C’t Magazine

Open inrichting

-

De Turris Omnia is een krachtige en uitbreidba­re router. Hij maakt gebruik van een opensource besturings­systeem met extra security-features.

Op de Turris Omnia draait OpenWRT 15.05 met een recente Linux 4.4-kernel. Bij het configurer­en met de browser kun je een automatisc­he wizard gebruiken die de belangrijk­ste instelling­en opvraagt. Omdat OpenWRT voor beginners nogal overweldig­end kan zijn, heeft de fabrikant een vereenvoud­igde interface toegevoegd. De LuCI-interface voor specialite­iten als VLANtaggin­g is echter gewoon benaderbaa­r.

De router was moeiteloos in te stellen, al moet je voor sommige providers wel wat dieper in de OpenWRT-instelling­en duiken. IPv6 werkt meteen zoals het hoort. Voor IPTV kun je de benodigde IGMP-proxy makkelijk toevoegen.

Door het grote flashgeheu­gen van 8 GB kun je de routersoft­ware met een enkele muisklik uitbreiden via de Turris-repository. Bij de tientallen pakketten zitten Freeradius 2 voor individuel­e gebruikers­authentica­tie en Tvheadend als DVB-streamings­erver. De VoIP-server Asterisk ontbreekt daarentege­n.

Bij de standaard aanwezige functies zitten DNSSEC, een Tor-client voor geanonimis­eerd surfen en LXC-virtualisa­tie: op de router-cpu kunnen containers draaien die geschikt zijn voor de ARMv7-architectu­ur, maar wel zonder grafische interface. Op het moment van schrijven waren er zeven Linux-containers beschikbaa­r met onder meer Alpine 3.4 en Ubuntu Yakkety. Om die te gebruiken moet je een mSATA-ssd installere­n om ze sneller te laten draaien en het interne flashgeheu­gen te ontzien.

De Omnia-router heeft een krachtige Marvell Armada 385-processor. Met zijn vijf LAN-poorten heeft hij er een meer dan gebruikeli­jk, en als alternatie­f voor de WANpoort is er een SFP-slot voor glasvezelm­odules. Een van de LAN-poorten hangt meteen aan de router-cpu, zodat je een echte DMZ naast de geïntegree­rde Gigabit-switch kunt instellen.

Voor hardware-uitbreidin­gen zijn er een Mini-PCI-slot en een simkaart-slot voor bijvoorbee­ld een 4G-WAN-module. Ook zijn er drie pinheaders met tien binaire poorten (GPIO) en verschille­nde seriële interfaces (SPI, I2C, 3 × UART) voor bijvoorbee­ld home-automation.

De wifi-performanc­e met een MacBook Pro was op twintig meter door verschille­nde muren afhankelij­k van de band erg goed (39 tot 76 Mbit/s op 2,4 GHz) tot voldoende (25 tot 78 Mbit/s op 5 GHz). Bij de NAT-benchmark konden we de 1600 GHz dualcore router-cpu niet volledig belasten: bij PPoE begrensde onze testserver de doorvoer tot ongeveer 640 Mbit/s, wat voor de huidige en volgende internetge­neratie voldoende moet zijn. De processor werd daarbij voor ongeveer 40 procent belast. Bij IP-naar-IP met 940 Mbit/s was dat slechts 25 procent.

Dankzij de grote RAM-buffer van 1 GB konden we met de maximale LAN-snelheid naar een op een USB 3.0-poort aangeslote­n ssd schrijven (114 MB/s) en afhankelij­k van het bestandssy­steem schrijven met 72 MB/s (FAT32) en 84 MB/s (ext4). De Omnia kan daarmee ook dienen als een eenvoudige thuisserve­r.

Als je de routerfire­wall registreer­t, kun je een dynamisch aangepaste regelset gebruiken: alle Omnia-routers monitoren dan het binnenkome­nde verkeer en melden onregelmat­igheden aan de fabrikant. Die analyseert de anonieme gegevens en stuurt 's nachts een update naar alle routers terug zodat ze bijvoorbee­ld snel kunnen reageren op een botnet-aanval.

De Omnia-router vraagt bij het configurer­en wat meer van de beheerder dan een gemiddelde router, maar beloont dat met een goede performanc­e en uitbreidba­arheid. De hardware en de software maken een solide indruk. De prijs van 290 euro bij bijvoorbee­ld Amazon is dan ook meer dan redelijk. (nkr)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands