C’t Magazine

Nu even helemaal niets!

Gratis privacytoo­ls voor Windows 10

- Jan Schüßler, Marcel van der Meer

Voor wat meer privacy van Windows 10 hoef je niet alle privacy-opties helemaal zelf door te spitten. Er zijn tools waarmee je al die instelling­en met een paar klikken aanpast. Dat is althans de theorie – in de praktijk ziet het er minder rooskleuri­g uit.

Sinds Windows XP vormen ze een vast onderdeel van de IT-wereld: tools waarmee je in een paar stappen de privacy van je besturings­systeem verbetert en vermeende spionage voorkomt. Herinner je je XP-AntiSpy nog, de voorvader van deze tools?

Vijftien jaar later zitten in Windows 10 diverse synchronis­atie-, back-up- en tele-metriefunc­ties. Daarmee vergeleken stelt de vermeende bedreiging van XP nog maar weinig voor. Microsoft lijkt de angst van hun klanten te begrijpen en wil die instelling­en vanaf de volgende update van Windows 10 stukken transparan­ter en duidelijke­r maken. Hoe dat wordt vormgegeve­n, kun je al zien bij een simpele versie van de instelling­en die Microsoft online heeft gezet (zie de link). Gebruikers blijven echter altijd argwanend, vandaar dat er net als in het Windows XP-tijdperk nog steeds diverse programmaa­tjes zijn om je door de warwinkel aan privacy-instelling­en te loodsen.

We hebben in deze test voor vier tools gekozen: DoNotSpy10, ShutUp10 en het qua uiterlijk daarop gebaseerde WizzWin10, W10Privacy en Spybot Anti-Beacon. De eisen die we aan deze tools stelden zijn vrij overzichte­lijk. Ze moeten de telemetrie­functie ('diagnose en verbruiksg­egevens') makkelijk op 'Basis' kunnen instellen, alle toegangsre­chten van apps kunnen ontnemen, de reclame-id uitschakel­en, voorkomen dat gegevens over de gebruiker voor Cortana ('Leren kennen') worden verzameld, de analyse van het typgedrag uitzetten en ervoor zorgen dat de Windowsins­tellingen niet met je Microsoft-account gesynchron­iseerd worden. We hebben dit allemaal getest met de 64-bit editie van Windows 10 Home versie 1607. Om ons bij het besturings­systeem aan te melden gebruikten van een Microsoft-account.

DoNotSpy10

Een van de eerste antispy-tools voor Windows 10 was DoNotSpy10 van pXc-coding. We hebben versie 1.2.0.1 van het programma getest. De software heeft een eigen setuptool. Bij de test kregen we een aanbod om een dertig dagen werkende proefversi­e van PhantomPDF Business te installere­n. Standaard is dat wel uitgevinkt. Met een donatie van minstens vijf dollar kun je aan de Pro-versie van de tool komen. Daarmee kun je voor meerdere pc's de privacypro­fielen regelen en krijg je in de set-up ook geen reclame meer voorgescho­teld. Bovendien moet de Pro-versie je attenderen op tussentijd­se wijziginge­n aan de privacyins­tellingen als je het programma een volgende keer opstart.

DoNotSpy10 maakt onderschei­d tussen ongevaarli­jke instelling­en (blauwe letters), dingen waar je even naar moet kijken ('read the descriptio­n', oranje letters) en zaken waar je echt voorzichti­g mee moet zijn ('better know what you do', rode letters). Bij die laatste categorie hoort het uitschakel­en van Windows Update, Defender en SmartScree­n, plus het volledig deactivere­n van de locatiefun­ctie. Als je de instelling­en toepast, stelt het programma voor om een systeemher­stelpunt te maken en daarvoor indien nodig de functie Systeembev­eiliging in te schakelen, aangezien de herstelpun­ten daaronder vallen.

In plaats van alle gewenste opties door te nemen kun je ook meteen klikken op 'Check all'. Daarmee worden echter ook Windows Defender en Windows Update lamgelegd. De legenda bij de kleuren is niet helemaal bijgewerkt: opties waarbij je geen risico loopt, verschijne­n inmiddels niet meer in het groen, maar in het blauw om de leesbaarhe­id voor kleurenbli­nden te verbeteren. De grijze letters voor opties die zijn gewijzigd nadat het programma de laatste keer opstartte, verschijne­n alleen in de Pro-editie. DoNotSpy10 ondersteun­t niet alle privacyfun­cties uit Windows 10 versie 1607 – die voor de toegang van apps tot

berichten, contacten en e-mails ontbreken bijvoorbee­ld. Daarnaast heeft het weinig effect om de verzoeken voor feedback uit te schakelen ('Disable Windows Feedback Requests'). Hetzelfde geldt voor het synchronis­eren van de instelling­en met het Microsoft-account. De frequentie van feedback bleef op 'Automatisc­h' staan en bij de synchronis­atie-instelling­en werden alleen de taalvoorke­uren geblokkeer­d. Bij een volgende versie moet dat worden verholpen.

Wizzwin10/ShutUp10

De freeware Wizzwin10 van WIZZ software en service, een bedrijf voor administra­tiesoftwar­e, is een Nederlands­talige variant van O&O's ShutUp10. Daarnaast zijn er items overgenome­n van W10Privacy (zie hieronder). De opties, rubrieken en werking komen hierdoor grotendeel­s overeen. Beide programma's starten zonder dat je ze hoeft te installere­n. Je moet ze wel uitvoeren met administra­torrechten (via het contextmen­u).

De bediening is heel comfortabe­l en de doorgevoer­de wijziginge­n worden meteen toegepast. Als het voor een bepaalde instelling nodig is om Windows opnieuw op te starten, geeft Wizzwin10 dit aan met een icoontje. Daarnaast heeft de Nederlands­talige tool het voordeel dat je meteen kunt zien of een instelling alleen van toepassing is op de huidige gebruiker of op alle Windows-gebruikers. De lijst met instelling­en is hierdoor langer. ShutUp10 meldt het op het moment dat je het venster sluit of een reboot noodzakeli­jk is. Als je een instelling voor het eerst wijzigt, bieden beide programma's aan eerst een herstelpun­t te maken.

De instelling­en zijn verdeeld in de drie groepen 'aanbevolen', 'minder aanbevolen' en 'niet aanbevolen'. Als je niet alle knoppen apart wilt omzetten, kun je de items voor een bepaalde groep in een keer selecteren via het menu 'Snel instellen' (Wizzwin10) dan wel 'Actions' (ShutUp10).

De verschille­n tussen de groepen zijn zinvol: met de aanbevolen opties deactiveer je Cortana en de functie 'Leren kennen', zoeken op het web, de locatiefun­ctie, de reclame-id, de toegang van apps tot de accountinf­ormatie, Windows- en apptelemet­rie en de peer-to-peer-verspreidi­ng van Windows Updates. Vooral dat laatste scheelt behoorlijk wat dataverkee­r.

Onder de minder aanbevolen instelling­en vallen de cloudfunct­ies van Defender en diverse toegangsre­chten voor apps (camera, microfoon en agenda), de locatieser­vice en opnieuw opties om bandbreedt­e van je internetve­rbinding te besparen, bijvoorbee­ld het uitschakel­en van automatisc­he updates van apps en stuurprogr­amma's.

Niet alle functies voor de privacy-instelling­en worden behandeld. De toegang van apps voor berichten, contacten, bellijsten en e-mails bleef in onze test actief.

Ten tijde van de test was de eerste versie (1.0.0.0) van Wizzwin10 de meest actuele. Wanneer de eerstvolge­nde update uitkomt, is onbekend. De ontwikkela­ar laat de frequentie namelijk niet afhangen van de andere twee programma's, maar eerder van ontwikkeli­ngen in Windows zelf en van feedback van gebruikers. ShutUp10 kan vanaf versie 1.4.1386.1 ook voorkomen dat aanbevolen store-apps zomaar worden geïnstalle­erd. Ook daarmee voorkom je weer dat je internetve­rbinding onnodig belast wordt.

W10Privacy

Het programma W10Privacy van ontwikkela­ar Bernd Schuster is heel uitgebreid. We hebben de software getest in versie 2.1.4.2. Ook dit programma hoef je niet te installere­n. Wel wordt de eerste keer een aantal configurat­iebestande­n aangemaakt op de locatie waar je het installati­ebestand hebt staan. Je kunt het dus het beste meteen in een eigen map zetten. Bij de start wordt meteen aangeboden een herstelpun­t aan te maken. Klik je onderaan op de knop 'Set changed settings', dan worden de aangebrach­te wijziginge­n toegepast. Het programma wordt daarbij afgesloten en na het instellen van de wijziginge­n weer opgestart. Voor functies waarvoor administra­torrechten nodig zijn, staat een uitroeptek­en. Omdat de tool deze rechten niet zelf opeist, moet je hem ook starten via de betreffend­e optie in het snelmenu.

De instelmoge­lijkheden zijn verdeeld over diverse tabbladen. De belangrijk­ste is de pagina 'Privacy' die direct bij het starten open staat. Maar het loont ook de moeite om de tabbladen 'Search' en 'Network' te openen. Het lukte de tool als enige in deze test om ook echt alle toegang voor apps uit te schakelen. Je kunt met de tool ook diverse (maar niet alle) standaard geïnstalle­erde tegel-apps verwijdere­n. Daarbij kun je ervoor kiezen om de apps alleen uit het gebruikers­account te halen of ze compleet uit het systeem te gooien. Hieronder vallen ook diverse systeem-apps waarbij het niet de bedoeling is dat je ze verwijdert, zoals Mail, Weer en Xbox. Weet dus wat je doet! Als je

die compleet uit het systeem gooit, kun je ze alleen nog met heel veel moeite herstellen.

Het is met W10Privacy ook mogelijk om de privacy-instelling­en van browser Edge aan te passen, de OneDrive-app uit te schakelen en telemetrie­services en -taken te stoppen.

Bovendien kun je firewallre­gels inschakele­n die het netwerkver­keer voor diverse telemetrie­processen stoppen of de dataoverdr­acht naar de ip-adressen van Microsofts telemetrie­servers blokkeren. Of dat zinvol is, vragen we ons af: er is geen garantie dat deze lijst met ip-adressen compleet is. Bovendien is onduidelij­k of de communicat­ie met Windows Update hier ook niet onder lijdt.

Spybot Anti-Beacon

Spybot Anti-Beacon is ontwikkeld door Safer-Networking. Het is beschikbaa­r als stand-alone programma en als portable versie. Wij testten versie 1.6. Het lijkt bij deze tool in eerste instantie een beetje alles of niets. Zodra je de software start en op 'Immunize' klikt, worden alle items ingesteld/ geblokkeer­d. Met 'Undo' zet je daarentege­n alles met een klik weer open. De benamingen van de opties zijn minder sprekend dan bij de andere programma's omdat ze zijn gebaseerd op de services en het groepsbele­id erachter. Klik je op 'Show options', dan zie je de registeren­tries, services of taken waaraan wordt gesleuteld. Daar kun je de opties ook apart aan- of uitvinken. De services voor OneDrive en Cortana beschouwt Spybot als optioneel en staan op een ander tabblad.

Al met al viel de tool ons wat tegen. Er zitten niet zo veel opties in als bij de andere programma’s. We vonden bijvoorbee­ld geen mogelijkhe­id om de locatieser­vice aan banden te leggen. Daarnaast is voor een leek door de benaming minder duidelijk wat er precies gebeurt, waardoor het resultaat wellicht niet altijd overeenkom­t met je wensen.

Conclusie

W10Privacy voldoet momenteel als enige tool uit deze test aan de verwachtin­g om onder Windows 10 versie 1607 in enkele klikken echt alle belangrijk­e privacyzak­en in te kunnen stellen. Desondanks ontkom je er bij geen enkele tool aan om toch af en toe de diverse menu's van Windows' Instelling­en na te gaan. In ieder geval elke paar maanden, als de grote versie-upgrades voor Windows 10 uitkomen, verandert er wel iets aan de privacy-instelling­en – of er nou nieuwe opties bijkomen, oude verdwijnen of Microsoft simpelweg iets aan de basis van het register aanpast. Dat laatste kan tot gevolg hebben dat enkele functies in een tool niet meer werken of iets anders wijzigen.

Bij drie programma's is het mogelijk om Windows Update of de geïntegree­rde virusscann­er met een paar klikken uit te schakelen. De meerwaarde daarvan is ons niet duidelijk. Het zou veel nuttiger zijn om gebruikers erop te wijzen als ze zich met een Microsoft-account bij Windows 10 aanmelden. Veel functies voor synchronis­eren en dataverzam­eling werken immers al niet meer als je met een lokaal gebruikers­account werkt – bijvoorbee­ld de synchronis­atie van de Windows Instelling­en, OneDrive en Cortana.

Dat betekent echter niet dat privacytoo­ls helemaal niets waard zijn. Je kunt er in elk geval in één keer een groot deel van de belangrijk­ste instelling­en mee controlere­n en indien nodig aanpassen. Met name Wizzwin10 (ShutUp10) en W10Privacy zijn de moeite van het proberen waard. Bij eerstgenoe­mde heb je het meeste comfort, omdat de meeste wijziginge­n ook direct van kracht worden. Daarnaast zijn de instelling­en verdeeld over aanbevolen en minder aanbevolen groepen en word je erop geattendee­rd als er instelling­en zijn gewijzigd nadat je de software de laatste keer hebt gebruikt. W10Privacy heeft de meeste opties. Ook kun je daarmee tegelapps uit het systeem verwijdere­n die je waarschijn­lijk sowieso nooit nodig zult hebben.

Het belangrijk­ste wat je over deze tools moet weten is dat ze zeker nuttig kunnen zijn, maar dat je je ook bewust moet zijn van de nadelen als je ze gebruikt.

 ??  ?? Met Wizzwin10, de Nederlands­talige variant van O&O ShutUp10, kun je zinvolle instelling­en in een keer (de)activeren.
Met Wizzwin10, de Nederlands­talige variant van O&O ShutUp10, kun je zinvolle instelling­en in een keer (de)activeren.
 ??  ?? DoNotSpy10 heeft geen adware meer, maar liet in de test bij sommige instelling­en wat steekjes vallen.
DoNotSpy10 heeft geen adware meer, maar liet in de test bij sommige instelling­en wat steekjes vallen.
 ??  ?? W10Privacy is niet alleen geschikt voor privacy-opties, maar kan ook apps wissen die Microsoft standaard heeft geïnstalle­erd.
W10Privacy is niet alleen geschikt voor privacy-opties, maar kan ook apps wissen die Microsoft standaard heeft geïnstalle­erd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands