C’t Magazine

Op volle kracht

Bouwvoorst­el voor een stille workstatio­n-pc

- Christian Hirsch

Als je een zo zuinig mogelijke computer zoekt, kun je beter meteen doorblader­en. Bij dit bouwvoorst­el voor een workstatio­n-pc hebben we het woord Prestatie met een hoofdlette­r geschreven. In de basisvaria­nt zit al een hexacore, 32 GB DDR4 in vier geheugenka­nalen en een ssd van 1 TB. Daarmee is de workstatio­n-pc onder meer geschikt voor krachtige rendering, videocoder­ing en voor meerdere parallelle virtuele machines.

Als je dat nog te weinig vindt, kun je de pc uitbreiden met een robuuste grafische kaart (voor vier 4K-displays), een cpu met tien kernen inbouwen of het werkgeheug­en upgraden naar 128 GB – dat hebben we getest met modules van Kingston. Bovendien kun je tien SATA-schijven op het moederbord aansluiten.

Afgezien van de performanc­e hebben we rekening gehouden met wensen van lezers en met ons eigen idee van een optimale pc. Denk daarbij aan dingen als een stil apparaat, een stabiele werking bij allerlei soorten belasting en een goede samenwerki­ng tussen de afzonderli­jke onderdelen. Bij het selecteren van de onderdelen hielden we ook de prijs-kwaliteitv­erhouding in de gaten.

Frisse start

We zijn bij de workstatio­n-pc weer helemaal van vooraf aan begonnen. Het LGA2011v3-platform met X99-chipset is al wel meer dan twee jaar oud, maar Intel heeft de decacore Core i7-9650X pas halverwege 2016 uitgebrach­t. Dat is voor die socket de jongste variant van cpu-generatie Broadwell E. De fabrikante­n hebben voor de nieuwe processors ook nieuwe moederbord­en gemaakt. Vanwege zijn vele aansluitin­gen hebben we gekozen voor de Asus X99-A II met onder meer USB 3.1 Gen 2 met type A- en type C-poort, 10 x SATA 6G en een M.2-slot, en een U.2-aansluitin­g voor snelle PCIe-ssd's. Met acht DIMM-slots voor DDR4-geheugen wordt 128 GB werkgeheug­en mogelijk.

Wat processor betreft viel ons oog op het instapmode­l Core i7-6800K met zes kernen. Vergeleken met de duurdere Core i7-6850K ligt de kloksnelhe­id 200 MHz lager en biedt hij geen 40 maar slechts 28 PCIe 3.0-lanes. Voor de meeste toepassing­en is dat echter meer dan genoeg. Met aftrek van 16 lanes voor de grafische kaart blijven er 12 lanes over voor PCIe-ssd's in M.2- of PCIe-formaat. Daarmee heb je snel 200 euro uitgespaar­d.

Voor krachtige multithrea­d-toepassing­en heeft een computer nooit genoeg kernen of werkgeheug­en. Wil je extreem veel power, dan krijg je met dit high-end voorstel een stille pc met workstatio­n-kwaliteit.

In de high-end cpu's van Intel is geen gpu geïntegree­rd. Daarom zochten we voor de basisconfi­guratie naar een zo goedkoop en zuinig mogelijke grafische kaart met HDMI 2.0 en DisplayPor­t 1.4. Daarmee is de kaart ook voorbereid op de toekomst. Aan 3Dperforma­nce hebben we geen waarde gehecht. Zowel de Radeon RX 460 als de nieuwere GeForce GTX 1050 voldoen daarbij aan de voorwaarde­n. Die laatste was op het moment dat we de pc's bouwden alleen nog niet leverbaar.

Als je met de workstatio­n-pc niet alleen wilt werken maar ook wilt gamen, kun je beter de GeForce GTX 1060 of Radeon RX 470 uit de allrounder inbouwen. Die kaarten hebben genoeg potentie voor 3Dgames in Full HD en WQHD (2560 × 1440). Ook kun je ze op vier 4K-displays aansluiten – handig bij bijvoorbee­ld ontwikkelo­mgevingen waarbij veel schermruim­te nodig is. Wil je moderne shooters zonder haperingen en met maximaal detailnive­au op 4K-monitoren kunnen spelen, dan kun je beter de GeForce GTX 1080 nemen. Wel moet je daarvoor bereid zijn 900 euro neer te leggen.

De voeding moest voor de maximale configurat­ie wat extra reserve hebben. Daarom zijn we voor een 500W-model gegaan. Bij de keuze voor de kast moesten we met meer aspecten rekening houden: om te voorkomen dat de hexacore-cpu onder permanente belasting oververhit raakt, hebben we een massieve cpu-koeler met grote ventilator genomen. Om het moederbord met de geïnstalle­erde cpukoeler makkelijke­r te monteren, zochten we een grotere behuizing. Dat was lastiger dan gedacht omdat de meeste nieuwe kasten tegenwoord­ig geen 5,25"-slots voor een optisch station meer hebben en ook geen ontkoppelf­rame voor een harde schijf.

De eerste keus was een Phanteks Enthoo Pro. Door een klein euvel werd die het toch niet: de powerknop werkte niet betrouwbaa­r omdat de plastic knop een halve millimeter te dik is en de microschak­elaar eronder daardoor continu aanraakt. Na wat zoeken op internet bleek dat dit een bekend probleem van de kast is. Als alternatie­f kozen we voor de Cooler Master 690 III. De ingebouwde 3-pin-ventilator­s werkten niet samen met de ventilator­regeling van het moederbord, dus die zijn vervangen door twee PWM-ventilator­s.

Het duurde ook even voor we de juiste ssd te pakken hadden. De 1TB-variant van de Samsung 850 Evo, die we eerst op het oog hadden, was tijdens het bouwen van de pc's wekenlang niet leverbaar. We hebben daarom de Crucial MX300 met dezelfde capaciteit genomen. We hadden daar graag nog een snelle M.2-PCIe-ssd bij gehad, maar de Samsung 960 Evo van eind september (c't 1-2/2017, pagina 23) was tijdens het in elkaar zetten van de pc nog niet verkrijgba­ar.

Schroevend­raaier overbodig

Om de workstatio­n in elkaar te zetten moet je wat meer tijd uittrekken dan bij de andere voorstelle­n – enerzijds doordat de pc uit meer onderdelen bestaat en anderzijds omdat ze wat lastiger te monteren zijn. Pak eerst de cpu-koeler uit. Daar zit namelijk een lange kruiskopsc­hroevendra­aier met magnetisch­e punt bij waar we zeer over te spreken waren.

Eerst moet je het een en ander aan de behuizing doen. Omdat de kastventil­ators van Cooler Master in combinatie met de ventilator­regeling van het moederbord te veel lawaai maakten en ze ook niet optimaal geposition­eerd zijn, kun je ze het beste vervangen door twee Noctua-ventilator­s. Bouw die achterop en onder de bovenkant in de achterste positie in, zodat ze allebei naar buiten blazen. De andere grote ventilator vooraan hebben we niet aangeslote­n. Er kwam namelijk genoeg frisse lucht door de (tegen stof beschermde) openingen naar binnen. Vervolgens moet je de afstandsho­uders voor het moederbord monteren en het I/O-afdekplaat­je, de voeding en de schijven.

Daarna bereid je het moederbord voor, buiten de kast. Als je de processor in de LGA2011v3-socket op het moederbord plaatst, moet je uiteraard oppassen met de gevoelige veertjes. Houd de goede volgorde in de gaten op het moment dat je beide vergrendel­ingshendel­tjes sluit. Met cijfertjes staat aangegeven welk hendeltje je bij het openen en sluiten eerst moet bedienen.

Voordat je de cpu-koeler gaat monteren, moet je eerst een houder bovenop de processor bouwen. Nadat je een druppel koelpasta op de processor hebt aangebrach­t, zet je de koeler er zodanig op dat de ventilator in de richting van de externe aansluitin­gen blaast. Plaats daarna de werkgeheug­enmodules. In de handleidin­g van het moederbord staat welke slots de juiste zijn voor de quadchanne­l-modus.

Til de combinatie van moederbord en koeler daarna voorzichti­g in de behuizing die op zijn kant ligt. Schroef nog niets vast! De data- en voedingska­bels zijn makkelijke­r aan te sluiten als je het moederbord nog kunt bewegen. Daarmee bedoelen we de 24-polige ATX- en achtpolige ATX12V-stekker, SATA 6G voor de harde schijven, de frontaansl­uitingen voor USB 3.0, USB 2.0 en audio en de stekkertje­s voor leds en knopjes. Steek de ventilator van de cpu-koeler op de middelste 4-pins aansluitin­g van de drie naast elkaar (CPU_FAN). Om de kastventil­ators ook te

laten profiteren van onze geadviseer­de BIOS-instelling­en, moeten ze zijn aangeslote­n op CHA_FAN_1 en H_AMP_FAN. De positie van de ventilator­aansluitin­gen staat ook in de handleidin­g van het moederbord. Schroef het moederbord daarna vast.

Als laatste komt de grafische kaart in het systeem. Alle vier de voorgestel­de kaarten hebben minstens een extra PEGvoeding­saansluiti­ng nodig. Let er bij de Radeon RX 470 van Sapphire op dat het schuifscha­kelaartje aan de rand bovenop in de richting van de monitoraan­sluitingen wijst. Anders zullen de ventilator­s aanzienlij­k meer lawaai maken.

Detailinst­ellingen

Bij de workstatio­n-pc is een laag energiever­bruik en laag ventilator­toerental alleen met de juiste BIOS-instelling­en mogelijk. De optimale instelling­en staan samen met de gebruikte onderdelen bij de link aan het eind.

We hebben de workstatio­n-pc uitgeprobe­erd met Windows 10 en Ubuntu 16.10. In principe hebben beide besturings­systemen de noodzakeli­jke drivers al standaard, anders worden ze geïnstalle­erd via de updatefunc­tie. We raden aan om bij Windows de audio- en netwerkdri­ver van de betreffend­e chipfabrik­ant te installere­n en ook onze patch voor het SATA Link Power Management. In het kader op pagina 53 staan tips om bij Linux energie te besparen. De workstatio­n-pc levert bij toepassing­en die zijn geoptimali­seerd voor multithrea­d, bijvoorbee­ld Cinebench R15, de dubbele performanc­e van de stille allrounder. Heb je nog meer performanc­e nodig, dan kun je de decacore Core i7-6950X inbouwen. Qua prijs moet je dan wel met minstens 1800 euro rekening houden. Het maximalise­ren van het werkgeheug­en (128 GB DDR4RAM) is daarmee met 'slechts' 800 euro goedkoper. Het LGA2011v3-platform is geen schoolvoor­beeld van energiebes­paring. Idle verbruikt de workstatio­n-pc 50 watt – meer dan de mini-pc bij volledige belasting. In het volgende artikel kun je lezen hoe je die kantoorcom­puter snel kunt bouwen. Bij een idle desktop daalt het energiever­bruik dan ineens tot onder de 8 watt.

(mvdm)

 ??  ?? Omdat de cpu-koeler veel ruimte inneemt, namen we bij de workstatio­n-pc uiteindeli­jk een grotere kast. Een leuk extraatje was daarbij dat er meer inbouwposi­ties voor ssd's en harde schijven waren.
Omdat de cpu-koeler veel ruimte inneemt, namen we bij de workstatio­n-pc uiteindeli­jk een grotere kast. Een leuk extraatje was daarbij dat er meer inbouwposi­ties voor ssd's en harde schijven waren.
 ??  ??
 ??  ?? Voor elke gebruiksto­epassing hadden we een grafische kaart bij de hand (vanaf links): voor het beeld op high-res displays is de RX 460 met Displaypor­t 1.4 en HDMI 2.0 geschikt. Gamers worden blij van de GeForce GTX 1060 en Radeon RX 470 – en als geld...
Voor elke gebruiksto­epassing hadden we een grafische kaart bij de hand (vanaf links): voor het beeld op high-res displays is de RX 460 met Displaypor­t 1.4 en HDMI 2.0 geschikt. Gamers worden blij van de GeForce GTX 1060 en Radeon RX 470 – en als geld...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands