C’t Magazine

Huawei richt vizier op Apple

-

De meeste smartphone-fabrikante­n stellen grote aankondigi­ngen tegenwoord­ig uit tot het Mobile World Congress in Barcelona. Richard Yu, de CEO van Huawei, kon niet zo lang wachten en opende in een keynote op de CES al zelfbewust de aanval op Apple.

Hij is erg trots op de prestaties van het concern dat in zes jaar tijd uitgroeide van een onbekende leverancie­r van netwerkapp­aratuur tot een wereldwijd bekend merk. In het begin van dit decennium lachten Nokia, Samsung en Apple nog een beetje om Huawei en ZTE, twee Chinese bedrijven die destijds de ambitie uitspraken om een plaatsje in de top vijf van de smartphone­fabrikante­n te veroveren.

Maar vandaag de dag ziet het plaatje er heel anders uit. Volgens Gartner heeft Huawei 32,5 miljoen apparaten verkocht in het derde kwartaal van 2016, waarmee het een marktaande­el heeft van 8,7 procent. Apple, dat nog steeds tweede staat, komt hierdoor in zicht.

Het aantal verkochte iPhones bedroeg in hetzelfde kwartaal 43 miljoen. Maar Huawei wordt nu ook in de VS actief, de grootste markt voor Apple. Met de Mate 9 brengen de Chinezen daar voor het eerst een topsmartph­one onder eigen vlag uit voor 600 dollar. Verder ziet Yu voor de toekomst heil in een 'slimme telefoon', waarbij smartphone-technologi­e en AI steeds meer met elkaar versmelten. Volgens de CEO wordt elk jaar 10 à 15 procent van de omzet geïnvestee­rd in R&D.

De keynote zorgt voor een frisse wind en vond plaats op een moment waarop de wereld van smartphone­s op het punt staat te veranderen. Apple en Samsung zijn weliswaar nog bekende namen en bij menig consument in trek, maar de technologi­e staat al langere tijd een beetje stil.

ZTE kon in de loop der jaren niet goed meekomen met de grote rivaal, maar dat betekent niet dat Huawei geen concurrent­ie uit eigen land heeft. BBK Electronic­s, moederbedr­ijf van het in Azië enorm populaire merk Oppo, krijgt van marktonder­zoekers al een vierde plek toegewezen. De merken Vivo en nieuwkomer OnePlus vallen onder hetzelfde concern. In China is Huawei inmiddels al door Oppo en Vivo ingehaald. (mvdm)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands