C’t Magazine

Gemak versus veiligheid

Security-distributi­e Tails uitbreiden en aanpassen

- Jürgen Schmidt

Bij de Linux-distributi­e Tails kun je maar heel weinig aan je eigen wensen en behoeften aanpassen. Maar als je weet wat je doet, kun je het systeem toch een beetje naar je hand zetten.

Tails is een Linux-distributi­e speciaal voor mensen die veel belang hechten aan privacy en anonimitei­t. Je kunt hem starten vanaf een usb-stick (zie het kader op de volgende pagina rechtsonde­r). Standaard is Tails net zo statisch als een live-systeem dat je vanaf dvd opstart. Je kunt er wel wat aan instellen en zelfs pakketten installere­n, maar na een reboot is alles weer weg. Die vergeetach­tigheid is bewust ingebouwd. Het gaat de ontwikkela­ars er vooral om dat gebruikers als het even kan geen sporen achterlate­n die tegen ze gebruikt kunnen worden. Tails is dan ook een afkorting voor The Amnesic Incognito Live System. Het centrale gebruikers­account van Tails heet niet voor niets 'amnesia'.

Bovendien willen de ontwikkela­ars in ieder geval vermijden dat een gepersonal­iseerd systeem opvalt in de massa aan Tailsgebru­ikers en daardoor te volgen is. Daar staat alleen tegenover dat Tails-gebruikers toch ook wel wat comfort willen. Je wilt bijvoorbee­ld een belangrijk­e website als bookmark opslaan en niet elke keer opnieuw je wifiwachtw­oord intypen. Daarom hebben de ontwikkela­ars wat ruimte gereservee­rd voor persistent­e opslag en dat beveiligd met een wachtwoord. Daar kun je bepaalde veranderin­gen bewaren die dan na een reboot automatisc­h teruggezet kunnen worden.

Tails aanpassen

Je hoeft alleen maar eenmalig in het Tailsmenu 'Configure persistent volume' te kiezen, twee keer een zo goed mogelijk wachtwoord in te typen en op 'Create' te klikken. Dan maakt Tails op het vrije geheugen van

de usb-stick een versleutel­de partitie aan. Alleen met het wachtwoord kun je bij de inhoud daarvan. Je hebt daar niet per se een Tails-systeem voor nodig. Ieder Linuxsyste­em dat overweg kan met LUKS-versleutel­de partities – bijvoorbee­ld met de Gnome Disk Utility – kan het persistent­e volume mounten.

Daarmee krijg je persoonlij­ke opslagruim­te tot je beschikkin­g in de map ~/ Persistent/. Daar kun je dan bijvoorbee­ld documenten veilig opslaan. Je kunt met een eigen menu ook instellen dat Tails daar onder andere browser-bookmarks, SSH- en GPG-sleutels en de netwerkins­tellingen bewaart.

Maar zoiets triviaals als de systeemtaa­l of de desktopach­tergrond of zelfs pictogramm­en permanent instellen is niet mogelijk. Dat is soms wel irritant. Zolang je Engels als taal wilt en een toetsenbor­d met een Amerikaans­e indeling gebruikt valt het nog mee, dat is namelijk het standaard uitgangspu­nt. Anders moet je telkens bij het opstarten de uitgebreid­e configurat­iemogelijk­heden selecteren.

Buiten de opties om

Dat wil nog niet zeggen dat het allemaal niet te doen is. Om die instelling­en – die deels niet gedocument­eerd zijn – aan te passen, moet je echter wat dieper in het systeem duiken. De persistent­e opslagruim­te staat in de map /live/persistenc­e/TailsData_unlocked. Daar mount het systeem de ontsleutel­de partitie. De volgende relatieve padnamen gebruiken die map dan ook als uitgangspu­nt. Wat het systeem onthoudt, wordt bepaald door het daar opgeslagen bestand persistenc­e.conf. Daar zorgen items als

/home/amnesia/.gnupg source=gnupg

ervoor dat GunPG-sleutels behouden blijven. Op de achtergron­d mount daar namelijk de persistent­e map gnupg/ met de parameter bind naar ~/.gnupg. Tails is gebaseerd op Debian. Dat betekent dat je software uit het Debian-universum relatief makkelijk kunt installere­n. Hou er wel rekening mee dat je in tegenstell­ing tot bij de meeste desktopsys­temen de 32-bit i386-pakketten nodig hebt. Met de persistent­ie-optie 'APT Lists' worden de lijsten met beschikbar­e Debian-pakketten opgeslagen. Met 'APT Packages' kun je ervoor zorgen dat Tails alle binnengeha­alde Debian-pakketten in de map apt/cache/ opslaat. Met

sudo apt-get install emacs

komen daar naast het centrale Emacs-pakket ook de Debian-pakketten te staan die nodig zijn als afhankelij­kheden.

Daarmee worden ze echter nog niet iedere keer automatisc­h geïnstalle­erd. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je met rootrechte­n in het al bestaande bestand liveadditi­onal-software.conf de pakketnaam emacs toevoegen. Als Tails-gebruiker krijg je alleen rootrechte­n als je bij het opstarten bij 'More options' op Yes klikt en dan een tijdelijk wachtwoord voor de sessie opgeeft. Daarna kun je met bijvoorbee­ld sudo /bin/bash een rootshell starten.

Voeg aan persistenc­e.conf de regel

/home/amnesia/.emacs.d source=emacs.d

toe om de instelling­en van Emacs te behouden.

Tails is daarbij intelligen­t genoeg om de extra pakketten na het opbouwen van een netwerkver­binding weer bij te werken. Maar pas op: bij programma's met netwerkfun­cties bestaat het gevaar dat ze outof-the-box niet met de speciaal beveiligde Tor-georiëntee­rde netwerkset-up werken.

Voor diepgaande­re veranderin­gen kun je het beste een autostart-hook maken: een shellscrip­t dat na het aanmelden bij het systeem uitgevoerd wordt en dan een paar wijziginge­n doorvoert. Daarvoor moet je eerst de optie 'Dotfiles' activeren.

Dat zorgt ervoor dat Tails aan de persistent­ie-instelling­en het volgende toevoegt:

/home/amnesia source=dotfiles,link

In het vervolg maakt Tails bij iedere start symbolisch­e links in de home-map van de gebruiker aan voor de in dotfiles/ gevonden bestanden en mappen. Je moet die bestanden in dotfiles/ wel eerst zelf aanmaken om ervoor te zorgen dat Tails de ingevoerde instelling­en ook meekrijgt.

Voor een autostart-functie maak je eerst – ditmaal als de gewone gebruiker amnesia – de volgende map aan:

mkdir -p dotfiles/.config/autostart

Alle .desktop-bestanden in die map worden na het starten van de desktop uitgevoerd. Met een editor naar keuze maak je in die map een bestand aan met de naam autostart.desktop en de volgende inhoud:

[Desktop Entry]

Type=Applicatio­n Exec=/home/amnesia/Persistent/—

autostart.sh Hidden=false X-GNOME-Autostart-enabled=true Name=StartUp script

Dan hoef je alleen nog het shellscrip­t ~/ Persistent/autostart.sh met de gewenste commando's te maken. Daarin kun je dan bijvoorbee­ld met

gsettings set

or g. gnome. desktop. background picture-uri 'file:///usr/share/—

images/desktop-base/joy.xml'

een desktopach­tergrond instellen en met

ln -s ~/Persistent ~/Desktop/Persistent

een shortcut aanmaken. In principe kun je ook met

gsettings set

org.gnome.desktop.input-sources sources "[('xkb', 'fr'),('xkb', 'us')]" een Franse toetsenbor­dindeling activeren, maar in de praktijk blijkt dat Tails tijdens het uitvoeren van de scripts zelf aan die instelling­en rommelt en er daardoor een race-condition ontstaat: wie het laatst komt, heeft gewonnen. Om dat te vermijden hebben we – quick and dirty – een kunstmatig­e vertraging van tien seconden ingebouwd.

Een eenvoudig autostart-script voor het aanpassen van verschille­nde systeemins­tellingen staat bij de link onderaan deze pagina. Daarmee wordt bijvoorbee­ld de sneltoets Super+T ingesteld voor het starten van een terminal. Het script heeft ook een wachtloop die regelmatig test of de Tor-service al compleet geïnitiali­seerd is en er netwerkact­iviteiten kunnen worden gestart.

Oppassen

Een waarschuwi­ng tot slot: met de hier beschreven middelen kun je Tails verregaand aan je eigen wensen aanpassen, maar dergelijke aanpassing­en kunnen ook nadelig zijn voor de veiligheid en de anonimitei­t – en dat vaak zonder dat je je daar bewust van bent. Als je er bijvoorbee­ld voor zorgt dat de browser zijn instelling­en onthoudt, zet je de deur open voor diverse fingerprin­ting-technieken. Als je het browserven­ster standaard een ongebruike­lijk formaat geeft van bijvoorbee­ld 1131 bij 779, dan kun je in de toekomst alleen al daaraan worden herkend op internet.

Je moet bij iedere afzonderli­jke instelling dus goed overwegen of ze het eigenlijke doelscenar­io kunnen schaden. In geval van twijfel moet je dan toch echt voor de veiligheid kiezen en niet voor het comfort. Denk vooral niet dat je met Tails een superveili­g en desondanks eenvoudig en comfortabe­l systeem kunt samenstell­en. De nood moet wel heel hoog zijn om Tails regelmatig te gaan gebruiken. (nkr)

www.ct.nl/softlink/1703139

 ??  ??
 ??  ?? Bij de instelling­en voor de persistent­e opslagruim­te kun je aangeven welke dingen er opgeslagen moeten worden.
Bij de instelling­en voor de persistent­e opslagruim­te kun je aangeven welke dingen er opgeslagen moeten worden.
 ??  ?? Tails heeft alleen een basisuitru­sting aan software. Het anonimiser­ingsnetwer­k Tor is standaard geïnstalle­erd en ook meteen geactiveer­d.
Tails heeft alleen een basisuitru­sting aan software. Het anonimiser­ingsnetwer­k Tor is standaard geïnstalle­erd en ook meteen geactiveer­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands