C’t Magazine

Grafische power onder Linux

- c

Voor alle gangbare gpu's voor notebooks en pc's zijn er ook Linux-drivers. Die voldoen als je hier en daar wat met Ubuntu en dergelijke wilt experiment­eren. Als je Linux dagelijks gebruikt, moet je bij het kopen van een grafische kaart jezelf goed inlezen. Er zijn zeer grote verschille­n in de kwaliteit en hoeveelhei­d functies bij het gebruik onder Linux. Helemaal perfect zal het niet worden, maar een goed compromis is wel mogelijk. De vuistregel is dat als je grafisch veeleisend­e games speelt Nvidia een goede keus is (maar AMD is daarbij ook op de goede weg) en als gaming je niet interessee­rt, is een AMD- of Intel-gpu de beste keus.

Dat zijn echter maar leidraden, in de werkelijkh­eid is het een stuk lastiger. Bij de HD Graphics van Intel weet je waar je aan toe bent: ze hebben een matige 3D-performanc­e en zijn niet geschikt voor veeleisend­e games. Maar in andere gevallen zijn de Intel gpu's voor Linux-gebruikers eigenlijk best wel interessan­t. Intel ontwikkelt al jaren opensource drivers die alle moderne functies aardig goed ondersteun­en. Linuxdistr­ibuties stellen die drivers bovendien standaard al in, zodat je je daar eigenlijk niet druk om hoeft te maken. Maar het is niet feilloos: bij het uitkomen van nieuwe gpu-generaties zijn er in het begin vaak wat problemen met de stabilitei­t.

Voor de grafische chips van Nvidia zijn er twee soorten drivers. Standaard stellen distributi­es Nouveau in, dat door de opensource­community ontwikkeld wordt. Er is vrijwel geen ondersteun­ing vanuit Nvidia, dus daarom duurt het soms maanden of jaren voordat de drivers de belangrijk­ste functies ook maar enigszins fatsoenlij­k ondersteun­en. Voor de 1000-serie kaarten is tot nu toe niet veel meer mogelijk dan beeld weergeven.

De driverfami­lie met de naam Nvidia wordt door Nvidia zelf ontwikkeld en werkt aardig goed. De hoeveelhei­d functies komt redelijk in de buurt bij de drivers voor Windows. De drivers persen aardig wat performanc­e uit de grafische processors. Een aantal softwarema­kers die games naar Linux porteren, hebben erg lang vooral met GeForcekaa­rten getest en de games geoptimali­seerd. Nvidia's drivers zijn echter propriëtai­r en worden daarom niet automatisc­h door Linux-distributi­es ingesteld. Het installere­n is bij Ubuntu en een aantal andere distributi­es een kwestie van een paar keer klikken, maar bij andere distributi­es wordt het al snel een ingewikkel­d verhaal.

Net als bij Nvidia zijn er voor de Radeon-chips ook twee soorten drivers: de opensource versies heten Amdgpu en de propriëtai­re AMD GPU-Pro. De propriëtai­re drivers zitten nog in de bètafase en bestaan nog niet zo lang. Beide driversoor­ten worden door AMD zelf ontwikkeld.

Net als bij de drivers van Intel werken de opensource Amdgpu-drivers aardig goed en ze worden automatisc­h ingeregeld door Linux-distributi­es. Die drivers zijn ook prima voor veeleisend­e spellen, ze ondersteun­en inmiddels OpenGL 4.3 en binnenkort zelfs 4.5. De drivers krijgen behoorlijk wat 3D-performanc­e uit de gpu's geperst. De propriëtai­re AMD GPUPro-driver doet daar vaak nog een schepje bovenop, maar is lang niet zo goed geoptimali­seerd als de Linuxdrive­rs voor Nvidia-kaarten.

Het installere­n van AMD GPU-Pro is bewerkelij­k. Die driversoor­t moet je meestal handmatig instellen omdat er nauwelijks makkelijk te installere­n pakketten voor verschille­nde distributi­es beschikbaa­r zijn. Ook bij de opensource driver schort er nog het een en ander aan. Ze ondersteun­en bij de Radeon 400-serie bijvoorbee­ld nog geen HDMI-audio.

Beide drivers hebben nog meer minpunten. Dat geldt ook voor de drivers voor Intel- en Nvidia-gpu's. De voor- en nadelen zijn slechts een klein deel van het grotere plaatje. Er zijn bij het gpu-ondersteun­de decoderen en coderen van video's bijvoorbee­ld grotere verschille­n te zien, net als bij GPGPU met behulp van OpenCL of CUDA.

 ??  ?? De opensource drivers voor AMD-gpu's ondersteun­en inmiddels OpenGL 4.x, wat voor veel games vereist is.
De opensource drivers voor AMD-gpu's ondersteun­en inmiddels OpenGL 4.x, wat voor veel games vereist is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands