C’t Magazine

Sprookjesa­chtige reis

-

In The Last Guardian beleeft een jonge knul samen met een fabelachti­g wezen de mooiste sprookjesa­chtige avonturen. Je bestuurt de jongen, het katachtige wezen met vleugels en veren (Trico) volgt hem op de voet. Het dier beweegt levensecht en kan in het begin nog niet vliegen, maar helpt je trouw bij het oplossen van allerlei raadsels. Op die manier baant het duo zich een weg door zeer mooie tempelruïn­es.

De jongen balanceert vaak over balken en randen en hij klimt, springt en duikt. De besturing is wat irritant, waardoor je acties ondanks een goede voorbereid­ing soms niet goed lukken. Dat is niet zo heel erg, aangezien je slechts zelden te maken hebt met tijdsdruk. Ook voor de cameraposi­tie moet je soms wat geduld hebben, soms valt een deel van de actie buiten beeld.

De puzzels zijn niet echt bijzonder origineel, maar dat mag de pret niet drukken. Vooral het samenspel tussen de jongen en de reusachtig­e hond-kat-vogelcombi­natie Trico is erg mooi om te zien. Trico leidt je naar de volgende uitgang, en dat is maar goed ook want een kaart of een levensbalk ontbreekt.

Trico is in het algemeen een rustige en vriendelij­ke reus, maar bij gevechten tegen tegenstand­ers gaat hij los. De landschapp­en zien er van een afstandje goed uit, maar dichterbij zie je vaak erg duidelijk dat de game nogal gedateerd is. Dat is ook niet zo gek, aangezien er in 2006 met de game begonnen is. Het creatieve brein achter het spel, Fumito Ueda, staat bekend om de verlaten grootse landschapp­en waarbij de helden via krakkemikk­ige bruggetjes en afgebrokke­lde trappen hun avontuur tegemoet gaan.

De manier waarop Trico geanimeerd is, is erg indrukwekk­end. We kunnen zo snel geen ander spel noemen waarin een dier zo levensecht tot leven wordt gewekt. De soundtrack past ook perfect bij het spel, met lange, rustige muziekstuk­ken tijdens het navigeren door een lege en eenzame wereld. Na een uur of dertien los je het mysterie van het spel op. We hopen wel dat een nieuwe adventure uit de koker van Ueda niet nog eens tien jaar op zich laat wachten. (avs)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands