C’t Magazine

Dit kosten de bouwvoorst­ellen

-

waar zo'n frame in past neemt geleidelij­k af. Optische stations zijn al een uitsterven­d ras. Als je meer dan twee harde schijven inbouwt, moet je er rekening mee houden dat je de schijven hoort vibreren – zelfs met een ontkoppelf­rame. De behuizing zelf speelt daarbij ook een rol.

Moederbord en voeding

Als er geen grafische kaart en ook geen magnetisch­e schijf ingebouwd is, hangt het idleenergi­everbruik van een pc met name af van het moederbord. Om het systeem zuinig te houden, zijn er efficiënte spanningso­mvormers nodig en moeten alle energiebes­parende functies van de cpu (C-states) en de chipset (SATA LPM, PCIe ASPM) vrijgegeve­n zijn. Daarnaast mag het moederbord niet te veel extra chips hebben die zelf energie verbruiken (PCIe-PCI-bridges, USB 3.1-adapters, extra SATA-controller­s). De spanningso­mvormers van het moederbord mogen niet piepen of brommen en ook de voeding niet laten trillen. De ideale combinatie tussen moederbord en voeding is vaak een kwestie van uitprobere­n.

Wil je een erg zuinige pc en zoek je een zuinige ATX-voeding, dan biedt de 80-Plusspecif­icatie wat hulp. Zo'n voeding heeft vanaf een belasting van 20 procent een energie-efficiënti­e van 80 procent of meer. Dat is bij een 300W-voeding dan al vanaf 60 watt aan de secundaire kant.

Moderne processors en grafische chips zijn zodanig zuinig dat een voeding van 300 of 350 watt waarschijn­lijk al voldoende is voor een krachtige game-pc. Maar als je van tevoren al weet dat je krachtige grafische kaarten gaat inbouwen, kun je beter meteen een 500W-voeding nemen met zes- en achtpolige stekkers.

Ga je de pc uitbreiden, dan neemt het energiever­bruik toe. Idle-stroomvret­ers zijn met name grafische kaarten (afhankelij­k van het type en het aantal displays 4 tot 25 watt) en 3,5"-schijven (3 tot 6 watt, zolang ze draaien). Maar ook een onnodig aangeslote­n USB 3.0-stick kan 1 à 1,5 watt verbruiken. SATAssd's blijven onder de 0,5 watt zolang ze niet worden benaderd en als SATA LPM volledig ingeschake­ld is. Bij NVMe-ssd's moet je er rekening mee houden dat het energiever­bruik 2 à 3 watt hoger ligt. We hebben de exacte oorzaak daar nog niet voor gevonden.

Van veel werkgeheug­en merk je daarentege­n amper iets – terwijl ook daar cellen 'slapen' die niet nodig zijn. Op de pc waar- De mini-pc is gebaseerd op een barebone van 160 euro, waarbij je alleen nog een processor (met standaardk­oeler), werkgeheug­en en een ssd nodig hebt.

De twee andere computers bestaan uit heel wat meer onderdelen – die ook duurder zijn. Bij de stille pc kun je de graische kaart weglaten als je geen games speelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands