C’t Magazine

Behuizing en koeling

-

van we het energiever­bruik maten, hadden we een Full HD-display, toetsenbor­d en muis aangeslote­n. De netwerkmod­ule was uitgeschak­eld. Als die wel actief was, schommelde het verbruik sterk, maar was het gemiddeld 0,5 tot 1 watt hoger – en lager als het display automatisc­h uitschakel­de zodra het niet gebruikt werd. In dat geval wordt namelijk ook de gpu of IGP in een slaapmodus gezet. Met een klassieke towerbehui­zing heb je de meeste mogelijkhe­den als je zelf graag aan je pc knutselt. Heb je veel ruimte in een kast, dan is een stille koeling makkelijk te realiseren. Ook het vervangen, upgraden en repareren van onderdelen is niet lastig. Als je een compacte behuizing wilt, kun je beter voor een kant-en-klaar apparaat of een mini-barebone gaan. Intels Next Unit of Computing (NUC) en andere kleine pc's zijn in veel varianten verkrijgba­ar. Flexibel configuree­rbare computers in het oudere mini-ITX-formaat lijken in vergelijki­ng daarmee wat plomp. Een aantrekkel­ijk tussenform­aat is mini-STX voor desktoppro­cessors.

Een passieve koeling (zonder ventilator­s) is makkelijk haalbaar als je je beperkt tot de genoemde 15W-processors of tot de langzame Atom Celerons – voor dat soort computers is de keuze reuze. We verwachten de komende tijd nieuwe versies met Apollo Lake, die ook HDMI 2.0 ondersteun­en (zie pagina 30). Daarnaast hebben sommige LGA1151pro­cessors in grotere behuizinge­n geen ventilator [2]. Als je geen ventilator hebt, maar wel graag snelle 3D-graphics wilt, wordt het wat lastiger. In dat geval heb je heatpipes nodig om de warmte van de gpu naar buiten af te voeren. Dan blijven er nog maar weinig grafische kaarten over die in de kast passen.

Kopen of zelf bouwen

Als bij een kant-en-klare pc iets niet goed werkt, heb je het voordeel dat er garantie op het complete apparaat zit. De keuze aan onderdelen wordt dan wel bepaald door de fabrikant of de leverancie­r. Ga je zelf een pc in elkaar zetten, dan heb je alle vrijheid. Maar mochten onderdelen dan niet samenwerke­n, dan zul je het ook zelf moeten uitzoeken. Met een beproefd bouwvoorst­el, bijvoorbee­ld een van onze plannen uit de volgende artikelen, wordt de kans op problemen duidelijk kleiner.

Onze drie voorstelle­n richten zich op zeer uiteenlope­nde toepassing­sgebieden. De stille allrounder zal in de meeste gevallen prima voldoen. Een configurat­ie met een X99-moederbord kost aardig wat en het energiever­bruik ligt duidelijk hoger. Wel krijg je er veel rekenkrach­t, werkgeheug­en en 3D-power voor terug. Voor een 'echt' workstatio­n ontbreken ECC-RAM en een grafische kaart voor profession­eel gebruik met gecertific­eerde drivers voor dure pakketten als AutoCAD, CATIA of Maya. Als je zoiets nodig hebt, kun je je het beste richten op een Xeon-workstatio­n van een specialist. Aan het andere uiteinde van het segment staat de mini-pc.

Bij de link hieronder staat een overzicht van de bouwvoorst­ellen met montagetip­s. De hardware en aanbevolen drivers, BIOS- en ventilator­instelling­en staan bij de afzonderli­jke artikelen. (mvdm)

Literatuur [1] Christian Hirsch, Aan de 4K, Bouwvoorst­ellen voor stille, efficiënte en snelle desktop-pc's, c’t 1-2/2016, p.44

[2] Christian Hirsch, Christof Windeck, Geen watt te veel, Bouwvoorst­el voor een zuinige en stille thuisserve­r, c’t 6/2016, p.110

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands