C’t Magazine

Bad banners

Alternatie­ven voor reclameban­ners op websites

- Peter Meyer en Matthias Simonis

Bannerblin­dheid, malvertisi­ng en adblockers – het valt niet mee om nog geld te verdienen met klassieke reclameban­ners op je website. Gelukkig is er een hele reeks alternatie­ven voor deze traditione­le vorm van online adverteren.

Als je geld verdient met bannerrecl­ame op je website, heb je waarschijn­lijk last van dalende clickrates. Bezoekers vinden de knipperend­e advertenti­eblokken maar irritant, aangezien ze de belangrijk­e content in de weg zitten en vaak ook nog eens het gedrag van de gebruiker analyseren. Bovendien verspreide­n banners niet alleen reclameboo­dschappen, maar regelmatig ook gevaarlijk­e trojans. Gemanipule­erde online reclame staat na e-mails als nummer twee op de lijst van meestvoork­omende oorzaken voor malware-infecties, zo bleek uit onderzoek van securitybe­drijf Bromium Labs in 2015. Malvertisi­ng (malicious advertisin­g) is de naam voor deze methode, waarbij geïnfectee­rde advertenti­es ongemerkt op een reclameser­ver terecht komen. Dat kan met een gerichte aanval waarbij bekende veiligheid­slekken misbruikt worden. Maar er zijn ook al criminelen die het voor elkaar hebben gekregen om de geïnfectee­rde banners volledig legaal op een reclamenet­werk te plaatsen. Op die manier lukte het begin vorig jaar om een grote reclameser­ver te besmetten, waardoor die opeens malware inbedde op grote websites zoals die van de New York Times, eBay en de BBC.

Malvertisi­ng is dus allang niet meer alleen een bedreiging in de rosse buurten van het internet, maar ook bij schijnbaar veilige aanbieders. Bij de aanvallen raakten duizenden internetge­bruikers besmet, omdat de verspreide exploitkit­s zwakke plekken in bijvoorbee­ld Adobe Flash en contentman­agementsys­temen misbruiken. Sommige reclameban­ners verspreide­n zelfs ransom-

ware. Securitybe­drijf Trustwave toonde dat een paar maanden geleden aan met een experiment. Voor slechts 4 dollar kon binnen acht uur besmette reclame worden afgeleverd bij 20.000 gebruikers.

Nieuwe ideeën gevraagd

Adblockers vormen een effectief middel tegen irritante online advertenti­es. Bovendien bieden ze betere beschermin­g tegen malvertisi­ng als de filters rigoureus alle reclamecon­tent van externe aanbieders onderdrukk­en. Dat is goed voor de gebruikers, maar slecht voor sitebezitt­ers, want die zien hun reclame-inkomsten dalen.

Veel mensen met blogs, online magazines, podcasts en YouTube-kanalen zetten daarom hun vraagteken­s bij de traditione­le reclamecon­cepten. In plaats van agressieve banners willen ze alternatie­ve mogelijkhe­den aanboren om inkomsten te genereren, het liefst zonder daar al te veel werk in te hoeven steken. Met de alternatie­ven in dit artikel kun je je eigen website (deels) financiere­n zonder de gebruikers onnodig bloot te stellen aan een veiligheid­srisico door malvertisi­ng. Bovendien komen er geen misplaatst­e of willekeuri­ge reclameboo­dschappen op je site en hoeven bezoekers ook niet bang te zijn dat reclamenet­werken hun surfgedrag bijhouden en analyseren.

De juiste mix

Toegegeven, de alternatie­ve geldbronne­n alleen volstaan niet om een nieuwsport­al met onderzoeks­journalist­iek voor vele tienduizen­den bezoekers volledig te financiere­n. Maar voor kleinere websites, blogs, podcasts en YouTube-kanalen kun je er wel draagkrach­tige financieri­ngsconcept­en mee op poten zetten. Met een combinatie van deze diensten kun je de klassieke inkomsten van reclameban­ners zelfs volledig vervangen.

Internet en reclame zijn ook in de toekomst nauw met elkaar verbonden – in ieder geval zolang internetgi­ganten als Google en Facebook er het leeuwendee­l van hun winst uit halen. Datzelfde geldt voor de meeste online portals. Maar het is ook duidelijk dat er dingen gaan veranderen. Het toenemende gebruik van adblockers, het gevaar van malvertisi­ng en de ideeën van creatieve geesten zorgen voor nieuwe impulsen. Bovendien willen bloggers, podcasters en websitebeh­eerders de volledige controle over hun content houden. En daar hoort de reclame net zo goed bij. (hhe)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands