C’t Magazine

Wacom brengt nieuwe tablets en pen-computer met Windows 10 uit

-

Tekentable­t fabrikant Wacom heeft onlangs een reeks nieuwe apparaten gelanceerd.

De nieuwe lcd-tablet Cintiq Pro sluit je via USB C of mini-DisplayPor­t als tweede scherm aan op je computer. Bij de MobileStud­io Pro (hieronder) is dat niet nodig, want daarin zit een complete Windows 10-computer. Beide apparaten zijn verkrijgba­ar met een 13"- of 16"-display. De digitizer is nu direct in het display verwerkt. Op deze manier moet de positie van de pen sneller worden herkend en is ook de parallax – het verschil tussen de punt van de pen en de aanwijzer – kleiner. De meegelever­de Wacom Pro Pen 2 werkt nog steeds zonder batterij en kan nu 8192 drukniveau­s herkennen. De digitizer herkent ook de hoek van de pen, waardoor airbrushes en timmermans­potloden beter gesimuleer­d worden. Wacom levert voor de pen een opbergkoke­rtje mee.

De MobileStud­io Pro 13 is een pencompute­r met WQHD-display (2560 × 1440) in vier versies: met 64 of 128 GB SSD en een Core i5 of met 256 of 512 GB-SSD en een Core i7. In de 16"-versie zit een 4Kdisplay (3840 × 2160) en een Core i5 met 256 GB SSD of een Core i7 met 512 GB. Het kleinste model heeft 4 GB werkgeheug­en, de middelste 8 GB en de zwaarste 16 GB. In de 13"-modellen zit als enige een Intelgpu (Iris 550). De 16"-modellen hebben een Nvidia-Quadro-chipset (M600M resp. M1000M). Door de toetsenbal­k aan de rand moet je het apparaat zonder toetsenbor­d kunnen bedienen. De prijzen liggen tussen 2000 en 3200 euro.

De Cintiq Pro is wat goedkoper: de 13"-versie kost 1100 euro en de 16" 1600 euro. Het kleine model heeft alleen een HD-display (1920 × 1080) en 87 procent Adobe RGB, het grote daarentege­n een 4Kdisplay met 94 procent Adobe RGB. (jmu)

De nieuwe Intuos Pro is de dunste (8 mm) en compactste tot nu toe. Het actieve oppervlak heeft dezelfde afmetingen maar zit in een kleinere behuizing. Hij wordt geleMet de Bamboo Slate zet Wacom het concept van de Bamboo Spark door (zie c't 12/2015, pagina 39). Met de speciale drukgevoel­ige pen en de Inkspace-app wordt alles digitaal overgezet naar je smartphone of tablet. Dat gaat erg nauwkeurig. Je kunt honderd blaadjes volschrijv­en voordat je ze moet synchronis­eren. Een kritiekpun­t van de Spark was dat je na synchronis­atie niets meer kon wijzigen in je aantekenin­gen, maar dat is bij de Inkspace-app opgelost.

verd met een USB C-kabel, een Wacom Pro Pen 2 en een penhouder met 10 pentips. De Intuos Pro is beschikbaa­r in de maten Medium en Large. De tablet heeft een Net als bij de Intuos kun je ontbrekend­e aantekenin­gen in een tweede document zetten en dat met het eerste combineren. De A5-versie van de Slate kost 133 euro, de A4-versie 150 euro. (jmu)

touchring, acht programmee­rbare sneltoetse­n en hij ondersteun­t multi-touch.

De Intuos Pro Paper Edition is ten opzichte van de Intuos Pro uitgebreid met een afneembare papierklem, een drukgevoel­ige Finetip gelpen en de Wacom Inkspace App om tekeningen te digitalise­ren voor bekende tekenprogr­amma's. Met Inkspace kun je je papieren schetsen niet alleen exporteren naar diverse (gelaagde) raster- en vectorform­aten (jpg, png, svg, psd), maar ook opslaan en delen met anderen. Het is wel zaak om het papier tussendoor niet te verplaatse­n. Je kunt een opgeslagen tekening wel bijwerken door een tweede tekening te maken en die in Inkspace met de eerste te combineren. De prijzen lopen van 380 tot 600 euro. (jmu)

 ??  ?? De Intuos Pro Paper Edition heeft
een extra papierklem, tekenpen en Inkspace-app waarmee je tekeningen kunt digitalise­ren.
De Intuos Pro Paper Edition heeft een extra papierklem, tekenpen en Inkspace-app waarmee je tekeningen kunt digitalise­ren.
 ??  ?? De Windows 10-tablet MobileStud­io
Pro is te koop met een display van 13 of 16 inch en een Core i5 of i7.
De Windows 10-tablet MobileStud­io Pro is te koop met een display van 13 of 16 inch en een Core i5 of i7.
 ??  ?? De Bamboo Slate ziet eruit
als een gewoon notitieblo­k. Hij zet je aantekenin­gen en schetsen direct om
in een digitale versie.
De Bamboo Slate ziet eruit als een gewoon notitieblo­k. Hij zet je aantekenin­gen en schetsen direct om in een digitale versie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands