C’t Magazine

Over ruis en rust

Hoofdtelef­oons met Active Noise Cancelling

- Gerald Himmelein

Het begrip 'Active Noise Cancelling' (ANC) wekt de indruk dat een hoofdtelef­oon met dat systeem het omgevingsg­eluid daadwerkel­ijk laat verdwijnen. Dat lukt niet helemaal en eigenlijk zou een term als 'Active Noise Control' of 'Active Noise Reduction' de lading beter dekken. Het omgevingsg­eluid wordt namelijk wel behoorlijk beperkt.

Hiervoor nemen de koptelefoo­ns het omgevingsg­eluid op met microfoont­jes en spelen ze het bijpassend­e antigeluid af om zo de herrie van buiten op te heffen. Of dat ook echt lukt, is afhankelij­k van de toonhoogte van het geluid. Lagere frequentie­s zijn het makkelijks­t weg te filteren. Hoogfreque­nte geluiden compensere­n is lastiger, met name omdat de waarneming daarvan al snel verandert bij een kleine beweging van je hoofd.

Het basisprinc­ipe van active noise cancelling is al heel oud: het eerste patent werd in 1936 gepublicee­rd. De eerste praktische toepassing was een hoofdtelef­oon voor piloten die ervoor zorgde dat de bemanning met elkaar kon communicer­en zonder te hoeven schreeuwen. Pogingen om ANC-technologi­e toe te passen in auto's en vliegtuige­n waren best succesvol, maar economisch niet rendabel. Hoe

Koptelefoo­n op je hoofd, schakelaar omzetten en al het geluid om je heen is verdwenen. Helaas, ook met de beste Active Noise Cancelling (ANC) werkt het niet helemaal zo, maar een goede hoofdtelef­oon met ANC kan meer dan voldoende omgevingsg­eluid laten verdwijnen om ervoor te zorgen dat je van je muziek kunt genieten zonder dat je het volume meteen flink open moet zetten.

groter de ruimte die stiller moet worden, hoe meer werk het is om te zorgen dat het antigeluid geen storende artefacten produceert. Het systeem werkt dan ook het beste in een kleine ruimte. Gelukkig is de oorschelp van een hoofdtelef­oon een behoorlijk kleine ruimte.

Tot zover de theorie. Tijdens de voorbereid­ing van onze serie 'Goedkoop of duur' [1] vroegen verschille­nde collega's zich af of er bij ANC-hoofdtelef­oons niet meer alternatie­ven zijn voor de nogal kostbare modellen van Bose en consorten. Op onze zoektocht naar goedkope modellen met noise cancelling kwamen we tientallen online recensies tegen en we besloten om de interessan­tste modellen te bestellen en te vergelijke­n met de gevestigde namen. Niet veel later hadden we tien grote afsluitend­e ANC-hoofdtelef­oons in huis, met prijskaart­jes variërend van 40 tot 400 euro. We hebben ze allemaal getest op kantoor en in onze serverruim­te.

Voor een eerdere grote vergelijki­ng van koptelefoo­ns is een van onze redacteure­n in het vliegtuig gestapt. Achteraf ontdekten we dat we in onze serverruim­te eigenlijk hetzelfde soort herrie hebben als in een vliegtuig. De ventilator­en zorgen voor een hoogfreque­nt geruis en in het middentone­ngebied hoor je het geratel van de vele harde schijven. Lage tonen worden veroorzaak­t door het koelsystee­m, waarvan het gebulder tot diep in het sub-laag zakt. Die serverruim­te heeft een paar belangrijk­e voordelen. We hebben steeds dezelfde testomgevi­ng die we ook zonder veiligheid­schecks gewoon kunnen gebruiken, wanneer en hoe lang we maar willen.

Met uitzonderi­ng van twee modellen op AAA-batterijtj­es hebben alle hoofdtelef­oons vast ingebouwde accu's die je kunt opladen met een micro-usb-kabel. De goedkopere modellen sluit je met een kabel aan op je mediaspele­r of telefoon en de duurdere versies werken draadloos. Bij die modellen wordt ook een audiokabel meegelever­d, zodat je hem bijvoorbee­ld kunt aansluiten op het audiosyste­em in een vliegtuig.

Budgetmode­llen vanaf 40 euro

De Active Noise Cancelling Headphone van Insermore wordt ook verkocht als 'Airline Aviation Headset'. Hierbij maakte de prijs ons al wantrouwig. Bij diverse Chinese webshops vind je hem voor ongeveer 40 dollar en ten tijde van de test hebben wij hem voor slechts 26 dollar kunnen scoren. Het enige pluspunt dat we konden bedenken was het draagcomfo­rt. De kunststof headset maakt echter geen al te degelijke indruk. De klank is dof en de bas is matig. De noise cancelling werkt alleen bij middentone­n in een vrij smal frequentie­bereik. Hoge en lage tonen komen bijna ongehinder­d door.

De op AAA-batterijtj­es werkende

H501 van het merk 233621 – wij hebben het ook niet bedacht, dat is echt een merknaam – belooft op de verpakking "ninetytwo percent noise reduction". We vonden hem bij een Chinese webshop voor 95 dollar. Uiterlijk doet hij niet geheel toevallig denken aan de oudere modellen van de Bose QuietComfo­rt-serie. De klank is echter wat dunnetjes en ook de ANC haalt het bij lange na niet bij de klassieker­s van Bose. Bij bassen en middentone­n werkt de geluidsond­erdrukking op zijn best middelmati­g en in het hoog merk je dat er te weinig passieve demping is. Online lazen we erg goede reviews door consumente­n, maar we vragen ons echt af wat deze amateurs gerookt hebben.

Eenzelfde teleurstel­ling hadden we bij de Auna BNC-10, die na de test van een tijd geleden [1] nog in ons redactiear­chief lag. In eerste instantie lijkt de hoofdtelef­oon prima te klinken, maar na een poosje gingen we ons ergeren aan de overdreven hoge tonen en het ongediffer­entieerde en rommelige basgeluid. De noise cancelling ruist erg sterk, maar werkt nauwelijks.

Middenklas­se vanaf 120 euro

Met bovenstaan­de in het achterhoof­d zou je hopen dat een serieus merk toch wel beter presteert. Voor ongeveer 120 euro kom je dan bijvoorbee­ld uit bij de

Creative Aurvana ANC. Die lijkt echter als twee druppels water op de eerdergeno­emde 233621 H501. Ook de noise cancelling was net zo teleurstel­lend en het geluid bleek zelfs een tikje slechter met opnieuw een dunne klank. Toegegeven, de Creative is niet erg duur, maar eigenlijk koop je voor dat geld gewoon een simpel Chinees product met een ander logo. Wel krijg je betere garantie en service dan bij een gemiddelde Chinese webshop.

De Sony MDR-ZX770BN is maar iets duurder dan de Creative Aurvana ANC, maar biedt duidelijk meer waar voor zijn geld. De klank is behoorlijk evenwichti­g, al is de bas wat zwak. De ANC ruist vrij zachtjes, maar werkt slechts middelmati­g. Vooral in het hoog komt er nog veel van de buitenwere­ld binnen, omdat er niet genoeg passieve demping is. Het is leuk dat de hoofdtelef­oon met een druk op de

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands