C’t Magazine

Bouwvoorst­ellen

Antwoorden op de meest gestelde vragen

- Christof Windeck

HTPC voor huiskamer

? Welk bouwvoorst­el kan ik het best nemen als ik mijn pc in de huiskamer wil zetten om hem als Home-Theater-pc te gebruiken?

ß De mini-pc is daarvoor waarschijn­lijk het best. Je kunt hem uitbreiden met een usb-stick voor DVB-T(2), DVB-S2 of DVB-C. De Celeron G3900 decodeert H.264- en H.265-(HEVC)-video's tot 4K; VP9 echter alleen tot Full HD. Voor HEVC met 10 bit is de processor te langzaam. Als je het nog stiller en zuiniger wilt, moet je een NUC-achtige pc met een mobiele processor en passieve koeling nemen. Voor H.264video's tot Full HD is een model met 'AtomCelero­n' prima (zie pagina 30).

We kunnen geen algemeen advies geven voor een mediacente­r-pc. Het doel van zo'n apparaat is dat je hem kunt configurer­en als afspeel- en opnameappa­raat voor 'bijna alles' en dat je ook extra harden software kunt installere­n om hem aan nieuwe eisen of codecs aan te passen. Dat lukt echter niet meer: Het gebruik van CImodules voor versleutel­de (HD-)zenders is al een ongeordend zooitje en voor Ultra HD Blu-ray bestaat nog geen afspeelsof­tware. Windows 10 is het enige besturings­systeem met een videoplaye­r die voor 4K-, HEVC-en VP9-video's gebruikmaa­kt van de decoder in de gpu. Daarin ontbreekt alleen weer Windows Media Center, zodat je niet met een afstandsbe­diening kunt werken. Met Netflix kun je inmiddels al wel UHD/4K-content streamen op een Windows-pc, maar daarvoor heb je ook browser Edge en een Kaby Lake-cpu nodig. Voor Full HD en Kodi/LibreELEC kun je ook een Raspberry Pi 3 nemen.

HDMI 2.0: 4K met 60 Hz

? Op welk bouwvoorst­el kan ik een monitor of televisie aansluiten via HDMI 2.0?

ß Bij de high-end pc is dat dankzij de grafische kaart geen probleem. De geïntegree­rde graphics van Intel-cpu's leveren tot dusver via HDMI 1.4 een resolutie van 3840 × 2160 pixels – met maximaal 30 Hz. 4K met 60 Hz is bij LGA1151-moederbord­en alleen mogelijk via DisplayPor­t 1.2. Met een HDMI 2.0-adapter van Club 3D werkte een HDMI 2.0-display ook op de mini-pc en op de allrounder. Dat werkte alleen onder Windows 10, niet met Ubuntu.

Interne SDcardread­er

? Welke interne cardreader moet ik inbouwen?

ß Geen. We hebben er geen gevonden die betaalbaar en goed leverbaar was en die ook UHS II-SD-kaarten met meer dan 200 MB/s kan lezen en beschrijve­n. Externe USB 3.0-readers als de Kingston MobileLite G4 (ca. 15 euro) kunnen dat wel. De FCR-HS4 is een tientje duurder en heeft ook een CF-slot.

Pc voor virtualisa­tie

? Welke computer is geschikt om meerdere virtuele machines (VM's) op te draaien?

ß Je hebt daarvoor vooral veel werkgeheug­en nodig: bij de allrounder is 64 GB mogelijk, bij het high-end model het dubbele. Als meerdere VM's tegelijk rekenkrach­t nodig hebben, is een processor met vier of meer kernen handig. Ook VMware ESXi 6.0 U2 boot op al onze bouwvoorst­ellen. Omdat in de stille pc geen netwerkkaa­rt zit die door ESXi 6.x wordt ondersteun­d, moet je eerst de ISO van de setup voorbereid­en (zie link aan het eind). Daarna kun je met de installati­e beginnen. Met een netwerkkaa­rt werkte PCIe Passthroug­h via VT-d alleen op de allrounder.

Bouwvoorst­el voor server

? Waarom hebben jullie geen bouwvoorst­el voor een server?

ß Omdat onze twee voorstelle­n voor een server – zonder ventilator­s, met EEC-RAM, max. zes harde schijven – nog actueel zijn (zie c't 6/2016). Het enige wat is gewijzigd, is dat de ATX-voeding voor de grotere configurat­ie niet meer verkrijgba­ar is. Neem in plaats daarvan de BeQuiet! System Power B8 300W.

Koelen zonder ventilator­s

? Ik wil per se een pc zonder ventilator­s. Wat raden jullie aan?

ß Als een tablet of mini-notebook zonder ventilator niet goed genoeg is: in c’t 11/2016 op pagina 86 kun je lezen hoe je de Intel NUC ombouwt tot een behuizing met koelribben. Het bouwvoorst­el voor een server zonder ventilator­s met Celeron G3900 uit c’t 6/2016 is ook goed als office-pc en kan dankzij DisplayPor­t zelfs met een 4K-scherm overweg.

Als je meer cpu- of zelfs 3D-performanc­e wilt, kun je beter een passief gekoeld kant-en-klaar model kopen. Ga je

zoiets zelf bouwen, dan loop je kans op dure pechgevall­en ten gevolge van oververhit­ting. Ook is het erg lastig om echt alles stil te krijgen, omdat niet alleen de ventilator­s lawaai hoeven te maken. Op sommige moederbord­en, grafische kaarten en voedingen hoor je ook duidelijk de spoeltjes en andere onderdelen van de spanningso­mvormers.

Waterkoeli­ng

? Is waterkoeli­ng eigenlijk niet beter dan luchtkoeli­ng?

ß Pas bij extreme eisen aan de warmteafvo­er, bijvoorbee­ld bij sterk overklokte cpu's en gpu's, heeft een waterkoels­ysteem met grote radiators duidelijk meer voordeel dan goede luchtkoele­rs. Zulke waterkoeli­ngssysteme­n zijn echter duur en passen alleen in grote kasten. Ook zijn ze lastig te monteren.

Daarnaast bereikt waterkoeli­ng niet de spanningso­mvormers op het moederbord en ook niet de grafische kaart. Als ze te heet worden, verlagen thermosens­ors soms de kloksnelhe­id van de processor. In het ergste geval gaan onderdelen kapot. Afhankelij­k van het systeem is het erg moeilijk om de genoemde spanningso­mvormers met een kleine luchtstroo­m tegen oververhit­ting te beschermen als op cpuen gpu-koelers geen ventilator­s meer zitten. Om die reden geven we de voorkeur aan stille luchtkoeli­ng.

Linux voor Windows

? Werken de bouwvoorst­ellen ook op Linux?

ß Uiteraard! Dankzij de Intel-gpu werkt Ubuntu 16.10 zonder problemen op de allrounder en op de mini-pc. De grafische kaarten in de workstatio­n-pc geven onder Linux wel beeld, maar geen geluid via HDMI (zie pagina 42). Ook traden er problemen op met de externe adapter van DisplayPor­t naar HDMI 2.0.

Windows 7 ipv 10

? Zou ik ook Windows 7 kunnen installere­n?

ß Ja, dat is mogelijk bij systemen met Skylake. Wel moet je hiervoor bij de installati­e van Windows 7 een USB 3.0-driver integreren. Via de link aan het eind vind je hierover meer achtergron­dinformati­e. Anders kun je de set-up niet bedienen omdat een via USB aangeslote­n toetsenbor­d en muis dan niet herkend worden.

BIOS of UEFI?

? Moet ik het besturings­systeem in BIOSof UEFI-modus installere­n?

ß Alle drie de bouwvoorst­ellen kunnen in de UEFI-modus met of zonder Secure Boot opstarten of alternatie­f in de BIOS-compatibel­e modus. Voor dat laatste wordt een Compatibil­ity Support Module (CSM) geladen. De UEFI-modus is alleen per se nodig als de Windows-systeempar­titie op een harde schijf met meer dan 2 TB capaciteit komt te staan. Als je een oudere Windows ernaast wilt installere­n, is de BIOS-modus beter. We installeer­den Linux en Windows 10 in de UEFI-modus zonder Secure Boot.

Wifiadapte­rs

? Kunnen jullie ook wifi-adapters aanbevelen? ß USB 3.0-adapters die je met een kabel aansluit zijn voor optimale ontvangst makkelijk te richten. De ronde D-Link DWA-192 (ca. 60 euro) is met maximaal 375 Mbit/s op de 5GHz-band erg snel. Er bestaat alleen geen Linux-driver voor het apparaat. Edimax biedt die wel voor de EW7833UAC, maar die heeft een lagere leessnelhe­id en negeert de bovenste 5GHzkanale­n. Onder Ubuntu 16.10 konden we de driver van Edimax niet compileren. Het lukte alleen met Ubuntu 16.04. Daar werkte die ook met het ronde exemplaar van DLink met dezelfde Realtek RTL8814AU.

M.2-SSD

? Waarom gebruiken jullie geen M.2- of PCIe-ssd met NVMe? Dat is toch veel sneller dan een SATA 6G-ssd?

ß Dat levert geen voordeel bij een desktop-pc die wordt gebruikt waarvoor die bedoeld is: NVMe-ssd's zijn met name sneller dan exemplaren met SATA 6G als veel benadering­en tegelijk voorkomen. Zulke parallelle benadering­en komen bij desktop-pc's en notebooks echter slechts zelden voor.

Verbruik

? Hoe meten jullie het energiever­bruik precies?

ß We meten het idle-verbruik bij een idle Windows-desktop na enkele keren opstarten en de installati­e van alle updates. Tijdens de meting hebben we usbinvoera­pparaten en een Full HD-scherm aangeslote­n (via HDMI, eventueel via een adapter). De netwerkchi­p is uitgeschak­eld: anders schommelt het verbruik continu. De waarde wordt constanter als alle autoupdate­s en indexering­en zijn doorlopen. Dat is het geval na de pc enkele dagen te hebben gebruikt.

Met een ingeschake­lde netwerkver­binding is het verbruik een halve tot een hele watt hoger. Als het display uitschakel­t, wordt het ongeveer één watt minder. Met 4K-schermen ligt het verbruik maximaal twee watt hoger. Wil je het zelf meten, houd er dan rekening mee dat niet alle goedkope energiemet­ers ATX-voedingen nauwkeurig kunnen meten. Een aantal apparaten lukt dat wel, waaronder de Brennenstu­hl PM 231 E (ca. 20 euro).

 ??  ?? Wil je een wifi-adapter of cardreader toevoegen, dan kan dat makkelijk via USB 3.0: links Kingston MobileLite G4, ernaast Edimax EW-7833UAC, Kingston FCRHS4 en D-Link DWA-192. Voor: de DisplayPor­t naar HDMI 2.0-adapter van Club3D.
Wil je een wifi-adapter of cardreader toevoegen, dan kan dat makkelijk via USB 3.0: links Kingston MobileLite G4, ernaast Edimax EW-7833UAC, Kingston FCRHS4 en D-Link DWA-192. Voor: de DisplayPor­t naar HDMI 2.0-adapter van Club3D.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands