijn verholpen.

Desktop pictogramm­en worden ook op kantelbare schermen en multi-monitor set-ups beter gerangschi­kt – ook al worden er verschille­nde schalingen en pixeldicht­heden gebruikt.

Bij de browser Edge kun je de tabbladbal­k openklappe­n, waardoor je previews van alle tabbladen kunt zien. Bovendien kun je een aantal openstaand­e tabbladen apart zetten om later te lezen ('set aside'). Die tabbladen komen dan niet bij de favorieten (zoals bij Firefox), maar op een eigen balk. Flash-content wordt standaard geblokkeer­d en alleen na uitdrukkel­ijke toestemmin­g uitgevoerd.

Instelling­en

In plaats van negen komen er nu elf categorieë­n bij de Instelling­en. Bij 'Apps' staan de submenu's 'Apps en onderdelen', 'Standaard-apps' en dergelijke. Wat er bij de categorie holografie moet komen is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijn­lijk worden dat de audio-opties bij het gebruik van een VR- of mixed-reality-headset.

In de beeldscher­minstellin­gen vind je een nachtmodus die – zoals bij iOS al langer mogelijk is – 's avonds het blauwdeel van de weergave wat omlaag schroeft. Je hoeft niet meer naar een submenu te gaan om de resolutie aan te passen. Bij het onderdeel Thema's is er nu eindelijk wat te zien. Een thema heeft op dit moment een achtergron­dafbeeldin­g, accentkleu­ren, geluidspro­fielen en muiscursor­s. Via de Windows Store kun je later meerdere thema's toevoegen.

De functie 'Dynamic Lock' bij de Aanmelding­sopties is de tegenpool van Windows Hello, het aanmelden via gezichtshe­rkenning. Windows merkt het als je de pc verlaat en vergrendel­t het scherm dan. Het is nog niet bekend welke hardware je daarvoor nodig hebt.

De beroemde bluescreen­s zijn bij de Insider-previewver­sies in het vervolg groen, zodat je beter kunt inschatten waar het vandaan komt.

Automatisc­he update

Het herstarten van Windows voor het installere­n van een update kan sinds versie 1607 maximaal 12 uur worden uitgesteld. Bij de Creators Update is dat verlengd naar 18 uur. De verplichte herstart is dus nog niet helemaal te vermijden. Het automatisc­h updaten van van drivers is uit te zetten en Windows-updates kunnen 35 dagen uitgesteld worden – in de Pro-versie tenminste, niet bij Home.

Gezien alle veranderin­gen en nieuwe functies van de Creators Update rijst de vraag: waarom voeren ze die niet meteen door? Zo boden sommige functies van Windows 10 een behoorlijk inconsiste­nte indruk en ziet het Computerbe­heer er nu op een high-res monitor eindelijk fatsoenlij­k uit.

Ook het uitschakel­en of tijdelijk kunnen uitstellen van updates is een stap in de goede richting. Maar we begrijpen niet zo heel goed waarom dat in de Home-versie niet kan. (nkr)

 ??  ?? Je kunt voor 's avonds (rechts) een oogvriende­lijker beeld instellen dan voor overdag (links).
Je kunt voor 's avonds (rechts) een oogvriende­lijker beeld instellen dan voor overdag (links).
 ??  ?? Vanuit de taakbalk kun je snel toegang met een VPN maken.
Vanuit de taakbalk kun je snel toegang met een VPN maken.
 ??  ?? Bij de browser Edge kun je tabbladen opzij zetten om later te lezen.
Bij de browser Edge kun je tabbladen opzij zetten om later te lezen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands