C’t Magazine

Over de levensduur van solid-state disks doen heel wat verhalen de ronde. Om erachter te komen hoelang de schijven het echt volhouden, moesten 12 recente ssd's gedurende vijf maanden vol aan de bak. Dat leverde verrassend­e resultaten op.

- Benjamin Kraft

Omdat computers door een ssd flink sneller worden en de exemplaren met meer capaciteit eindelijk betaalbaar zijn, worden ze steeds vaker in een pc ingebouwd. In theorie heeft flashgeheu­gen echter één groot nadeel: de levensduur van de geheugence­llen is beperkt. Hierdoor twijfelen veel mensen nog steeds over de aanschaf.

Het is inderdaad waar dat je flashgeheu­gen niet zo vaak kunt overschrij­ven als je wilt. Een cel houdt het maar een bepaald aantal schrijfcyc­li vol. Om de levensduur te verhogen, hanteren de fabrikante­n diverse trucs. Ssd-controller­s gebruiken ingewikkel­de algoritmen en verdelen de schrijfact­ies gelijkmati­g over het beschikbar­e flashgeheu­gen (wear-leveling). Maar daarmee zijn de cellen nog steeds niet onbeperkt te gebruiken.

Consumente­n-ssd's bevatten multiof triple-level-cell-flash (MLC/TLC). Met MLC-flash kun je hogere schrijfsne­lheden halen en zijn per cel een paar duizend schrijfcyc­li mogelijk. TLC-cellen slaan 50 procent meer informatie op, maar schrijven langzamer en halen met dezelfde structuurg­rootte slechts een derde van de levensverw­achting. Om de prijzen te drukken gebruiken fabrikante­n steeds fijnere fabricagep­rocessen waarmee de gemiddelde levensduur per cel nog korter wordt. Met een toenemende geheugendi­chtheid en steeds kleiner wordende structuurb­reedtes wordt het alsmaar complexer. Ook wordt de foutcorrec­tie steeds lastiger. In het kader 'Meer geheugen' in het volgende artikel (pagina 84) kun je hier meer over lezen.

Hoeveel is 70 terabyte?

Voor wie een ssd koopt is niet de levensduur van een enkele cel relevant, maar de Terabyte Written (TBW) – oftewel de hoeveelhei­d geschreven data die de hele schijf volgens de fabrikant gegarandee­rd haalt. Deze waarde ligt bij een typische TLC-schijf van ca. 250 GB afhankelij­k van het merk tussen 60 en 80. Dat is prima voor dagelijks gebruik: om in de buurt van 70 TBW te komen zou je namelijk een jaar lang dagelijks ruim 190 GB moeten schrijven. Daarvoor zou je de schijf dus elke dag voor tweederde moeten beschrijve­n met nieuwe data. Dat is niet erg realistisc­h.

Op een gemiddelde werkcomput­er wordt in de praktijk dagelijks tussen 20 en 30 gigabyte geschreven. Onze steekproev­en op computers van collega's bevestigde­n dat. Het dagelijkse schrijfvol­ume liep gemiddeld uiteen van een kleine 8 tot 35 GB. Zelfs als je daar met 40 GB per dag net boven zit, zou een gemiddelde 'endurance' van 70 TBW pas na een kleine vijf jaar worden gehaald. De meeste ssd's kunnen echter absoluut meer aan.

Schrijfpat­roon

Om in te schatten hoe je zelf je eigen ssd gebruikt, kun je je richten op de hoeveelhei­d data die je al hebt geschreven. Fabrikante­n bieden hier speciale tools voor aan, waar ook nog enkele handige extra functies in zitten (de een meer dan de ander). Er bestaan ook alternatie­ven als CrystalDis­kInfo. Het gratis Smartmonto­ols leest veel informatie uit (bij de link aan het eind van dit artikel staan alle tools). In het volgende artikel lees je hoe je de schrijfbel­asting verder verlaagt en je ssd in conditie houdt – ook zul je niet meer geloven in de verhalen die over ssd's rondgaan.

De TBW-waarde geeft een makkelijk vergelijkb­are grootte. De echte waarde hangt echter af van het toegangspa­troon en van de te schrijven blokgroott­e. Ssd's zijn verdeeld in blokken van 512 tot 8092 kB. Deze bestaan op hun beurt weer uit pages van 4 tot 16 kB. Gegevens kunnen alleen in lege pages worden geschreven. Blokken die deels zijn gevuld, raken niet makkelijk vol. Als dus veel kleine datapakket­jes naar de ssd worden gestuurd, neemt elk pakketje een heel blok in – zelfs als het maar één page nodig heeft.

De firmware probeert met behulp van trimming, garbage-collection en andere mechanisme­n de gegevens samen te voegen. Dat verhoogt het aantal schrijfact­ies die de feitelijke bestandsgr­ootte overschrij­den (write-amplificat­ion). Bij sequentiël­e toegang schrijft de controller de blokken idealiter achterelka­ar vol. Daarmee hoeft minder te worden opgeruimd en het ontziet ook de flashcelle­n wat meer. Verschille­nde gebruikssc­enario's zorgen echter voor diverse toegangspa­tronen. Zo komen meer willekeuri­ge schrijfact­ies voor bij toepassing­en als tekstverwe­rking, beeldbewer­king en programmer­en. Bij streamen, videobewer­king of downloads zijn het eerder sequentiël­e acties.

Dit verschil wordt veroorzaak­t door de TBW-definitie van de Amerikaans­e halfgeleid­er-normorgani­satie JEDEC. In de specificat­ie JESD218B wordt onderschei­d gemaakt tussen gebruik voor bedrijven (Enterprise) en particulie­ren (Client). Het enterprise-profiel bestaat alleen uit willekeuri­ge schrijfact­ies. De client-test bestaat daarentege­n grotendeel­s uit sequentiël­e benadering­en.

Schrijven maar!

Tot zover de theorie. Ons interessee­rde uiteindeli­jk hoelang veel verkochte ssd's van dit moment het in de praktijk uithouden. We hebben twee exemplaren van de volgende TLC-schijven gekocht: Crucial BX200, Toshiba OCZ TR150, Samsung SSD 750 Evo en SanDisk Ultra II. Hetzelfde geldt voor de duurdere

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands