C’t Magazine

Sprongetje vooruit

Linux-distributi­e: OpenSuse Leap 42.2 nu ook voor servers en Raspberry Pi 3

- Merlin Schumacher

Het klassieke OpenSuse werd vorig jaar afgelost door Leap. Men wilde daarmee een distributi­e met moderne desktoptoe­passingen, maar Suse Linux Enterprise (SLE) als fundament. KDE's Plasma-interface is er dan ook in de meest moderne vorm (versie 5.8), die veel stabieler is dan versie 5.4 uit de eerste Leap.

De applets tonen programmaf­uncties nu meteen in het snelmenu. Op die manier kunnen programma's bijvoorbee­ld knoppen op de taakbalk integreren – met name handig als je muziek afspeelt. Leap installeer­t standaard versie 5 van de officeprog­ramma's uit de KDE PIM-suite. Versie 4 is nog wel beschikbaa­r, maar verdwijnt bij de volgende versie van Leap.

Gnome is er in versie 3.20. Daarmee heeft Leap een enigszins bruikbare ondersteun­ing voor de beeldopbou­w en voor de uitvoer met Wayland. Nieuw is de agendatool, die zowel lokale als online agenda's kan beheren. De filemanage­r ondersteun­t ook Google Drive. Van LibreOffic­e is de oudere, maar stabiele versie 5.1 geïnstalle­erd.

Enterprise-basis

Het fundament van Leap 42.2 is Service Pack 2 voor Suse Linux Enterprise 12 (SLE12SP2). Daardoor wordt ook meer hardware ondersteun­d. De desktoppro­gramma's zijn overgenome­n van de rolling-release-distributi­e Tumbleweed, maar bij Leap worden ze pas bijgewerkt bij de eerstvolge­nde release.

De driver met 3D-versnellin­g is in het pakket mesa-dri-nouveau gestopt omdat die niet goed samenwerkt­e met de opensource-driver voor Nvidia-gpu's en KDE-applicatie­s. Je kunt hem apart installere­n. Bij problemen moet je hem weer verwijdere­n en zal de hoofdproce­ssor de 3D-effecten alleen moeten berekenen.

Leap 42.2 verschijnt voor het eerst als AArch64-image voor de Raspberry Pi 3. Voor webdevelop­ers is PHP 7.0.7 beschikbaa­r. Als je nog projecten ontwikkelt die versie 5 nodig hebben, kun je ook PHP 5.5.14 installere­n. NodeJS is geüpdatet naar LTS-versie 4.6.0. De installer heeft nu ook een variant voor servers die geen GUI hebben. Snapper en de netwerkbeh­eerservice Wicked zijn daarin als enige standaard geïnstalle­erd.

Met de release van 42.2 komt ook het einde van de ondersteun­ing van 42.1 in zicht. De oudere versie wordt nog tot zes maanden na verschijni­ng van de nieuwe release van updates voorzien. Het onderhoud voor OpenSuse 13.2 werd in januari stopgezet.

Nieuwe Yast-functies

De firewallmo­dule in Yast, de eigen configurat­ietool van Suse, communicee­rt nu niet meer alleen met SUSEFirewa­ll2, maar ook met de achtergron­dservice Firewalld. Een nieuwe module maakt IPsec-VPN-configurat­ies mogelijk.

Het beheer van de bootloader is overzichte­lijker geworden en ondersteun­t ook Trusted Boot. Daarbij voorkomt een TPMchip dat de kernel en drivers door derden gemanipule­erd kunnen worden.

OpenSuse gebruikt als filesystee­m voor de systeempar­titie nog steeds Btrfs en voor datapartit­ies XFS. De map /var/ cache/ krijgt bij nieuwe installati­es een eigen Btrfs-subvolume. Bestanden die daar worden opgeslagen, zijn onmisbaar voor het systeem en wijzigen vaak. Dat bespaart ruimte omdat gewijzigde bestanden niet meer door snapshotse­rvice Snapper hoeven te worden bewaard. Snapper kan nu ook automatisc­h opruimen als er ruimtegebr­ek dreigt. Daar gebruikt de tool de quotafunct­ie van Btrfs voor. Na installati­e is Snapper alleen ingeschake­ld voor het root-filesystee­m.

OpenSuse stelt geen live-images meer beschikbaa­r. De images, waar net als bij Leap 42.1 alleen nog 64-bit uitvoering­en van zijn, zijn dus alleen geschikt voor installati­e.

Conclusie

OpenSuse Leap 42.2 komt grotendeel­s neer op systeemond­erhoud. De meeste wijziginge­n zijn meer cosmetisch van aard. Een pluspunt zijn de bijgewerkt­e desktoppro­gramma's en de nieuwere kernel. Geupdatete Mesa-bibliothek­en verbeteren de hardware-ondersteun­ing. Dat is met name een groot voordeel bij nieuwe installati­es.

Als je nog met Leap 42.1 werkt, kun je het beste upgraden vanwege de aflopende support. Werk je met een andere Linux-distributi­e, dan is het door het interessan­te release-concept en Yast ook zeker de moeite van het proberen waard.

(mvdm)

De nieuwe versie van Leap heeft een stabielere Plasma-omgeving en ondersteun­ing voor meer hardware. Desondanks heeft het systeem minder opslagruim­te nodig.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands