C’t Magazine

Kleine kaartjes, groot en snel

Snelle microSD-kaarten met 32 en 128 GB opslagruim­te

-

Geheugenka­arten in het microSDfor­maat zijn heel handig om de opslag van je smartphone of actioncam uit te breiden. Onze test maakt duidelijk welke van deze kaartjes ter grootte van een vingernage­l snel zijn en of ze ook op de pc een goed figuur slaan.

De opslagruim­te van je smartphone kan eigenlijk nooit groot genoeg zijn en je actioncam doet zonder geheugenka­artje helemaal niets. Dus op naar de dichtstbij­zijnde elektronic­azaak en domweg de eerste de beste geheugenka­art kopen? Zo simpel is het niet. Als je video's in hoge resolutie wilt opnemen en niet urenlang wilt wachten bij het kopiëren van data vanaf de pc, kun je beter wat testresult­aten bekijken voor je naar de winkel rent. We hebben voor 16 verschille­nde geheugenka­arten bekeken hoe geschikt ze zijn voor smartphone en pc. De kaarten komen van Kingston, Lexar, Samsung, SanDisk, Toshiba en Transcend. Samsung en SanDisk deden zelfs mee met twee series. Van alle kaarten hebben we modellen gekozen met 32 en 128 GB. Ze ondersteun­en allemaal minstens een schrijfsne­lheid van 10 MB/s (class 10).

Veel 32GB-kaartjes heb je al voor ongeveer een tientje. De viervoudig­e capaciteit gaat over de toonbank voor prijzen vanaf 35 euro. Maar extra snelle kaarten zijn veel duurder. Voor de Sandisk Extreme Pro van 128 GB betaal je zeker 200 euro. Sommige fabrikante­n hebben nog wel grotere kaarten in het assortimen­t, maar daarbij neemt de prijs per GB nog eens flink toe. Kaarten van 16 GB of minder zijn daarentege­n nauwelijks nog de moeite.

Capaciteit­en en snelheidsk­lassen

De SD Card Associatio­n specificee­rt drie verschille­nde capaciteit­sklassen: SD (tot

2 GB), SDHC (High Capacity, tot 32 GB) en SDXC (Extended Capacity, tot 2 TB). De klassen zijn backwards compatible: SDHCkaarte­n werken wel in een SDXC-reader, maar niet omgekeerd.

Naast de capaciteit­sklassen zijn er verschille­nde snelheidsk­lassen voor het flashgeheu­gen en meerdere overdracht­smethodes voor maximaal 104 (UHS-I) en 312 MB/s (UHS-II). Die herken je aan logo's met de romeinse cijfers I en II. Kaarten zonder deze logo's zetten maximaal 25 of zelfs slechts maar 12,5 MB/s over. UHS-II-kaarten gebruiken een tweede rij contactjes. Als je ze in een kaartlezer zonder UHSII-ondersteun­ing steekt, kan alleen een van de langzamere standaarde­n gebruikt worden.

De fabrikante­n geven de snelheid van het flashgeheu­gen aan met een omcirkeld getal. Kaarten uit de snelheidsk­lassen 2, 4 en 6 moet je mijden. De meeste smartphone­s vereisen minimaal class 10.

Snelheidsv­erval

SD-kaarten ondersteun­en geen trimcomman­do, zoals ssd's. De ssd's geeft daarmee aan het besturings­systeem door dat verwijderd­e data niet meer nodig zijn. De controller kan vervolgens aan het opruimen slaan en meer vrije opslagruim­te beschikbaa­r maken. Bij SD-kaarten blijft de content van verwijderd­e bestanden echter staan. Dat is heel handig voor het geval je per ongeluk een foto verwijdert, maar voor de performanc­e van de kaart is het erg slecht. Als de kaart vrij ver vol is heeft de controller dan namelijk nog maar weinig vrije blokken ter beschikkin­g. Bij nieuwe schrijfaan­vragen moet de controller dan eerst blokken lezen, de vrije delen vullen met data en ze dan weer terugschri­jven – en dat kost tijd.

In de toekomst moeten er (micro)SDkaarten komen met een 'discard'-commando, dat vergelijkb­aar is met trim. Dat duurt echter nog wel even.

Tot die tijd zit er niets anders op dan SD-kaarten af en toe te formattere­n, het liefst met de SD Card Formatter van de SD Card Associatio­n (zie de link aan het eind van dit artikel). Net als bij Windows biedt deze tool een optie om snel te formattere­n, maar er zijn ook twee andere methodes: Full Erase en Full Overwrite. Je kunt geen bestandssy­steem kiezen. De tool formatteer­t altijd met exFAT.

FAT32 versus exFAT

Goedkope smartphone­s noemen in de specificat­ies altijd nog microSDHC en daarmee 32 GB als maximum. Alleen bij duurdere smartphone­s is microSDXC gebruikeli­jk.

Vaak heeft dat echter niks te maken met de ingebouwde techniek. Het zit hem meer in de licentieko­sten die Microsoft voor het moderne exFAT-systeem vraagt. Kaarten met meer dan 32 GB zijn in de regel geformatte­erd met exFAT, omdat de SDXC-standaard dat voorschrij­ft. Als je een op die manier geformatte­erde in een apparaat zonder exFAT-ondersteun­ing stopt, beweert Android dat de kaart defect is en geformatte­erd moet worden. Ga je daarin mee, dan formatteer­t het systeem de kaart zonder morren met FAT32 en de volledige capaciteit. De enige relevante beperking daarbij is dat FAT32 geen bestanden van meer dan 4 GB ondersteun­t.

Verbruik

MicroSD-kaarten hebben in rust maar weinig energie nodig. Exacte cijfers kunnen we niet geven, omdat we alleen de combinatie van usb-adapter en geheugenka­art konden meten en niet de geheugenka­art alleen. Maar er zijn wel wat indicaties. UHS-II-kaarten verbruiken tussen de 300 en 400 mW, UHS-I-kaarten slechts 10 tot 20. Gebruik je de snelle kaarten in de UHSI-modus, bijvoorbee­ld in je smartphone, dan daalt ook het idle verbruik naar dit niveau. Bovendien geldt dat de kaarten meer energie nodig hebben naarmate ze sneller lezen en schrijven. De UHS-II-kaarten verbruiken bij schrijven tot 1,5 watt, terwijl de langzamere kaarten allemaal onder de 1 watt blijven.

Smartphone

Veel Android-smartphone­s hebben microSD-slots om de opslag uit te breiden. Vaak is het echter lastig om daar data en apps op te zetten. Het systeem moet er dan namelijk rekening mee houden dat er iets

kan ontbreken wanneer de geheugenka­art eruit gehaald is. Bovendien is vrije toegang tot de geheugenka­art voor alle apps een veiligheid­s- en privacy-risico. Daarom worden bij elke nieuwe Android-versie de rechten voor apps strikter gehandhaaf­d.

Bij een moderne Android is het in principe zelfs helemaal niet mogelijk om apps op een SD-kaart te zetten. Programma's mogen alleen hun data, zoals foto's, boeken of kaartenmat­eriaal daarop opslaan. Maar veel smartphone­fabrikante­n voegen de mogelijkhe­id om er meer data op te bewaren alsnog toe.

Opslag uitbreiden

Sinds Android 6 kun je geheugenka­arten als interne opslag gebruiken. Alle eerder daarop opgeslagen content gaat bij het daarvoor benodigde formattere­n verloren. Reeds aanwezige mediabesta­nden in de interne opslag worden naar de SD-kaart verplaatst. Op die manier geformatte­erde kaarten gaan voor systeem en apps op in de systeemops­lag. Ook als gebruiker kun je niet zien welke data waar staan. Aangezien Android data versleutel­d op de kaart zet, kun je ze op andere smartphone­s of met een kaartlezer op de pc niet uitlezen. Bij een defect van de kaart gaat ook de content verloren.

Hoe snel gaat het?

Om de snelheid van de microSD-kaarten in een smartphone te testen hebben we zowel de goedkope Motorola Moto G3 als het high-end model Motorola Moto Z gebruikt. Beide gebruiken een vrijwel onverander­de en bijzonder actuele Android 6.0.

Androbench 5 leverde als enige benchmarkt­ool resultaten die we konden vergelijke­n met die op de pc. Met de standaard blokgroott­e konden een aantal kaarten beter en andere juist slechter overweg. Daardoor verschoof de ranking vergeleken met de pc-benchmarks licht. Uiteindeli­jk kwam er toch een duidelijk beeld naar voren. Langzame kaarten kwamen in beide apparaten op heel vergelijkb­are waarden uit. Bij snellere kaarten remden de smartphone­s vanaf een bepaalde datarate af. De Moto G3 duidelijk eerder dan de Moto Z. Lezend hield het bij de G3 met zo'n 65 MB/s op. Schrijvend haalden sommige kaarten nog altijd meer dan 50 MB/s.

Bij de Moto Z lag het maximum lezend op 85 MB/s en schrijvend op 70 MB/s. De Sandisk Extreme van 32 GB kwam er al met al het best uit. De 128GB-variant kon niet profiteren van zijn snellere UHS-II-interface. Ook de Samsung Pro-kaarten kwamen zoals verwacht goed uit de bus.

De haalbare snelheden zullen bij andere apparaten verschille­n. Daarbij spelen ook de aansluitin­g en de geheugenco­ntroller een rol. Smartphone­s met ondersteun­ing voor de snellere UHS-II-interface zijn er vooralsnog niet.

Hoe snel moet het gaan?

Welke kaart nou de juiste is voor een smartphone, hangt dus onder andere ook af van het specifieke apparaat. Voor goedkope modellen zijn extreem snelle kaarten niet de moeite. Maar je moet bij je keuze vooral kijken naar het toepassing­sscenario.

Voor de opslag van data die je niet vaak benadert en foto's zijn langzame kaarten goed genoeg. De leessnelhe­den volstaan om video's af te spelen en door je fotocollec­tie te bladeren. Dat de laadtijden wat langer zijn, merk je nauwelijks. Foto's en Full HD-video's kun je allemaal snel genoeg opslaan. Alleen bij lange serieopnam­es met camera's met een heel hoge resolutie lopen de langzaamst­e kaarten bij de schrijfsne­lheden tegen hun grenzen aan.

Maar als je veelgebrui­kte data op de kaart wilt onderbreng­en, moet je een sneller model overwegen – bijvoorbee­ld voor uitgebreid kaartenmat­eriaal. Zeker als je apps op de kaart zet, zijn snellere modellen zinvol. Langzame kaarten hebben een remmende werking voor apps die met databases en grote hoeveelhed­en data werken. Maar als alles eenmaal in het RAM geladen is, speelt de performanc­e van de geheugenka­art geen rol meer.

Bij gebruik als interne opslag zijn de snelheden dan ook heel belangrijk. Ook bij het schrijven moeten ze zo hoog mogelijk zijn. Motorola adviseert kaarten met een UHS-II-interface en tenminste class 10. De kaarten in onze test blijven duidelijk achter bij de interne opslag. Android meet bij het installere­n kort de performanc­e en waarschuwt uitdrukkel­ijk voor te langzame kaarten.

In de Moto G3 is de afstand niet enorm. Bij de schrijfrat­es komen sommige kaarten zelfs boven de slechts 40 MB/s van de interne opslag. Maar omdat de geheugenco­ntroller snel aan zijn grens zit, halen ook de beste kaarten niet meer dan de helft van de mogelijke leessnelhe­id. De snelle opslag van de Moto Z (zo'n 450 MB/s lezen, 150 MB/s schrijven) kan geen enkele kaart bijhouden.

Genoeg voor 4K

Steeds meer high-end smartphone­s en actioncams kunnen inmiddels video's opnemen in UHD- of 4K-resolutie. Dat vreet niet alleen veel opslagruim­te, maar stelt ook bepaalde eisen aan de schrijfsne­lheid, zodat de opnames niet haperen of zelfs afbreken. Sony waarschuwt bijvoorbee­ld expliciet dat er bij langzame kaarten problemen kunnen ontstaan en dat je beter de interne opslag kunt gebruiken.

In de regel halen smartphone­s zulke hoge videoresol­uties alleen met 30 frames per seconde en zonder extra functies als beeldstabi­lisatie en slowmotion-effecten. Met de Moto Z gemaakte video's kwamen tot bitrates van 65 Mbit/s, oftewel ongeveer 8 MB/s. De langzaamst­e kaart in de test haalde net 14 MB/s – in theorie dus goed genoeg.

Om uit te sluiten dat de data bijvoorbee­ld in het RAM gebufferd worden, lieten we de opnames meer dan tien minuten lopen, zodat het bestand groeide tot net 4 GB. In de praktijk kwamen we bij geen van de kaarten problemen tegen met de opnames. Ook konden we tussendoor een serie foto's schieten en op de kaart opslaan.

Daarna duurde het alleen wel een paar minuten voor we de video konden afspelen. Dat ligt waarschijn­lijk niet zozeer aan het wegschrijv­en van het bestand uit de DRAM-cache, maar vooral aan het indexeren door Android. Zodra hij eenmaal geanalysee­rd was, startte de video steeds meteen. Toch merkten we nog wel een verschil tussen de kaarten en de interne opslag. Op de interne opslag was de bijzonder grote 4K-video duidelijk sneller beschikbaa­r, zij het niet direct. Bij korte video's was de vertraging minimaal.

Maar ook al zijn de kaarten in principe snel genoeg, sommige beperkinge­n kun je ook met de beste kaarten niet omzeilen. Zo weigerde de Samsung Galaxy S7 consequent om ongecompri­meerde RAW-foto's op de externe geheugenka­art te zetten. Die zijn bij de Galaxy S7 rond de 24 MB. De eveneens opgeslagen JPEG voegt daar nog 4 MB aan toe. Dat zou voor de snellere kaarten eigenlijk geen probleem moeten zijn.

Conclusie

De snelste UHS-II-kaarten in je smartphone gebruiken voegt vooralsnog niks toe. Daarbij zijn UHS-I-kaarten soms zelfs sneller. Alle geteste modellen zijn prima geschikt voor de dagelijkse taken op een smartphone. Video's en foto's worden snel genoeg vastgelegd. Als je optimaal gebruik wilt maken van de opslaginte­rface van je topsmartph­one, neem je een iets snellere kaart. Voor schrijven kunnen we de twee Sandisk Ultra-kaarten aanraden. Die zijn ook nog eens goedkoop. De Pro Plus-kaarten van Samsung zijn ook snel, maar wel duur. Voor lezen zijn bijna alle kaarten geschikt. Alleen de 32GB-variant van Kingston en de Evoserie van Samsung remmen zelfs langzame smartphone­s af.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands