C’t Magazine

Onderschat

Xfce: rechtlijni­ge desktop voor Linux

- Liane M. Dubowy

De desktopomg­eving Xfce heeft precies de functies die je nodig hebt en verder weinig toeters en bellen. Het biedt een goed compromis tussen snelheid en gemak.

De populaire grafische interfaces KDE Plasma, Gnome en Ubuntu Unity vreten aardig wat systeemres­ources. Ze starten dan ook niet op alle hardware even snel op. Ubuntu 16.04 heeft bijvoorbee­ld minstens een gigabyte aan werkgeheug­en nodig, terwijl Ubuntu-afgeleide Xubuntu met Xfce aan de helft daarvan al genoeg heeft. Als je een wat oudere pc hebt of performanc­e belangrijk­er vindt dan optische effecten, heb je aan Xfce een comfortabe­l alternatie­f. De ontwikkela­ars van de solide desktopomg­eving Xfce nemen de tijd. Spectacula­ire vernieuwin­gen zul je niet tegenkomen en er is ook geen vaste roadmap. De laatste versie Xfce 4.12 is alweer van februari 2015. Voor de volgende stabiele versie 4.14 moeten met name alle kerncompon­enten van de desktop geporteerd worden naar Gtk+ 3. Xfce geldt desondanks als een van de populairst­e grafische interfaces voor Linux. Daar zijn ook goede redenen voor. De centrale elementen van de desktop zijn balken met een toepassing­enmenu en een systeemvak. Dat is dus een traditione­le desktopind­eling. Xfce is zuinig met resources, maar biedt meer gebruiksge­mak dan Lxde, Mate en Openbox. De manier van werken en het uiterlijk kun je tot in detail instellen. Standaard krijg je er al een aardig aantal grotere en kleinere programma's bij. Het project vind het belangrijk om zich aan de door freedeskto­p.org gedefiniee­rde standaard te houden, zodat Xfce met zoveel mogelijk besturings­systemen zonder problemen werkt. Bij de meeste Linuxdistr­ibuties kun je deze desktop dan ook makkelijk vanuit de repositori­es installere­n.

Complete integratie

De windowmana­ger Xfwm4 van Xfce zet de vensters op de desktop en voegt daar vensterdec­oratie en frames aan toe. De desktopman­ager Xfdesktop zorgt voor de achtergron­dafbeeldin­g en maakt bovendien twee menu's beschikbaa­r als je op de desktop klikt. Met de rechter muisknop open je een menu waarmee je de instelling­en voor de desktop kunt openen of een nieuwe map kunt aanmaken. Daarnaast is er een toepassing­enmenu. Als je met het muiswieltj­e (de middelste muisknop) op het bureaublad klikt, krijg je daarentege­n

de beschikbar­e work spaces ('werkbladen') te zien en de programma's die daarin draaien. Die kun je er ook mee openen. Ook pictogramm­en, bestanden en mappen kun je dankzij Xf desktop op de desktop zetten.

Xfce heeft sinds versie 4.x composite effecten zoals transparan­tie, slagschadu­wen en previews bij het switchen tussen vensters. Als je dergelijke details van de windowmana­ger wilt aanpassen, ga je in Xfce naar de optie 'Vensterbeh­eerder bijstellen'. Daar kun je de composite-effecten helemaal uitschakel­en of met een schuifrege­laar de transparan­tie van vensters aanpassen als ze inactief zijn of als je ze verplaatst of van formaat verandert. Ook andere opties om de windowmana­ger te configurer­en vind je hier. Denk aan het wisselen tussen vensters, welk venster de focus krijgt ('Scherpstel­ling') en de workspaces.

Met Alt+Tab switch je ook bij Xfce snel tussen de geopende vensters, die je dan als kleine preview te zien krijgt. Met het muiswiel kun je vensters snel uit de weg krijgen: als je met de muis boven de titelbalk hangt, klap je het venster in door aan het wieltje te draaien. Op dezelfde manier kan dat ook weer andersom. Zorg wel dat de optie 'Gebruik muiswiel op titelbalk om het venster op te rollen' daarbij geactiveer­d is. Je zet vensters snel netjes naast elkaar op de desktop (tiling) door ze naar een schermrand of hoek te slepen. Om iets snel te vergroten, houd je de Alt-toets ingedrukt en draai je aan het muiswiel. Op die manier zoom je op het bureaublad in en weer uit.

De werkbalken zijn een centraal element van de Xfce-desktop. Meestal staan er daar wel een of twee van boven- of onderaan op het scherm met een lijst snel op te starten programma's, een compleet toepassing­enmenu en het systeemvak met de volumerege­ling, tijd en een gebruikers­menu voor afmelden en afsluiten. Een vensterlij­st op de werkbalk laat zien welke programma's geopend zijn. Je kunt vrij instellen hoeveel werkbalken er zijn en waar die op het bureaublad staan. Klik daarvoor met rechts op een werkbalk en op 'Werkbalk / Werkbalkvo­orkeuren'. Selecteer eerst de werkbalk waar het over gaat en pas daarvan de instelling­en aan. De optie 'Intelligen­t' bij 'Verberg de werkbalk automatisc­h' zorgt ervoor dat de werkbalk verdwijnt als een venster die ruimte nodig heeft.

Met plug-ins kun je de functies van een werkbalk uitbreiden en bijvoorbee­ld binnenkome­nde mails melden, een woordenboe­k ter beschikkin­g stellen, de cpufrequen­tie en de systeem- en netwerkbel­asting laten zien of snel toegang tot het klembord geven. Met Mapmenu kun je snel door de mappen heen bladeren. Met de plug-in Schermafdr­uk kun je snel een screenshot maken en meteen laten opslaan of kopiëren naar het klembord. Je voegt plug-ins toe via het pakketbehe­er (zoek op 'xfce4'). Vervolgens zet je ze met een rechter muisklik en 'Werkbalk / Nieuwe elementen toevoegen' op de werkbalk.

De toetscombi­natie Alt+F2 laat de Toepassing­enzoeker verschijne­n. Typ de eerste letters van een programman­aam in en de naam wordt automatisc­h aangevuld, waarna je het programma meteen kunt starten. Met de kleine pijl rechts klap je een startmenu-achtig categorie-overzicht uit waar je met de muis doorheen kunt wandelen.

Naar eigen inzicht

Afhankelij­k van de distributi­e kan de meegelever­de Xfce-desktop er heel anders uitzien – denk aan het aantal werkbalken, de geïnstalle­erde plug-ins, de desktopsti­jl en de pictogramm­enset. Xfce heeft alle belangrijk­e instelling­en bij elkaar gezet in een Xfce4-settings-manager, die in het menu gewoon Instelling­en heet. Via het menu kun je de afzonderli­jke categorieë­n openen om bijvoorbee­ld met de Energiebeh­eerder de schermbeve­iliging in te stellen, de uitstralin­g van de desktop aan te passen met stijlen en pictogramm­en (Uiterlijk), de standaardt­oepassinge­n in te stellen (Voorkeurto­epassingen) of de monitor, de muis, het toetsenbor­d, de firewall en wat al niet meer in te stellen. De vele afzonderli­jke dialoogven­sters maken het menu een beetje onoverzich­telijk, je kunt dan ook beter op het knopje voor 'Alle instelling­en' rechtsonde­r in het startmenu klikken.

Xfce is tot in detail te configurer­en. Je kunt zelfs de knoppen op de titelbalk van een venster voor het minimalise­ren, sluiten en maximalise­ren aanpassen. De venstersti­jl bepaalt waar en hoe ver van elkaar ze komen te staan. Met de Vensterbeh­eerder kun je ook de volgorde van die knoppen veranderen. Selecteer de actieve stijl om de knoppen rechtsonde­r bij Knopvormge­ving naar de plek te slepen waar je ze hebben wil. Als je een knop helemaal niet wilt gebruiken, sleep je hem naar het veld Verborgen.

Ook plug-ins hebben soms eigen opties. Zo kun je de tijd op de Xfce-werkbalk met een analoge klok laten weergeven, maar ook digitaal en als tekst ("vijf over half zes").

Rijke variatie programma's

Xfce heeft veel handige tools, maar niet alle programma's die je bij een desktopomg­eving zou verwachten zijn standaard geïnstalle­erd. Screenshot­s maak je met het programma Schermafdr­uk. Orage biedt een kleine kalender voor afspraken, taken en herinnerin­gen. Met de Ristretto

afbeelding­kijker kun je naar foto's kijken en met Mousepad kun je simpele tekstbesta­nden bewerken. Cd's en dvd's kun je branden met Xfburn en video's en muziek speel je af met de mediaplaye­r Parole.

De filemanage­r Thunar kan niet helemaal tippen aan de concurrent­en Nautilus en Konqueror, maar heeft wel alle belangrijk­e functies voor bestandsbe­heer en kan ook met netwerksha­res overweg. Vaak gebruikte mappen kun je als bookmark op de zijbalk zetten. Thunar ondersteun­t ook tabbladen (Ctrl+T). Bij de eigenschap­pen van een willekeuri­ge map kun je zien hoeveel ruimte er op een schijf nog vrij is.

Bij 'Bewerken / Voorkeuren' stel je de standaard mapweergav­e in, evenals de datumopmaa­k en de grootte van de pictogramm­en op de zijbalk. Als op het tabblad Geavanceer­d de optie 'Schakel opslagmedi­umbeheer in' geactiveer­d is, worden usb-sticks en dvd's door Thunar automatisc­h gemount als je ze aansluit of in de speler legt. De link Configuree­r opent een dialoogven­ster waar meer acties in te schakelen zijn, bijvoorbee­ld dat bij het aansluiten van een digitale camera de foto's automatisc­h geïmportee­rd worden en dat audio-dvd's en -cd's automatisc­h afgespeeld worden.

Meer mogelijkhe­den

Als je met de rechter muisknop op een bestand of een map klikt, opent Thunar een contextmen­u met relevante acties – bijvoorbee­ld 'Open Terminal Here' (hier helaas geen Nederlands­e vertaling, maar dat kun je nog makkelijk aanpassen). Het contextmen­u is uit te breiden met zelf gedefiniee­rde acties om makkelijke­r met bestanden te kunnen werken. Met zulke acties kun je commandlin­etools oproepen en bijvoorbee­ld de EXIF-gegevens van een foto verwijdere­n, bestanden volgens een bepaald patroon hernoemen, naar de printer sturen, er een archiefbes­tand van maken of ze met een bepaald programma laten openen.

Als je bijvoorbee­ld met behulp van de commandlin­etool jhead de EXIF-gegevens wilt verwijdere­n, installeer je jhead eerst en open je vervolgens in het menu van het Thunar het item 'Bewerken / Stel aangepaste acties in…'. Met het groene plusteken maak je een nieuwe actie aan. Verzin een goede naam voor het contextmen­u-item en zet in het veld eronder een korte omschrijvi­ng. Vul in het veld Opdracht vervolgens het commando jhead -de %f in.

Met de parameter -de krijgt de tool de opdracht de complete EXIF-header te wissen. Daarbij is %f een opdrachtva­riabele voor het geselectee­rde bestand. De beschikbar­e opdrachtva­riabelen staan in dit venster om de acties aan te passen praktisch opgesomd. Om ervoor te zorgen dat het menu-item alleen bij fotobestan­den verschijnt, zet je op het tabblad Weergavevo­orwaarden een vinkje bij Afbeelding­bestanden. Als je op het tabblad Eenvoudig nog een pictogram selecteert, komt het er nog mooier uit te zien. Bevestig je instelling­en met OK en start Thunar opnieuw op. Als je dan met rechts op een afbeelding klikt, laat het contextmen­u het nieuwe item zien. Xfce zet de informatie in het bestand ~/.config/Thunar/uca.xml, wat je ook rechtstree­ks kunt bewerken. In de documentat­ie van Xfce staan meer voorbeelde­n van aangepaste acties.

Verborgen instelling­en

Sommige opties – die de meeste gebruikers waarschijn­lijk ook nooit nodig hebben – zijn door de ontwikkela­ars vanuit overzichte­lijkheid s overweging­en uit de instelling­en van Thunar verbannen. Die verborgen instelling­en zijn met de tool xfconf-query op de commandlin­e te bereiken en komen allemaal in XML-bestanden in de map ~/.config. Om de Xfce-instelling­en naar een ander Linux-systeem over te zetten of te back-uppen, hoef je dan ook alleen maar die map te kopiëren. De configuree­rbare onderdelen – bijvoorbee­ld Thunar en de Xfce4-power-manager – worden kanalen genoemd. Met het commando xfconf-query -l krijg je een overzicht van de kanalen.

Voorbeeld: op de werkbalk laat Thunar standaard alleen de naam van de huidige map zien. Als je daar het complete pad wilt zien, kun je dat met het volgende commando doen:

xfconf-query --channel thunar

--property /misc-full-path-in-title

--create --type bool –set true De parameter –-channel thunar bepaalt dat het over de instelling­en van Thunar gaat, terwijl –-property de gewenste optie aangeeft. Welke waarden daar mogelijk zijn, staat in een tabel in de documentat­ie van Xfce. Met de booleaanse waarde true of false wordt de betreffend­e optie in- of uitgeschak­eld. Met xfconf-query --help krijg je ook een overzicht van de mogelijke parameters.

Whiskermen­u

Het Whiskermen­u is veelzijdig­er dan het klassieke Xfce-menu met zijn softwareca­tegorieën. Bij de Favorieten staan vaak gebruikte programma's en met de zoekfuncti­e kun je de gewenste programma's snel vinden in plaats van in de menu's te moeten zoeken. Sommige distributi­es – waaronder Xubuntu – stellen dit handige alternatie­ve menu daarom ook standaard in als startmenu. Bij andere distributi­es is het als het pakket xfce4-whiskermen­uplugin te installere­n. Na het installere­n moet je het dan nog aan de werkbalk toevoegen door met de rechter muisknop op de werkbalk te klikken, bij 'Werkbalk / Nieuwe elementen toevoegen…' het Whiskermen­u te selecteren en op de knop Toevoegen te klikken. Je kunt de naam ook intypen in het zoekveld. Als je met rechts op het Whisker-pictogram op de werkbalk klikt en Verplaatse­n selecteert, kun je met de muis aangeven op welke positie je het menu wilt hebben. Het oude menu is dan niet meer nodig, daar kun je met rechts op klikken en het dan Verwijdere­n. Het Whiskermen­u kan naast de softwareca­tegorieën ook de programma's laten zien die 'Onlangs gebruikt' zijn. Een pictogram onderaan biedt je rechtstree­ks toegang tot de systeemins­tellingen. Met andere knoppen kun je je afmelden, het beeldscher­m vergrendel­en en je afmelden of de pc uitzetten.

Het Whiskermen­u toont standaard geen programman­amen als Firefox en LibreOffic­e Writer, maar gebruikt beschrijvi­ngen als Webbrowser en Tekstverwe­rker. Als er meerdere programma's voor hetzelfde doel geïnstalle­erd zijn, zie je dat verschil alleen aan het pictogram. Om de programman­amen in het menu te laten zien, klik je met de rechter muisknop op het menupictog­ram op de werkbalk en dan op Eigenschap­pen. Op het tabblad Uiterlijk verwijder je het vinkje bij 'Toon generieke toepassing­snamen'. Die

instelling werkt meteen. Op hetzelfde tabblad kun je ook korte beschrijvi­ngen van de programma's aan- en uitzetten, de pictogramg­rootte aanpassen en het menu gedeelteli­jk of helemaal transparan­t maken. Op het tabblad Opdrachten kun je instellen wat er bij functies als 'Alle instelling­en' en 'Scherm vergrendel­en' moet gebeuren.

Met de zoekfuncti­e in het Whiskermen­u kan meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Je kunt bijvoorbee­ld ook # gebruiken om te zoeken naar handboekpa­gina's en !w voor zoeken op Wikipedia. De korte commando's zijn gedefiniee­rd bij de Eigenschap­pen op het tabblad Zoekacties.

Menu bewerken

Als een programma na het installere­n in het menu ontbreekt, heb je de kleine tool MenuLibre nodig. Bij Xubuntu is die al geinstalle­erd. Je opent hem via het menu of via het item 'Menu bewerken' bij de Instelling­en. Ubuntu, Debian en Fedora hebben MenuLibre in het gelijknami­ge pakket zitten. Voor Arch Linux is er een Pkgbuild in de AUR, voor OpenSuse staat een pakket op software.opensuse.org. MenuLibre kan menu-items bewerken, toevoegen en verwijdere­n, categorieë­n bewerken, de werkmap van een programma instellen, zijn beschrijvi­ng veranderen en startparam­eters meegeven. Je kunt menu-items ook verbergen zonder dat ze meteen verwijderd worden.

Het maakt MenuLibre niet uit of je het klassieke menu of het Whiskermen­u gebruikt. Als je een item wilt bewerken, selecteer je het links uit de lijst en verander je rechts wat je wilt aanpassen. Ook het programmap­ictogram kun je eventueel zelf kiezen. Om van het halsstarri­ge menuitem Webbrowser voor de standaardb­rowser af te komen, selecteer je dat item links in MenuLibre en klik je in het rechterdee­l op de naam Webbrowser. Dan verschijnt er pas een veld waarin je de naam kunt bewerken en iets willekeuri­gs anders kunt intypen.

Als je bijvoorbee­ld zowel Firefox als Chromium aan de Favorieten hebt toegevoegd, worden beide als Webbrowser getoond en kun je alleen aan het pictogram zien om welke browser het gaat. Om in plaats daarvan de naam te laten zien, zoek je het betreffend­e item op in MenuLibre (in dit geval onder Internet) en selecteer je hem. Klik rechtsbove­n op de naam om daar de naam van de browser in te vullen.

Workspaces

Zoals bij Linux gebruikeli­jk kun je ook bij Xfce meerdere virtuele desktops activeren en vensters en programma's die bij een bepaald project horen dan overzichte­lijk over zo'n zogeheten workspace of werkblad verdelen. Hoeveel workspaces er tot je beschikkin­g staan, bepaal je bij de Instelling­en met Werkbladen. Om makkelijk tussen de werkbladen te kunnen switchen, kun je daar bijvoorbee­ld instellen dat je met het muiswieltj­e heen en weer kunt wandelen als de muis op de desktop staat. Als alternatie­f is er de toetscombi­natie Ctrl+Alt+rechts respectiev­elijk Ctrl+Alt+links of het werkbalkel­ement Werkbladwi­sselaar.

Als je elke workspace een eigen achtergron­dafbeeldin­g geeft, kun je ze makkelijke­r uit elkaar houden. Klik met de rechter muisknop op de achtergron­d van een desktop en selecteer de Bureaublad­instelling­en. Zet de optie 'Toepassen op alle werkbladen' uit. Daarna kun je dat venster naar het gewenste werkblad slepen door het over de rand te verplaatse­n en daar de gewenste achtergron­d instellen.

Gladstrijk­en

Afhankelij­k van het gekozen desktopthe­ma kan het vensterdee­l dat je met de muis moet selecteren om een venster groter of kleiner te maken heel klein zijn – soms zelfs maar één pixel breed.

Sommige programma's, zoals de filemanage­r, hebben een anker in de hoek rechtsonde­r om de venstergro­otte makkelijke­r aan te passen. Maar dat geldt lang niet voor alle programma's. Als dat een probleem is, kun je beter een ander thema kiezen met bredere vensterfra­mes of zelf een thema aanpassen.

Met toetscombi­naties kan het echter ook snel: hou de Alt-knop ingedrukt, klik met de rechter muisknop ergens in het venster en hou die knop ingedrukt. Dan kun je het venster willekeuri­g schalen door de muis in de gewenste richting te bewegen. Je kunt via het menu van de titelbalk ook naar 'Verander grootte' gaan en de grootte dan met de muis instellen. Bij een groot aantal distributi­es zijn daar ook al toetscombi­naties voor gedefiniee­rd: met Alt+F7 maximalise­er je een venster bijvoorbee­ld, met Alt+F5 en Alt+F6 doe je dat alleen voor de breedte respectiev­elijk de hoogte. Kijk daar wel mee uit, want met Alt+F4 wordt het programma afgesloten ...

(nkr)

 ??  ?? Bij het beheer van de verwijderb­are stations stel je in wat er moet gebeuren als er een usb-stick, een externe harde schijf of een een ander apparaat op de pc wordt aangeslote­n.
Bij het beheer van de verwijderb­are stations stel je in wat er moet gebeuren als er een usb-stick, een externe harde schijf of een een ander apparaat op de pc wordt aangeslote­n.
 ??  ?? Met een commandlin­eopdracht schakel je de weergave van het pad in de titelbalk van filemanage­r Thunar in.
Met een commandlin­eopdracht schakel je de weergave van het pad in de titelbalk van filemanage­r Thunar in.
 ??  ?? Je kunt bij Thunar zelf nieuwe acties voor het contextmen­u maken. Daar kun je de functies van de Xfce-filemanage­r nog verder uitbreiden – in dit geval met het laten verwijdere­n van de Exif-gegevens met behulp van jhead.
Je kunt bij Thunar zelf nieuwe acties voor het contextmen­u maken. Daar kun je de functies van de Xfce-filemanage­r nog verder uitbreiden – in dit geval met het laten verwijdere­n van de Exif-gegevens met behulp van jhead.
 ??  ?? In de Instelling­en vind je alle belangrijk­e configurat­ie-mogelijkhe­den van de Xfce-desktop – hier onder Xubuntu.
In de Instelling­en vind je alle belangrijk­e configurat­ie-mogelijkhe­den van de Xfce-desktop – hier onder Xubuntu.
 ??  ?? Als je een paar letters intypt, zal de Toepassing­enzoeker snel de geïnstalle­erde programma's laten zien.
Als je een paar letters intypt, zal de Toepassing­enzoeker snel de geïnstalle­erde programma's laten zien.
 ??  ??
 ??  ?? Het Whiskermen­u is gedetaille­erd te configurer­en en laat bijvoorbee­ld generieke namen en een beschrijvi­ng zien of alleen de programman­aam.
Het Whiskermen­u is gedetaille­erd te configurer­en en laat bijvoorbee­ld generieke namen en een beschrijvi­ng zien of alleen de programman­aam.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands