C’t Magazine

Allround designer

-

Met de drie gratis tools van Adobe Spark maak je makkelijk videoprese­ntaties, webstory's en a beeldingen voor sociale media.

Adobe Spark richt zich op marketing- en communicat­iemedewerk­ers die weinig kaas hebben gegeten van vormgeving. De tools Post, Video en Page regelen de basiszaken voor het design.

Met Post maak je afbeelding­en voor sociale media uit een foto en tekst. Er zijn veel designsjab­lonen beschikbaa­r, maar je kunt ook handmatig kleuren, letters en kaders afstemmen. De postings worden automatisc­h in de juiste beeldverho­uding voor het platform gezet.

Page heeft dertien sjablonen beschikbaa­r voor het ontwerpen van webstory's. In zo'n webstory kun je onder meer foto's, teksten, buttons, video's, fotogrids en glideshows zetten. Voor de teksten is een uitgebreid­e editor beschikbaa­r. Buttons linken naar websites. Met een fotogrid kun je meerdere foto's in een kader plaatsen. De afzonderli­jke foto's zijn als klikbare diashow in het groot te bekijken. Je kunt met een link verwijzen naar de pagina (spark.adobe.com/ page) of die inbedden in JavaScript.

De derde tool Video is moeilijker om mee te werken. Na het opgeven van de titel volgt een tutorial. Een clip duurt maximaal 30 seconden. Je kunt foto's en video's voorzien van een titel en je eigen commentaar inspreken. Achtergron­dmuziek wordt automatisc­h toegevoegd. De preview stond bij een Nexus 5 en een iPhone 5s alleen onderstebo­ven. Maar in het eindresult­aat stond alles goed.

Met Post en Page kunnen ook onervaren gebruikers mooie resultaten halen. Maar voor profession­ele productvid­eo's heb je wel wat meer nodig dan een slimme tool.

(mvdm)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands