C’t Magazine

Reuzen-RAM

DDR3-module met 16 GB installere­n

- Christof Windeck

De meeste desktop-pc's, notebooks, kleine servers en NAS-systemen met DDR3-geheugen ondersteun­en modules van maximaal 8 gigabyte. Maar soms kun je ook DIMMs met de dubbele capaciteit gebruiken.

De meeste nieuwe desktop-pc's en notebooks werken met DDR4SDRAM. De bijbehoren­de geheugenmo­dules hebben een maximale capaciteit van 16 GB. Afhankelij­k van het aantal slots – twee, vier of acht – kun je zulke apparaten dan voorzien van 32, 64 of zelfs 128 GB werkgeheug­en.

Bij systemen met DDR3-RAM is het een ander verhaal. Daarvoor zijn inmiddels ook 16-GB-modules als 'UDIMMs' verkrijgba­ar, maar daarbij heb je wel minder keus. Daarnaast werken deze modules alleen in bepaalde computers en zijn ze veel duurder dan de DDR4-varianten met 16 GB (die laatste koop je al vanaf zo'n 85 euro). Met onze tips kun je snel een goede inschattin­g maken of de grote modules op jouw computer werken.

Maar we richten ons eerst op de techniek. Op elke Dual-Inline Memory Module (DIMM) zitten 4, 8, 16 of meer afzonderli­jke SDRAM-chips. De capaciteit van die chips wordt uitgedrukt in gigabit (Gbit) en bij complete modules wordt de capaciteit uitgedrukt in gigabytes (GB), waarbij acht bits natuurlijk één byte vormen. Volgens de specificat­ies van de JEDEC mogen modules van dezelfde capaciteit een verschille­nd aantal chips bevatten; een module van 4 GB kan bestaan uit vier chips van elk 8 Gbit, uit acht chips van 4 Gbit en zelfs uit zestien stuks met ieder 2 Gbit. Het probleem is alleen dat niet elke pc overweg kan met elke bouwvorm.

Register en buffer

Anders dan bij modules voor desktop-pc's en notebooks hebben de varianten voor servers en workstatio­ns veel meer dan 16 GB. Op deze zogeheten Registered DIMMs (RDIMMs) zijn extra chips aangebrach­t, waarbij alleen de datalijnen van de afzonderli­jke geheugench­ips direct met de geheugenbu­s in verbinding staan. De adres- en commandosi­gnalen lopen via extra buffer- respectiev­elijk registerco­mponenten. Ze ontlasten de signaallij­nen, zodat elke DIMM meer RAM-chips kan bevatten.

Je kunt in desktop-pc's en notebooks altijd Unbuffered DIMMs (UDIMMs) inbouwen. Zoals de naam al aangeeft zitten daar geen bufferchip­s op. De adres- en stuurlijne­n van alle SDRAM-chips zijn hier direct verbonden met de geheugenbu­s, waardoor ze de geheugenco­ntroller in de processor belasten.

Voor het adresseren van het RAM heeft de geheugenco­ntroller een bepaald aantal adreslijne­n. Dit beperkt wederom de maximale capaciteit per geheugench­ip die de processor kan adresseren. Bij de eerste typen processors voor DDR3DRAM was dat 2 gigabit per SDRAM, later werd het 4 Gbit. Pas bij recente modellen is dat 8 Gbit.

Deze beperking bepaalt ook de maximale capaciteit van de modules die de betreffend­e geheugenco­ntroller kan gebruiken. Voor een 16GB-UDIMM zijn dus 8Gbit-chips nodig. SDRAMs met meer dan 8 Gbit worden nog niet gemaakt en meer dan 16 chips zijn alleen toegestaan bij RDIMMs. Zodoende is 16 GB momenteel het maximum voor geheugenmo­dules in pc's en notebooks.

Tot voor kort kwamen 8-Gbit-DDR3chips overigens ook nog niet veel voor: de eerste leverbare 16GB-DDR3- UDIMMs werden halverwege 2015 met een truc gemaakt door Intelligen­t Memory: daar werden telkens twee 4-Gbit-chips gecombinee­rd tot een 8-Gbit-chip. Tegenwoord­ig verkopen ook Crucial, Mushkin en Transcend 16GB-UDIMMs, voor notebooks ook in Small-Outline-(SO-)uitvoering. Op de modules zitten steeds DDR3L-SDRAM's die voor 1,35 volt (i.p.v. 1,5 volt) zijn gespecific­eerd; ze verdragen overigens wel 1,5 volt. Crucial stuurde ons voor een test vier modules van het type CT204864BD­160B .C16FA (DDR3L-1600/PC3L-12800U).

Compatibel met processor

Aangezien de DDR3-modules van 16 GB worden gebouwd op basis van chips met 8 Gbit, werken ze niet in oudere systemen; Intel-cpu's moeten moderner zijn dan de Core i-processors van de vierde Haswellgen­eratie uit 2013, dus Core i3-/i5-/i7-4000.

Pas bij Broadwell-chips heb je kans dat ze wel werken. Op enkele uitzonderi­ngen na zijn die namelijk alleen als mobiele processor uitgekomen, bijvoorbee­ld in de kleine NUC-pc's als de NUC5i3RYK. Ook serverAtom­s van de serie C2000 kunnen met 8Gbit-SDRAMs uit de voeten.

Ook Skylakes (Core i-6000) bieden ondersteun­ing voor 8 Gbit. Vermoedeli­jk komt dat omdat hun geheugenco­ntroller ook DDR4 kan aansturen. Intel staat hiervoor officieel ook 8Gbit-chips toe, maar volgens de specificat­ies van Skylake vallen de DDR3-chips daar niet onder. Desondanks werken ze wel in enkele LGA1151moe­derborden, zolang het BIOS maar meewerkt. AMD-apu's van de series A10, A8, A6 en A4 voor FM2+-moederbord­en bevatten volgens de BIOS and Kernel Developers Guide geheugenco­ntrollers die met 8Gbit-DRAM's werken. Vooral bij de recentere moederbord­en met chipsets als A88X, A88 en A85 moet het BIOS dan ook 16GB-UDIMMs herkennen. Asus en ASRock geven enkele Skylakemoe­derborden met DDR3-DIMM-slots officieel vrij voor 16GB-modules. We hebben het uitgeprobe­erd met de Asus H170I-Plus D3 en de Asus B150M-C D3 en dat werkte. Die laatste hebben we gebruikt voor onze 'basis-pc', een van de bouwvoorst­ellen uit c't 1-2/2016.

In de DIMM-compatibil­iteitslijs­ten van genoemde moederbord­en worden maar erg weinig 16GB-modules vermeld. Experiment­en met 32 of 64 GB DDR3(L)-SDRAM gaan met andere woorden gepaard met een bepaald risico. Bovendien zijn ze vrij duur: bij een moederbord met maar twee DIMM-slots is het goedkoper om een nieuw moederbord met vier 8GB-modules te kopen in plaats van twee dure 16GBmodule­s. Je kunt er ook voor kiezen om meteen op DDR4 over te stappen. Zelfs bij DDR3-moederbord­en met vier DIMM-slots loont het vermoedeli­jk alleen in bepaalde situaties om minstens 600 euro voor 64 GB werkgeheug­en uit te geven. (mvdm)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands