C’t Magazine

Een goede pc moet eigenlijk aan een heleboel eisen voldoen: hij moet snel en zuinig zijn, stil, flexibel uit te breiden en betaalbaar. We geven je tips om tot een eigen optimale pc te komen.

- Christof Windeck

De ideale desktop-pc bestaat niet. Niet alle wensen zijn namelijk tegelijk te vervullen. Daarom is het bij een optimale pc belangrijk om een compromis te sluiten dat het beste bij je past. Dat doe je door de goede onderdelen handig met elkaar te combineren – of je nou een pc kant-en-klaar koopt of liever zelf met de schroevend­raaier aan de slag gaat.

Sinds onze laatste bouwvoorst­ellen uit c't 1-2/2016 [1] is er wel het een en ander gebeurd. Op het gebied van processors is er de nieuwe highend-serie Core i7- 6800/6900 bijgekomen en hebben AMD (Radeon RX 400) en Nvidia (GeForce GTX 1000) nieuwe grafische chips uitgebrach­t. De prijzen van ssd's zijn gezakt en bij de PCIe-ssd's in M.2-formaat zijn nieuwe topmodelle­n uitgekomen. Ook is er een nieuw formaat voor compacte pc's: mini-STX.

Processor

Een Intel Skylake-processor voor een LGA1151-moederbord is voor een krachtige desktopcom­puter nog steeds een goede keus. Voor office-pc's voldoet de dualcore Celeron G3900 (vanaf 40 euro) al prima. Het portfolio loopt door tot de overklokba­re Core i7-6700K (370 euro) met vier kernen, acht threads en 4,2 GHz in turbomodus. Voor een snelle allround-pc heb je genoeg aan de Core i5- 500 (200 euro). Broadwell E-processors hebben meer cpukernen – 6, 8 of 10. Die variëren van de Core i7-6800K tot de -6950X. Die processors voor socket LGA2011v3 beginnen overigens bij zo'n 500 euro en lopen op tot 1800 euro – en je hebt er een X99-moederbord voor nodig, waarvan de prijzen beginnen bij zo'n 200 euro. Omdat daarbij geen gpu ingebouwd is, heb je ook een grafische kaart nodig. Van het voordeel van vier geheugenka­nalen profiteer je pas als je er ook vier DDR4-DIMMs insteekt. De vele onderdelen maken het systeem niet alleen duurder en complexer, maar leiden ook tot een hoger energiever­bruik. Een idle-verbruik van minder dan 40 watt is met socket LGA2011v3 vrijwel niet mogelijk. Bij LGA1151 heb je al genoeg aan een kwart daarvan.

Het dure platform voor high-end desktops heeft alleen nut als de software ook echt meer dan vier kernen gebruikt – of als er meer dan 64 GB werkgeheug­en is. Op een LGA2011v3-moederbord met acht DIMMslots is namelijk 128 GB RAM mogelijk. Voor game-pc's is een LGA1151-moederbord een betere basis. Slechts weinig games gebruiken meer dan vier kernen. Je kunt je geld dan beter investeren in een dikkere grafische kaart.

Het processorl­andschap zal overigens weer snel veranderen vanwege de komst van Intel Kaby Lake alias Core i-7000 en AMD Ryzen, de nieuwe high-end processor 'Summit Ridge' met Zen-architectu­ur. Kaby Lake-cpu's werken na BIOS-updates ook op veel moderne LGA1151-moederbord­en en in onze bouwvoorst­ellen. Afgezien van een hogere klokfreque­ntie zijn ze verder alleen op detailnive­au verbeterd. Meer over Kaby Lake lees je vanaf pagina 68. Ook hebben we de eerste notebooks met Intels nieuwste cpu getest.

Met veel verwachtin­gen werd uitgekeken naar AMD, die game-cpu Ryzen voor het eerste kwartaal van 2017 aankondigd­e. Op de CES waren al de eerste exemplaren uit de Promontory-serie (chipsets X370, X300, A320 en B350 met AM4-socket) te bewonderen. ASRock, Asus, Biostar, Gigabyte en MSI hebben hiervoor ook al moederbord­en aangekondi­gd. De resultaten van een eerste vergelijki­ng tussen een SR7-prototype en de octacore Intel Core i7 6900K op de website van het Franse gamemagazi­ne Canard PC waren veelbelove­nd. Ook de prijzen van de nieuwe cpu zijn aantrekkel­ijk: ze moeten beginnen bij 400 dollar terwijl Intel voor haar game-cpu 1000 dollar vraagt. Ryzen zal eind februari tijdens het GDC in San Francisco officieel debuteren.

Ten tijde van onze test leverde AMD alleen nog de verouderde Bulldozer-microarchi­tectuur. AMD noemt de Accelerate­d Processing Units (APU's) zo omdat de geïntegree­rde gpu met speciale software als versneller toegevoegd moet worden – bijvoorbee­ld met OpenCL-code. Dat is echter ook mogelijk bij Intel-cpu's met geïntegree­rde grafische processor (IGP), maar dat wordt tot dusver zelden gebruikt. Met andere woorden: de gpu compenseer­t de relatief geringe single-thread-performanc­e van de Bulldozerc­hips niet. Daarom zijn apu's van AMD alleen in enkele nicheprodu­cten een goed alternatie­f voor een chip van Intel, bijvoorbee­ld voor een compacte game-pc om in 720p met IGP

 ??  ?? Afhankelij­k van de processor heb je een moederbord met een LGA2011v3- (rechts) of LGA1151-socket nodig. Het mini-STXformaat (links) is erg compact.
Afhankelij­k van de processor heb je een moederbord met een LGA2011v3- (rechts) of LGA1151-socket nodig. Het mini-STXformaat (links) is erg compact.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands